»

Go: človek proti računalniku 2-0

Heise - Pred desetletji so šahovski velemojstri trdili, da računalnik ne bo nikoli premagal človeka v šahu. Bilo naj bi enostavno preveč možnosti, da bi se dale vse natančno preračunati, zato naj bi imel človek intuitivno prednost. Leta 1996 je računalnik prvikrat premagal aktualnega svetovnega prvaka v kakšnih partiji, čeprav je Garry Kasparov v skupnem seštevku premagal Deep Blue s 4-2. Leta 1997 je izboljšani Deep Blue premagal Kasparova s 3½-2½. Od takrat so računalniki vsaj tako dobri šahisti kakor ljudje.

Za trši oreh pa se je izkazala azijska igra go. Čeprav so njena pravila enostavnejša od šahovskih, je za prvo potezo 361 možnosti in za vsako naslednjo ena manj. Najboljši...

125 komentarjev

Pobegla licenca za Avast Pro pristala v 200 državah

vir: PC Pro
PC Pro - Proizvajalec protivirusnega programa Alwil Software je pred poldrugim letom opazil, da se en ključ za licenco za Avast Pro, prodan malemu podjetju v Arizoni, razširja po spletu. Namesto da bi ga takoj blokirali, so raje izvedli eksperiment in pustili, da pljuskne po vsem svetu. Vince Steckler iz Alwil Softwara je pojasnil, da so našli omenjeni ključ na praktično vseh straneh z nelegalno programsko opremo (warez strani). Dodaja, da gre za svojevrsten paradoks, da uporabniki program za zaščito pred zlonamernimi programi iščejo na streh, kjer zlonamernih programov mrgoli.

Ključ se je razširil po praktično celem svetu, saj so ga našli v 200 državah (vodi Rusija, sledijo Mehika, Brazilija, Italija, Španija, ZDA, Indija, Filipini, Francija, Ukrajina, Argentina, Tajska) na...

13 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Intel bo investiral milijarde, zgradil novo tovarno

ComputerWorld - Intel je ta teden napovedal, da bodo investirali med šest in osem milijard dolarjev v štiri proizvodne obrate, ki jih imajo v ZDA, in v izgradnjo novega v zvezni državi Oregon. S tem bo Intel tudi odprl med 800 in 1000 novih delovnih mest že s samo gradnjo tovarn, kasneje pa več visokotehnoloških. Nadgradili bodo po dve tovarni v Arizoni in v Oregonu, kjer bodo do leta 2013 postavili še eno novo. Na ta način se bo Intel pripravil na prehod na 22 nm-proizvodni proces.

Intelov izvršni direktor Paul Otellini je ob tem dejal, da se investicija morda zdi prevelika, a prehod na 22 nm ni enostaven in zahteva veliko mero natančnosti. Masovna proizvodnja in skrb za dovolj nizek izmet sta druga...

9 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno

Ars Technica - Intelova tovarna v Rio Ranchu (New Mexico) bo v drugi polovici naslednjega leta doživela posodobitev. Za zdaj v njej še proizvajajo procesorje v 90-nanometrskem tehnološkem procesu, a Intel namerava investirati do milijarde in pol ameriških dolarjev, da bi prešla na 45 nanometrov. S tem bodo pridobili poleg dosedanjih v Oregonu, Arizoni in Izraelu še tretjo tovrstno tovarno, tako da bodo imeli na voljo dovolj proizvodnih kapacitet za zagotavljanje zadostnega števila izdelanih procesorjev. Očitno predvidevajo, da bo povpraševanje po Penryn-u veliko.

Več o celotni zadevi na Ars Technici.

4 komentarji

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar

Intel se širi

The inquirer - Trenutno so pri proizvajalcih čipov blazno popularne tovarne za proizvodnjo 12 inčnih vaferjev (izredno čist silicij, ki ga uporabljajo za izdelavo čipov). Pri Intelu se tega močno zavedajo, zato so se odločili, da malce posodobijo svojo tovarno v Oregonu, ki se bo odslej imenovala fab D1D. Razširitev že obstoječe tovarne bo Intel olajšala za kar 2 milijardi $. Novi prostori bodo obsegali 10 sob na 100.000 kvadratnih čevljih, proizvodnja v njih pa se bo se bo začela konec leta 2003. Seveda Intel ne namerava posodobiti tovarne samo zato, da bi se hvalil s tehnološko naprednostjo, ampak zaradi precej manjših stroškov, kot pri tovarnah za izdelavo 8 inčnih vaferjev. Po poročanju The Inquirerja, bo Intelova posodobljena tovarna proizvajala čipe na osnovi 0.13 mikronske tehnologije in porabila za 40 % manj energije in vode, kot pri "8 inčnih" tovarnah, povečala pa naj bi se tudi sama proizvodnja. Intel naj bi v prihodnjih letih uporabljal 4 takšne tovarne....

1 komentar