»

Odkrit nov barion

Slashdot - CERN je še vedno na (celo)letnem remontu, medtem pa na drugi strani Atlantika v Fermilabu pospešeno delajo. Odkrili so še en čuden delec, in sicer barion Ωb. Ta dvojno čuden delec, ki sestoji iz dveh kvarkov čudnost in enega kvarka dno (s,s,b), je eksotični sorodnik protona (ta sestoji iz dveh kvarkov gor in enega dol) in ima šestkrat večjo maso. Njegovo odkritje in umestitev na "peridoni sistem barionov" sta pomembni, ker krepita zaupanje fizikov v razlago snovi, ki jo nudi standardni model. Hkrati pa se rezultati tega eksperimenta ne skladajo z leta 2008 objavljenimi podatki preizkusa DZero.

V trkalniku delcev Tevatron so zaleteli skupaj več kot 1000 bilijonov protonov in antiprotonov, našteli pa so 16 primerov, ko so nastali delci nosili za barione Ωb značilen podpis. Ta v svojem življenju prepotuje delček milimetra, nato pa v bilijoninki sekunde razpade v lažje delce (točen razpolovni čas je 1,13+0,53-0,40 bilijoninke sekunde). Njegova masa je približno 6000 MeV/c2. Klik!...

9 komentarjev

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje

bit-tech.net - Prehod na 32 nm bo očitno prvi začel Intel, ki naj bi to naredil že letošnjo jesen z jedrom Westmere. Zato pa IBMova tehnološka aliansa (poleg IBMa so v njej še Samsung, Globalfoundries oz. bivši AMD, itd.) cilja na prehod na 28 nm, še preden bo Intel pomanjšal svoje 32 nm čipe. Standardi nove tehnologije so že postavljeni, zdaj pa je potreben le še razvoj. Pomanjšan proces bo uporabljal že znane, High-K metal tranzistorje, ki obljubljajo, kot vedno, več zmogljivosti in manjšo porabo. V primerjavi s 45 nm procesorjem naj bi 28 nanometraš porabil do 20 % manj energije, a obenem dodal 40 % zmogljivosti. Pomanjšanje seveda pomeni tdui manjše velikosti samih čipov, tako bo ena SRAM celica merila 0,12 mikrona, celica v 32 nm proizvodnem procesu pa meri 0,15 mikrona.

Prvi prodajni primerki naj bi bili na voljo v drugi polovici leta 2010, redna prodaja naj bi stekla v leto kasneje, še letos pa bo proces na voljo proizvajalcem za testiranje. Glavni cilj novega procesa je zaradi majhne...

68 komentarjev

Microsoft Reclusa Gaming Keyboard

Extremetech - Microsoft je ne tako dolgo nazaj v navezi z Razerjem izdal eno izmed trenutno tehnološko najnaprednejših mišk, imenovano Habu. Očitno ni šlo za slučajen dogodek, saj se partnerstvo nadaljuje, zdaj je namreč tukaj tipkovnica Reclusa Gaming Keyboard. Opremljena je s precej standardnimi funkcijami tega razreda, med drugim z različnimi dodatnimi gumbi, dvema vrtljivima kolescima in osvetlitvijo tipk, Razer pa je svoj delež primaknil v obliki posebne tehnologije za hitrejši odziv ob pritiskanju na tipke (kar sicer zveni malce optimistično). ExtremeTechovci so napravico dobili pod prste, priporočamo branje testa. Izvorni članek.

12 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

IBM najavil clusterski sistem z Opteroni

InfoWorld -

Da AMD z Opteroni misli smrtno resno, je bilo jasno takoj ob njihovi predstavitvi. Vprašanje je bilo le, ali bodo procesorje v svojih rešitvah uporabili tudi veliki sestavljalci računalniških sistemov. Kot kaže, bodo.

IBM je v torek že razkril, da bodo to jesen v prodajo poslali svoj clusterski sistem, ki bo temeljil na Opteronih. Demonstracijski model, ki so ga prikazali, sestoji iz dveh 1,8 GHz AMD 244 procesorjev. IBM je še poudaril, da bo jeseni na voljo veliko modelov z različno močnimi procesorji in z različno "dodatno" opremo. O ceni še niso želeli govoriti, dejali so le, da bo primerljiva s cenami modelov z Itaniumi. Več o tem.

6 komentarjev

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev

Slaba prodaja strežnikov

X-Bit Labs - Za strežniški trg v Evropi, Afriki in na Bližnjem Vzhodu je bilo preteklo leto eno izmed najslabših. Število pošiljk se je celó zmanjšalo za odstotek v primerjavi s predpreteklim letom, medtem ko so se dohodki od prodaje zmanjšali kar za 12 % -- skupno 15 milijonov dolarjev. Podjetji z največjim zmanjšanjem sta bili IBM in HP, medtem ko je večina ostalih poslovala pozitivno glede na predhodna leta. Podrobne informacije in izvirna novica.

0 komentarjev

Novi Zip 750MB že v prodaji

Yahoo News - Iomega je včeraj naznanila, da pošilja na trg novi Zip pogon, ki bo zmožen shraniti kar trikrat večjo količino podatkov kot njegov predhodnik Zip 250MB. Novi pogoni bodo na voljo v dveh različicah, ki pa se bosta razlikovali samo v vmesniku. Prva bo uporabljala USB 2.0, v jeseni pa bo na voljo tudi firewire različica.

Po besedah Iomege bodo hitrosti prenosa dosegale približno 7,5 MB/sec, njihov pogon pa bo menda tudi precej vzdržljivejšiin seveda kompatibilen z starimi Zip disketami (250MB in 100MB).
Še cena: okroglih 180USD [:\\]
Vse to in še več si preberite na tej spletni strani.

5 komentarjev

Kaj doprinese ravnanje po navodilih...

Tech Patrol - Whoa, ta je pa bosa... Človek je sledil navodilom, kako iz svojega Geforcea 256 odstraniti hladilnik... Večkrat je poudaril, da se je ravnal TOČNO po navodilih, nastalo je pa tole: Če pogledate bolj podrobno boste opazili, da se hladilnika drži aluminijast pokrov od čipa... Ergo, še ena skurjena kartica... Za popolno dokumentacijo te žalosti kliknite sem.

2 komentarja