»

Nov pretočni velikan na obzorju: AT&T bo WarnerMedia spojil z Discoveryjem

vir: Flickr

Slo-Tech - Iz AT&T so sporočili, da nameravajo iz podjetja izločiti medijski del WarnerMedia in ga združiti s TV družbo Discovery. WarnerMedia ima v lasti filmski studio Warner Brothers s številnimi uspešnicami iz preteklosti in nekaj vročimi franšizami, kot sta Harry Potter in Batman, ob tem pa še televizije HBO, CNN, Cartoon Network, TBS in TNT. Discovery je na drugi strani najbolj poznan po svojih TV programih o znanosti, kuhi in prostem času, denimo Animal Planetu, Food Networku in TLC.

Za zdaj sta se poslu dogovorili le vodstvi obeh podjetij, da bo obveljal, ga morajo seveda potrditi še regulatorji. AT&T bo za WarnerMedia prejel 43 milijard ameriških dolarjev, njihovi delničarji pa bodo 71 odstotni lastniki novega podjetja, lastniki Discoveryja pa preostalih 29 odstotkov. Skupna družba še nima imena, vodil jo bo izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

AT&T je WarnerMedia, tedaj še pod imenom Time Warner, kupil leta 2016 za 109 milijard dolarjev, na soglasje pravosodnega...

12 komentarjev

Dva ponudnika interneta za petino svetovnih odjemalcev

Največjih deset

vir: Ars Technica
Ars Technica - Veliko število državljanov Kitajske in njeno hitro razvijanje skupaj pomenita, da je veliko tudi internetnih naročnikov. Pričakovali bi, da bo prav tako veliko tudi ponudnikov, a, morda zaradi komunističnega režima, temu ni tako. Daleč najpopularnejša sta namreč dva, China Telecom in China Unicom, ki imata po 55 oz. 41 milijonov naročnikov. Njuna uporabniška baza se bliskovito viša, saj sta še lani imela vsak po skoraj 10 milijonov naročnikov manj. Posledično ta dva ISP-ja s širokopasovnim internetom oskrbujeta kar petino svetovne populacije.

Velik prepad v številu naročnikov se pokaže že na tretjem mestu, kjer je nekoliko presenetljivo japonski NTT s 17 milijoni naročniki. V deseterici...

9 komentarjev

Amazon in Microsoft sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju

Slashdot - Microsoft in Amazon sta včeraj objavila vest, da sta sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju nekaterih tehnologij. Dogovor zajema tako Kindle kot tudi Amazonove implementacije Linuxovih strežnikov. Podrobnosti, kot katere tehnologije bo od Microsofta dobil Amazon, niso znane, prav tako ni podatkov o vsoti, ki jo bo od Amazona prejel Microsoft. V Redmondu niso želeli razkriti, kaj nameravajo z na novo pridobljenimi licencami storiti in čemu jih potrebujejo, pravijo le, da bodo ustvarjalnejši in da bodo bolje sodelovali. Tako se krepijo špekulacije, da se Microsoft podaja na trg elektronskih bralnikov knjig (spomnimo le na Courier), kjer bi mu Amazon lahko obilno pomagal.

0 komentarjev

Velika Britanija: IE je dovolj varen

Slashdot - Novice o bitkah v brskalniški vojni, ki ji ni videti konca, so vedno zanimive. Nedavno smo poročali, da je Nemčija začasno odsvetovala uporabo brskalnika Internet Explorer, ko je bilo ugotovljeno, da so zlikovci za napad iz Kitajske na Google in druga podjetja izkoristili prav pomanjkljivosti v tem programu. Microsoft je teden kasneje luknje zakrpal in načeloma je uporaba Internet Explorerja od takrat naprej varna.

Za razliko od Nemčije so v Veliki Britaniji mnenja, da Inernet Explorer ni kaj posebej luknjast. V njihovem parlamentu je namreč lord Avebury postavil vprašanje, ali britanska vlada sodeluje z nemško in francosko pri debatah o varnosti IE-ja in kakšno priporočilo bodo izdali svojim podanikom.

