»

Primer RIAA proti Tenenbaum dobil epilog

Charles Nesson

Slashdot - Lanskega avgusta je RIAA dobila tožbo zoper Joela Tenenbauma, ki si je s spleta z uporabo programa KaZaA prenesel 30 skladb. Dosojena odškodnina je znašala 675.000 dolarjev. Zgodba je te dni dobila epilog z razsodbo, da bo kar nekaj tisoč dolarjev organizaciji RIAA moral plačati tudi odvetnik Charles Nesson. Poglejmo si ozadje.

Charles Nesson, profesor prava na Harvardu, je Tenenbauma zastopal pro bono. Odmeven primer je izkoristil tako za osebno promocijo kot tudi poskus nastrojenja javnega mnenja proti RIAA. Eden izmed manj logičnih podvigov je bila objava vseh skladb, ki so bile predmet tožbe, na internetu. Nesson je na svojem blogu objavil povezave do njih, tako da jih je s spleta lahko prenesel...

26 komentarjev

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

To pot na sodišču RIAA in založbe

Slashdot - Navadno smo poročali, da se je ameriška RIAA spravila nad kakšnega preveč vnetega prenašalca glasbenih datotek, potem pa se je RIAA konec preteklega leta odločila, da bo svojo politiko nekoliko sprostila. A stvari so se zasukale še za sto osemdeset stopinj. Prejšnji teden je RIAA objavila, da bo morala korenito skrčiti seznam zaposlenih, poleg tega pa se je znašla celo na drugi strani zatožne klopi.

Na sodišču v Severni Karolini Shahanda Moursy (ki jo je RIAA tožila) nazaj toži kopico podjetij, med katerimi so založbe Vivendi Universal, Warner Music in Sony BMG, Safenet in njihov Mediasentry, ki je založbam posredoval in razvozlaval lastništvo IP-naslovov, in RIAA. V tožbi jim očitajo zlorabljanje pravnega sistema v svojem boju proti piratstvu, nedovoljeno dostopanje do računalnikov in prevare, zarotništvo in zavajajoče trgovske prakse. Zapisali so, da namen tožb, ki so jih je vlagale RIAA in založbe, ni iskanje nadomestila, temveč zastraševanje in nadlegovanje uporabnikov, pri...

13 komentarjev

Združili možganske celice s čipom

FOX News - Nedaleč od naše deželice, na univerzi V Padovi jim je uspelo s pomočjo proteinov vzpostaviti komunikacijo med nevroni in čipom. Član raziskovalne ekipe Stefano Vassanelli sicer pravi, da bodo minila še desetletja do praktične uporabe v medicini, saj se nevroni sedaj med simulacijami poškodujejo.

Že vidim Apple iLife BlackBox, ki bo poleg ostalega, v primeru nevarnosti naredil backup možganov. V primeru neuporabnosti biološkega telesa, te bodo prenesli na InternetHeaven oz. iWalhalla, če boste naročili vaše bodoče bivanje v skandinavskem pomnilniku.

46 komentarjev

Pogon na mrtve mačke

CNN.com - Petinpedesetletni podjetnež iz Nemčije, ki ima domačo tovarno biodizla, je za nemški časopis povedal, da pri proizvodnji biodizla v mešanico organskih odpadkov dodaja mrtve mačke, ki jih najde na cesti. Po njegovem navajanju dodanih 20 mrtvih mačkov pripomore k 50 litrom goriva, po prevoženih 170 tisoč kilometrih pa ni opazil stranskih učinkov na motorju.

Nemški ekvivalent DPMŽ je že v alarmnem stanju in že protestira.

Novico je opazil Brane2 v debati o biodizlu, objavljena pa je bila na CNN.

54 komentarjev

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Overclockers.com - Vsi ste že slišali za razne akcije?, ki jih je izvajal ameriški krožek za glasbene ustvarjalce (RIAA) in po novem tudi njihov filmski ekvivalent (MPAA), da bi ustavili piratstvo. Nekatere so bile bolj, druge malo manj uspešne, ampak na splošno prav velikega učinka do zdaj še ni bilo zaznati.

Morda je to vzrok za najnovejši razvoj dogodkov, ko so začeli posamezni filmski studii pošiljati grozilna pisma direkno uporabnikom peer to peer programov. Kar pa je morda še najbolj presenetljivo pri vsem skupaj, je, da so udarili nikjer drugje kot v Evropi, kjer smo se do sedaj počutili precej varne pred ameriškimi združenji. Kakšne posledice se obetajo dobitnikom teh obvestil in ali bo tak direkten nastop kaj bolj učinkovit, za zdaj še ni jasno, vsekakor pa protipiratsko gibanje dobiva vedno večji zagon. Izvirno novico si lahko preberete tu.

Se je torej vojna prelila tudi na našo stran oceana?

22 komentarjev

Ti nori Ameri

CNN.com - Česa vsega si pravniški sistem ZDA ne izmisli? V Denverju v Coloradu je sodnik odredil 60 dni hišnega pripora neki ženski, ki je brala e-maile bivše žene njenega moža. Po tem ko je prebrala vsaj 215 elektronskih pošiljk moževe bivše zakonske žene jo je sodnik spoznal za krivo in izrekel sodbo, češ da naj bo to poduk vsem, ki bi želeli storiti kaj podobnega. Ah, ja!

