» »

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je namenil 300.000 USD. Podporo so ji namenila tudi številna ugledna podjetja, med njimi IBM, Sun in RedHat. Klik!

Dejanji AOL-a in organizacije Mozilla.org se tudi izjemno dobro dopolnjujeta. AOL je končnim uporabnikom doslej vedno priporočal Netscape, Mozilla pa je bila rezervirana za razvijalce, kar smo lahko ugotovili že s primerjavo njunih spletnih strani. Sodeč po novi spletni strani Mozilla.org ali The Mozilla Foundation pa je jasno, da je tudi AOL končno priznal, da lahko Mozilla v celoti nedomesti Netscape, pa naj jo uporablja razvijalec spletnega programja ali tetka, ki dvakrat tedensko pregleda emajl.

6 komentarjev

Roadkill ::

Nekako mi ta novica ni všeč.. upam, da se motim in bo mozilla zavladala svetu :)
No ja... me precej boli qrac... kdo kaj ve, kdaj kani iziti kaka 0.1 verzija Thunderbirda?

Mi je pa všeč njihov malo bolj komercialen pristop na strani...


Convinced yet? If so, Download it now, Free!

If not, download it anyway, you have nothing to lose. :)

TheJack ::

Tudi mene je kar pri srcu stisnilo. Pa mi je za AOL in Netscape vseeno, ampak vse skupaj je očitno priznanje, da jim ne gre vse po načrtih.

Še dobro, da je Mozila open source, kajti drugače bi takili novici gotovo kmalu sledila tista ''We are very sorry to inform you...itd''.

mathjazz ::

Samo ne narobe razumet cele štorije (tako kot sem jo jaz najprej :-). Za Mozillo je to zmaga in ne poraz, saj ima zdaj več svobode in manj pritiska s strani AOLa. Netscape pa je itak bil bolj tko no ... mah, kdo pa ga je sploh uporabljal? Večina uporabnikov alternativnih brovserjev je pomoje prisegala na Mozillo oz. Opero.
www.getfirefox.com

noraguta ::

mnja zmaga v cem? da so main developerji izgubili izdaten vir financiranja. MS je ze vedel zakaj je podpalcal AOL.

mathjazz ::

n.: motiš se. Glavni developerji bodo še vedno plačani, nekaj s strani AOL, nekaj s strani The Mozilla Foundation (AOL + Mitch Kapor), nekaj pa jih že sponzorirata IBM in Sun. Tako da -- ne se bat.

Sicer pa 'free' developerji, tj., tisti ki niso plačani, niso nič manj pomembni.
www.getfirefox.com

swar ::

Trenutno sta mozilla in firebird kickass browserja :D
Zakaj se mi zdi da M$ vsak dan izgubi kaksnega userja IE >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zbogom, Mozilla!

Oddelek: Novice / Brskalniki
455311 (3460) slassi
»

Mozilla 1.7b

Oddelek: Novice / Brskalniki
102670 (2670) CaqKa
»

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Oddelek: Novice / Brskalniki
122330 (2330) mathjazz
»

Mozilla 1.4 Release Candidate 1

Oddelek: Novice / Brskalniki
61974 (1974) root987

Več podobnih tem