Iz njihovega Home Officea (vladni oddelek za varnost in red) so odgovorili, da so člani evropske skupine EGC (European Government CERTs), kakor tudi omenjeni državi. Nadalje so dejali, da jemljejo internetno varnost resno in tesno sodelujejo z Microsoftom in drugimi. Poudarili so...

7 komentarjev

Microsoft tožen zaradi imena Bing

The Register - Majceno podjetje Missourija v ZDA je z zamudo ugotovilo, da se Microsoftov iskalnik v bistvu imenuje enako. Podjetje ima namreč skrajšano firmo Bing! in polno ime Bing! Information Design, kar je sumljivo podobno Microsoftovemu iskalniku. Čeprav sta John Telford in Brian Williamson podjetje ustanovila že leta 2000, sta zahtevek za zaščito blagovne znamke vložila šele 26. maja 2009, kar sumljivo sovpada z datumom, ko so v Redmondu dorekli končno ime iskalnika, tedaj kodno imenovanega Kudo.

Zahtevek so avgusta na patentnem uradu zavrgli, ker se je Microsoft prijavil že dva meseca prej z imenom Bing, en sam klicaj pa ni dovolj velika razlika. V tožbi, ki sta jo nesrečna lastnika missourijskega podjetja vložila, Microsoftu očitata, da so dobro vedeli za njihovo blagovno znamko in namerno začeli na veliko propagirati lasten iskalnik, da bi vnesli zmedo na to področje. Od giganta sedaj zahtevata prenehanje uporabe imena Bing, plačilo odškodnine in financiranje popravne reklamne...

12 komentarjev

AOL spet na svoje

Club Overclocker - AOL je bil nekdaj ameriška verzija SiOL-a. Bil je ogromen internetni mastodont, pojem dostopa do interneta v ZDA in po svetu, brez katerega si medmrežja ni bilo moč predstavljati. Sčasoma je začela njegova zvezda ugašati. Leta 2001 se je združil s Time Warnerjem v razvpitem poslu, ki ni nobenemu izmed podjetij prinesel kakšnih opaznejših sinergijskih učinkov. Google in druga mlada podjetja so prazgodovinske dinozavre počasi senčila.

Ta teden vstopa AOL v novo obdobje svojega življenja. Ponovno so si pridobili svobodo, saj so se razdružili od Time Warnerja. Delnice podjetja AOL Inc. so včeraj začele kotirati na newyorški borzi in izgubile dva odstotka.

V novi dobi bodo spet tekmovali s starim rivalom Yahoojem, poleg tega pa bodo morali paziti, da jim Google ne uide preveč. Svoj kos pogače si bo AOL poskusil odškrniti na oglaševalskem trgu, kjer je naveza Yahoo-Microsoft zelo močna. AOL se bo osredotočil na nišno občinstvo, so dejali. Zagnali so tudi stran Seed.com, kjer bodo lahko...

0 komentarjev

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev

Internet Explorer se poslavlja

PC Linux Online - Microsoft je ugotovil, da Internet Explorer izkorišča vse možnosti, ki mu jih ponuja operacijski sistem, na katerem teče, kar pomeni, da je najboljši brskalnik v okolju Windows. Podjetje iz Redmonda je s pomočjo zgornje ugotovitve prišlo do zaključka, da bo Internet Explorer 6 SP1 zadnja različica, dosegljiva za prenos z Interneta, saj bodo nove različice na voljo le kot del operacijskega sistema.

Seveda je jasno, da Internet Explorer nikakor ni najboljši brskalnik, saj nima nobene napredne možnosti sodobnih brskalnikov, kot sta zavračanje pojavnih oken (pop-ups) ali brskanje z zavihki (tabs). Microsoft se je za potezo odločil samo zaradi želje po večji prodaji prihajajočega operacijskega sistema. Bomo videli, če jim bo uspelo. Klik!