Pa naj še kdo reče, da je zakon intimna zveza, polna zaupanja in spoštovanja.

19 komentarjev

Nov internetni rekord

vir: CNN
CNN - Kot poroča CNN, so evropski in ameriški znanstveniki postavili nov rekord v prenosu podatkov prek interneta. V 30 minutah jim je uspelo prenesti več kot 1,1 terabajt podatkov iz Evropskega inštituta za jedrske raziskave v Ženevi (CERN) v kalifornijski Inštitut tehnologij. S tem so dosegli prenos hitrosti 5,44 gigabitov na sekundo, s čimer so prejšnjo rekordno znamko podvojili. Za primerjavo naj povemo, da bi s takšno hitrostjo povprečen DVD film prenesli z interneta v pičlih sedmih sekundah. Več o tem.

20 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Ko se pravniki ne morejo dogovoriti

The inquirer - Zgodbe o zaščiti medijev, predvsem zgoščenk, in kaznovanju velikih grešnikov, ki si drznejo preko spleta deliti svoje najljubše datoteke, postajajo podobne mehiških nadaljevankam. Tako smo pred nekaj dnevi poročali, da bo RIAA izvedla splošno pomilostitev vseh uporabnikov, če se ti zavežejo, da ne bodo več deliti intelektualne lastnine.

Ker pa, kot kaže, naša družba ne zna več živeti brez zapletov, so se pri Webcaster Alliance odločili, da, pa naj se sliši še tako absurdno, tožijo RIAA-o. Poleg tega dodajajo, da uporabniki, ki bodo podpisali izjavo, ne bodo varni pred založniki. Tako naj bi ti še vedno imeli dolžnost ali priložnost, da tožijo vsakega posameznika. Vsaj tako navajajo tukaj, kako pa se bo zgodba razvijala, pa v naslednji epizodi.

Napovednika vam na žalost ne moremo dati.

3 komentarji

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev

Nove varnostne kopije na pohodu

ZDNet - Bitka med tvorci intelektualne lastnine na področju zabavne elektronike in podjetji, ki jim gredo zaradi inovativnih rešitev v nos, poteka že precej časa. Kljub temu pa se ena od strani trdno oklepa represivnih metod kot edine rešitve problema. Tako bo, kot kaže, tudi v tem primeru.

Tako je po poročanju ZDNet-a podjetje Tritton Technologies v petek predstavilo izdelek, imenovan DVD CopyWare. Gre za bolj ali manj preprost program, ki omogoča izdelavo popolnih kopij vaših najljubših medijev DVD.

Da gre lahko v tem primeru za novo poglavje v bitki med MPAA in izdelovalci programske opreme kaže dejstvo, da je sorodno podjetje 321 Studios že zadela tožba združenja MPAA. Vendar, kot nam zagotavlja Von Huben iz Tritton Technologies, imajo sami v tem primeru prednost, saj niso neposredni avtorji izdelka, ampak samo vmesniki pri prodaji.

O tem, kako se bo zgodba razvijala, vas bomo še obveščali, saj MPAA zaenkrat še ni podala svojega mnenja. Vseeno pa gre pričakovati opiranje na...

0 komentarjev

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

The Register -

Gotovo se še spomnite, kako zagnano se je RIAA nedavno lotila lovljenja vseh glasbenih piratov, ki glasbo razdajajo in delijo s P2P programi (glejte tudi povezane novice). Nihče sicer ni verjel, da bodo te grožnje pripomogle k manjšemu piratiziranju glasbe, a danes nas je RIAA presenetila z zanimivi izračuni. Oni trdijo, da so Američani še aprila letos prek interneta prenesli 14,5 milijonov skladb, mesec pozneje zgolj 12,7, junija pa samo še dobrih deset milijonov. Prav tako trdijo, da se je zmanjšalo število na internetu dostopnih skladb z aprilskih 852 milijonov na junijskih 655.

Bi pa bilo zanimivo videti, ali se je posledično povečala prodaja originalnih CD-jev, ali pa je ostala na enaki ravni. Sicer niso namreč naredili ničesar. Več o tem.

13 komentarjev

Michael Jackson ne bi pošiljal v zapor

The Register -

Če ste redno spremljali naše novice, ste bili gotovo poučeni, da so v Čezlužju dobili odlično idejo v boju zoper piratstvo Vse uporabnike bomo poslali v zapor, kjer jih bo gotovo srečala pamet, trdijo.

Michael Jackson je javno naznanil svoje nestrinjanje z dotičnim predlogom. "Brez besed sem ob dejstvu, da želite poslati ljubitelje glasbe v zapor zaradi kopiranja glasbe. Uporaba P2P-programov je napačna, a ječa ni odgovor," je še dejal. Več o tem.

