»

Spopad za gigantski razpis ameriške vojske se začenja

Slo-Tech - Pentagon je končno objavil dolgo pričakovani razpis, poznan pod slikovitim imenom Joint Enterprise Defense Infrastructure contract ali na kratko JEDI. Natančna skupna vrednost razpisanih storitev še ni znana, bo pa najverjetneje dosegla 10 milijard ameriških dolarjev. To pa je vrednost, zaradi katere so na nogah vsa večja tehnološka podjetja onkraj Atlantika, tudi tista, ki sicer nimajo veliko opravka z obrambnim ministrstvom ZDA.

Pentagon namreč išče ponudnika oblačnih storitev, ki bi te zagotavljal vsem rodovom njihove vojske, sprva se je govorilo o dobi desetih let, ki pa so jo za zdaj skrajšali na dve, z možnostjo podaljšanja. Skratka, gre za lukrativen in verjetno dolgoročen posel, pri čemer pa se že vse od marca,...

19 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Okužen USB-ključ okužil ameriške vojaške računalnike

CNet - Pentagon je navadno molčečen o uspelih hekerskih napadih na njihove računalniške sisteme, tako da še za tiste, ki vseeno pridejo na dan, izvemo dokaj pozno. To pot je en tovrsten napad orisal William J. Lynn III, namestnik ameriškega obrambnega ministra. Najhujši primer se je zgodil leta 2008 na Bližnjem vzhodu, piše CNet.

Takrat je neimenovani uslužbenec v ameriški vojaški bazi na Bližnjem vzhodu v računalnik vključil USB-ključ, ki je imel nameščeno škodljivo programsko opremo (malware). Program se je potihoma razširil po omrežju in pošiljal vse načrte operacij sovražnikom, preden so ga našli. Za zajezitev uhajanja podatkov je Pentagon organiziral posebno operacijo Buckshot Yankee, ki je predstavljala premik v ameriški strategiji kiberzaščite. Pri tem poudarimo, da se...

18 komentarjev

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Pentagon prepovedal in zaplenil USB-ključe

Daily Tech - V Pentagonu, obrambnem ministrstvu in vojaških bazah ZDA so do nadaljnjega prepovedali uporabo zunanjih podatkovnih nosilcev, kamor sodijo tudi USB-ključi, iPodi in MP3-predvajalniki, zatem ko se je "globalni virus", kasneje prepoznan kot črv Agent.btz, na tak način razširil po omrežjih SIPRNet in NIPRNet. Razumljivo so pristojni skopi in še vedno ne dajejo izjav, čeprav se je to zgodilo že pred tednom dni. Omenimo, da v Pentagonu deluje sedem milijonov računalnikov, ki jih zdaj intenzivno pregledujejo in razkužujejo. Za zdaj so tudi zaplenili vse USB-ključe, ali jih bodo na koncu preiskave vrnili lastnikom, pa še preudarjajo.

25 komentarjev

Petdeseta obletnica uporabe radijskega odboja od Lune

vir: NASA
Slashdot - Danes mineva 50 let, odkar je James Trexler svojo radijsko anteno usmeril proti Luni in vzpostavil komunikacijo z drugo radijsko postajo na Zemlji s pomočjo odboja od Lune.

Tehniko, ki so jo imenovali PAMOR (Passive Moon Relay), so do izuma satelitov na veliko uporabljali v vojaške namene, še danes pa je priljubljena med radioamaterji, ki se želijo pogovarjati s prijatelji z drugih celin. Več o tem si lahko preberete na spletni strani NASE.

0 komentarjev

Dodatni sateliti za ameriško vojsko

Space Imaging Inc.

vir: Washingtonpost
Washingtonpost -

V zadnjih mesecih in tednih je Pentagon uspel prestaviti prek 200.000 čet, tisoč letal in več ducatov vojaških ladij v okolico Iraka, a si še vedno prizadeva nabrati dovolj kapacitet satelitov za uspešno komuniciranje z njimi, saj njihovi vojaški sateliti ne zadoščajo.

Viri poročajo, da Pentagon kupuje celo zmogljivosti komercialnih satelitov za vojaške namene v tej informacijski vojni. Različni uradniki poročajo, da Pentagon v tem času porablja do desetkratne kapacitete kot so jih v Zalivski vojni. Predstavnik Satellite Industry Association pravi še, da Pentagon trenutno neprenehoma zaseda...

13 komentarjev