39 komentarjev

Microsoft in AOL z roko v roki

News.com - Microsoft in AOL Time Warner sta sklenila dogovor, po katerem bo prvi drugemu plačal 750 milijonov USD v zameno za umik tožbe, ki jo je januarja 2002 proti Microsoftu vložil Netscape Communications, podjetje v popolni lasti družbe AOL. Dogovor pa se ne omejuje zgolj na omenjeno tožbo, saj med drugim podjetju AOL omogoča sedem let veljavno licenco za uporabo Internet Explorerja in dolgoročno uporabo Windows Media Playerja. Glede na to, da ima AOL po svetu okoli 32 milijonov naročnikov, si je Microsoft ponovno zagotovil velik kos pogače na trgu brskalnikov in multimedije.

Očitno je vojna brskalnikov za nami. Toda, saj veste, prvi svetovni vojni je sledila druga. Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Konqueror, Galeon in drugi počasi, toda vztrajno sklepajo zavezniško koalicijo proti Internet Explorerju.

11 komentarjev

Netscape 7.0 zunaj

Slashdot - Ob vsej tej noriji z novim spletnim brskalnikom Mozilla se mi je kar nekako izmuznila novica o predstavitvi spletnega brskalnika Netscape 7.0, ki ga lahko snamete iz Netscapove spletne strani.
No, ko smo že ravno pri Netscapu: kljub obetavnemu brskalniku Netscape 6.1, ki sem ga nekaj časa uporabljal tudi sam, je Netscapov delež med brskalniki, če gre verjeti tej strani, pošteno nazadoval. Netscape naj bi po zadnjih podatkih imel v rokah le še dobrih 3 % deleža med brskalniki, medtem ko naj bi Internet Explorer vladal s kar 96 %. Če se bo Netscapov delež povečal, pa je odvisno ravno od nove različice. Netscape si namreč še vedno obeta staro slavo; ni kaj, upanje tako ali tako umre zadnje [;)].

0 komentarjev

AOL Messenger & Trillian

ZDNet - Dragi uporabniki Arthurjevega (inu a-jevega, seveda) dekleta, če ste IM programček uporabljali tudi za komunikacijo s prijatelji na AOL-ovem omrežju, imam za vas slabo novico: AOL Time Warner (ki ga zadnje dni precej po zobeh vlačim) se je iz 'varnostnih' razlogovo odločil, da blokira dostop preko vse-v-enem programčka Trillian. V zadnjih dneh je šlo med programerji obeh strani za pravo malo vojno, saj so samo programerji odjemalca kar dvakrat v dnevu ali dveh izdali novo verzijo, ki je zaobšla - trenutno - blokado. Klik!

2 komentarja

Microsoft: kriv za padec Netscapea

več strani - AOL-TW (ona korporacija, ki bo morda popapcala Red Hat) oz. Netscape je vložil tožbo proti Microsoftu. Razlog? I, kriv je za strm padec deleža na trgu spletnih brskalnikov. Sicer je utopično pričakovati, da bi jim 'dokazana krivda' zvišala delež, a kot neukemu kekcu se mi tale tožba zdi ne-rahlo za lase privlečena. A vseeno - tuji mediji so se o tem jako razpisali: ZDNet, Vnunet, The Register. Najobširnejši pregled ima kakopak prvi.

0 komentarjev

Spletni brskalniki za Linux

Slashdot - Za razliko od borgovskega sveta Oken, obstaja pod Linuxom skoraj za vsako nalogo več različnih programov. Izjemna niso niti spletni brskalniki. Vsak ima seveda svojega ljubljenca zato so debate o tem kateri je najboljši, najhitrejši, itd. precej vroče.
Na Canada computers so se odločili narediti poglobljeno analizo. Primerjali so Opero, Konquerorja, Mozillo, Galeona, Skipstone in Netscape, pod drobnogled pa so vzeli zagonske čase, čase nalaganja strani in uporabniški vmesnik. Zmagovalec naj bi bil Galeon, ki sicer ni nikjer najboljši, ampak se povsod odreže precej v redu.
Ni pa čisto jasno zakaj so izpustili Lynx-a (sahurno bi zmagu pri zagonskem času :).