12 komentarjev

RIAA: Tožarjenje, razvito po Geometrijski Metodi

The Register - Da, presneti primer Verizona je ameriškemu pevskemu krožku omogočil praktično neovirano tožarjenje posameznikov, ki po spletu izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebinee (in ne dvomim, da se jim to finančno izplača bolje, kot če bi ostali pri napadanju na izmenjevalne sisteme). Odmevov na to temo je ogromno; nekateri omenjajo dejstvo, da Amerika, označena po predzadnjem verzu prve kitice himne, postaja kazenska kolonija, medtem ko drugi opozarjajo na masovno kriminalizacijo nedolžnega (-- a piratizarijočega) ljudstva.

Zanimiv članek so spisali tudi na The Registru, branje pa bo še posebej povšeč tistim, ki zagovarjajo nedolžno gusarjenje [>:D].

"... there are more file-sharers than voters for either candidate at the last Presidential Election ..." - Bill Evans

3 komentarji

Bo P2P pot do zapora?

The Register - V deželi presežnikov so dobili novo idejo, kako uporabnike P2P omrežij spraviti v smeh. Namreč, na zelniku Howarda Bermana je zrasla ideja, kako bi omejili prenašanje datotek preko izmenjevalnih omrežij. V čem se kaže inovativnost te ideje?

Berman je predlagal, da bi izmenjeva avtorskih datotek, ne glede na tip, pomenila prekršek z zagroženo zaporno kaznijo. Kot so dobro obveščeni krogi izvedeli kasneje, naj bi za prekršek štelo več kot deset kopij, v vrednosti 2500 USD. Na datoteko, se razume.

Ideja je eno, kako pa se bo razvila, pa vas bomo obveščali na Slo-techu.


Zahodne države bodo bankrotirale, ker bodo prisiljene zgraditi preveč zaporov. Ali pač?

13 komentarjev

Šc, komar, šc!

CNN.com - Vas med telefoniranjem pikajo komarji? Če ste odgovorili pritrdilno, ima največji južnokorejski mobilni operater pravo stvar za vas. Svojim naročnikom namreč omogoča dolpoteg zvoka za telefon, ki odganja komarje. Zadeva menda deluje v radiju enega metra, mobilnik pa porabi za 30% več energije kot brez odganjalca, saj deluje vedno, ko je mobilnik vključen. Seveda je zvok neslišen za človeško uho. Povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

RIAA se je opravičila profesorju

News.com - RIAA se je opravičila astronomu Petru Usherju, potem ko mu je napisala "grozilno" pismo z obtožbo o zlorabi avtorskih pravic in ga pozvala naj preneha s širjenjem piratske kode. Na svojem šolskem ftp strežniku je namreč imel datoteko z naslovom "usher.mp3". Šlo je za nedolžno datoteko s posnetkom avtorske a capella glasbe. "Zatajil" je RIAA-in pajek™, ki je kombinacijo besed "usher" in "mp3" očitno zamenjal za piratizirano glasbo in sprožil alarm. Avtomatika je hudir, če je v rokah amaterjev. Povezava.

8 komentarjev

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev

RIAA: 'spam' -- sredstvo osveščanja uporabnikov

atnewyork - Zadnje dni smo veliko pisali o spamu: kaj to sploh je, kako se spamerji bojujejo proti ZlobnimFiltrom in kako na drugi strani velika podjetja načrtujejo masovno regulacijo interneta, oprostite, "blokiranje razpečevanja spama" [:D].

RIAA, krožek ameriških glasbenikov, nadaljuje svojo humoristično serijo "Mp3z're bad, m'kay?". Tokrat so se odločili, da bodo svojo storitev ponujanja lažnih komadov razžirili na spamanje uporabnikov preko vgrajenih protokolov za instantno sporočanje. Sporočilo naj bi se po govoricah glasilo takole:
"When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC, either by offering it to others to copy or downloading it on a "file-sharing" system like this ..."
V nadaljevanju nas opozarjajo tudi na morebitne viruse in nevarnosti, ki jih ti programi prinašajo; med drugim navajajo, da ti programi ponudijo v skupno internetno rabo nemalo datotek, ki jih imate na disku -- zato pozor, bralec -- nujno onemogoči...

4 komentarji

RIAA v boju proti hekerjem uspešna

The Register - Da, RIAA (Recording Industry Association of America) je izbojevala novo bitko v boju proti hekerjem, ki so zaradi nestrinjanja z zakoni in avtorskimi pravicami (ter, mimogrede, kvaliteti premosorazmerno ceno) dobesedno navalili na njihovo stran. Rezultat? Njihova stran je še vedno popolnoma imuna na kakršnekoli napade -- je preprosto ni na internetu. [>:D] Klik!

V ozadju dogajanja je že tretja selitev strani v zadnjih mesecih. Od trenutka, ko je gostovanje prevzel vojni veteran, kasneje knjigovodsko podjetje, se zdaj vrača k prvotno gostečemu, UUNet-u. Svetu še vedno ni najbolj jasno, kaj zaboga odgovrni s svojo igro mačke in miši kanijo doseči--.

--Za Microsoftovih legendarnih pet devetic jim je že zmanjkalo časa. Sonce jih bo prehitelo.

4 komentarji