Slo-Tech

»

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, april 2003

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje VIA je včeraj objavilo poslovne rezultate za prejšnji mesec. Dohodki od prodaje so znašali okroglih 50 mio dolarjev, kar je za 15 % manj kot lanskega aprila in za 7 % manj kot predpreteklega meseca letos. Objavili so še podatke o prihodkih celotnega zadnjega četrtletja lani in prvega letos -- 191 in 166 mio dolarjev, ob čemer so pridelali 22 in 19 mio dolarjev izgub. Izvirna novica.

1 komentar

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar

VIA predstavila poslovne rezultate

X-Bit Labs - Podjetje VIA Technologies je predstavilo svoje poslovne rezultate preteklega decembra ter celotnega lanskega leta. Prihodki od prodaje so samo v preteklem mesecu znašali dobrih 50 milijonov dolarjev, kar je za slabih dvajset odstotkov manj kot v mesecu novembru. Celoletni prihodki podjetja so tako znašali 725 milijonov zelencev, kar je za 26 odstotkov manj kot v letu 2001. Dodatne informacije in preglednice.

3 komentarji

Dell v črnem

Newsfactor - Dellovi črni prenosniki so mi kul, a ne bomo o njih govorili [:)]. Ker se mi ne da tipkariti, bo tole bolj na kratko: prihodki so znašali $8.46 MRD (11 % več kot v prejšnjem obdobju), pričakovali so sicer vsega $100 MIO več. Čisti dobiček tako znaša $501 MIO v primerjavi z izgubo $101 MIO v prejšnjem obdobju, Klik!

4 komentarji

Maxtor napada prenosni trg

The Register - Podjetje Maxtor je eno izmed tistih podjetij, ki so se pred časom z zadnjimi močmi izognili ne preveč lepi usodi in danes doživljajo zlato dobo svojega poslovanja. Da podjetju gre izjemno dobro, lahko opazimo po tem, da že kar nekaj časa narekujejo razvoj diskov in drugim vsiljujejo, s kakšnim standardom se bo podatke prenašalo v prihodnosti. Podjetje pa bo očitno postalo zakon tudi na tržišču prenosnih pomnilniških rešitev, saj vse bolj rinejo v zelje Iomegi, ki je poznana po svojih enotah ZIP. Pred kratkim so predstavili disk z imenom Personal Storage 3000LE USB 2.0, ki se lahko pohvali s kar 120 GB prostora, vmesnikom USB 2.0 in ne ravno ugodno ceno 300 $ (no ja, za manj premožne še vedno ostane 40 GB model ;)). Disk je namenjen tistim uporabnikom, ki veliko menjajo datoteke s sosedom, vendar pa so še "presmrkavi", da bi lahko odprli računalnik . Hec.

0 komentarjev

AMD raste, Intel pada

več strani - AMD je danes objavil prihodke in zaslužke za zadnje četrtletje 2000. Kot bi si lahko mislili, je podjetje več, kot uspešno, saj je prodaja znašala skoraj $1.2 milijarde, čisti prihodek pa skoraj $180 milijonov. To je seveda rezultat več kot uspešne prodaje AMDjevih glavnih proizvodov, računalniških procesorjev in flash pomnilnika, ki se je v primerjave z istim obdobjem lani dvignila za kar 33%. To pomeni, da je prejšnje leto za AMDja bilo rekordno v vseh pogledih. No, če vas o podjetju in njegovih načrtih zanima več (s finančnega stališča...) kar pojdite sem.

Po drugi strani pa svet trenutno ni preveč svetel za Intela. Da se je podjetje začelo otepati s pravimi finančnimi težavami kaže vrsta ukrepov, ki so jih uvedli za leto 2001. Tako so zamrznili vsa dodatna zaposlovanja in širjenja poslovnih prostorov, največji udarec pa bo po vsej verjetnosti zaprtje portoriške PCB tovarne nekje v sredini tega leta. Kaj to pomeni za tamkajšnje gospodarstvo vrjetno ni potrebno posebej razlagati,...

11 komentarjev