12 komentarjev

AOL le z ikonami na namizju

The Register - Morda se še spomnite incidenta, ki je nastal med Microsoftom in AOL-om, glede vgrajevanja AOL-ovih ikon za dostop do interneta v bodoče Windows XP operacijske sisteme. Microsoft kljub dogovoru med podjetjema ni ustregel željam AOL-a, zato se podjetji še vedno ne gledata preveč lepo. Vendar pa ima AOL kar nekaj premetenih ljudi, zato so se prenehali ukvarjati z Microsoftom in se raje spravili na sestavljalce računalnikov, ki bodo promocijske ikone ročno vgrajevali v Microsoftove operacijske sisteme. Pristop je uspel, saj so s Compaq-om tik pred sklenitvijo dogovora. Compaq-u pa se bodo gotovo pridružili še drugi veliki proizvajalci, saj AOL ponuja 35 $ nagrade na vsakega novega uporabnika, ki se bo preko AOL-ovih promocijskih ikon pridružil številnim AOL-ovim naročnikom. Microsoftu to seveda ni preveč všeč saj ima tudi on v Windowsih reklamno ikono za svoj MSN (Microsoft Network), AOL-ova prisotnost pa bi pomenila samo še dodatno konkurenco....

3 komentarji

AOL-Time Warner spet lačen

The Register - Če gre verjeti The Registerju, se nam obeta še en prevzem s strani medijskega velikana AOL-Time Warner. AOL-Time Warner tokrat kaže apetite po angleškemu založniku revij IPC. IPC je znan po svojih revijah ko so Loaded in NME (ne poznam), zadnje čase pa izdajajo tudi internetno revijo Web User. Z nakupom naj bi si medijski velikan razširil tržišče tudi na evropsko področje. Seveda pa nakup ne bo lahka stvar, saj se govori o znesku, ki kar krepko presega milijardo funtov. Ob dejstvu, da združitev AOL-Time Warner ni bila ravno z rožicam postlana (izguba), bo to kar problem. Ali pa tudi ne ...

1 komentar

Microsoft in AOL spet za pogajalsko mizo

Slo-Tech - O prvih pogovorih teh dveh gigantov je poročal že minmax, toda zadeve so se nekje vmes še dodatno zapletle. Kot poroča CNet, sta velikana vmes prekinila pregovore, sedaj pa so spet za pogajalsko mizo. Dve podjetji, ki se borita za prevlado na internetu namreč poskušata doseči dogovor o skupnem sodelovanju, toda interesi so pač preveč podobni, da bi lahek dogovor bil mogoč. Še vedno je namreč v sporu veliko stvari, od RealPlayer vs MediaPlayer zadeve do instant messaginga. Me prav zanima, kako se bo vse skupaj razvilo. Thnx Matej.

0 komentarjev

AOL in Microsoft

več strani - Najprej malo zgodovine. Kot veste je pred leti AOL (America On-line) kupil Netscape, lansko leto pa so se združili z največjim medijskim gigantom TimeWarner. Zdaj se cela stvar imenuje AOL-TimeWarner company. To je bila največja združitev v vsej zgodovini, po nekaterih ocenah vredna 350 miljard dolarjev (več kot je vreden MS). Novo podjetje ima 26 milijonov internet uporabnikov in 150 milijonov uporabnikov instantnih sporočil, da o TimeWarnerjevih TV mrežah (CNN & co.) in časopish sploh ne govorimo).
Skratka tale konglomerat je v zadnjem času skrbel tudi za razvoj odprtega spletnega brskalnika Mozille (mimogrede: slo-tech v njem ne izgleda najbolje). Seveda so imeli za razvoj dobre (novorek: komercialne) razloge. Ni jim namreč všeč, da MS s svojim Internet Exploderjem izdatno promovira njim konkurenčni Microsoft Network. Zaželeli so si brskalnika pod lastno kontorlo, kar so z nakupom Netscapea tudi dobili.
Microsoft seveda vsega skupaj ni mirno gledal, zato je nameraval v Windows...

7 komentarjev