» »

AMD raste, Intel pada

AMD raste, Intel pada

več strani - AMD je danes objavil prihodke in zaslužke za zadnje četrtletje 2000. Kot bi si lahko mislili, je podjetje več, kot uspešno, saj je prodaja znašala skoraj $1.2 milijarde, čisti prihodek pa skoraj $180 milijonov. To je seveda rezultat več kot uspešne prodaje AMDjevih glavnih proizvodov, računalniških procesorjev in flash pomnilnika, ki se je v primerjave z istim obdobjem lani dvignila za kar 33%. To pomeni, da je prejšnje leto za AMDja bilo rekordno v vseh pogledih. No, če vas o podjetju in njegovih načrtih zanima več (s finančnega stališča...) kar pojdite sem.

Po drugi strani pa svet trenutno ni preveč svetel za Intela. Da se je podjetje začelo otepati s pravimi finančnimi težavami kaže vrsta ukrepov, ki so jih uvedli za leto 2001. Tako so zamrznili vsa dodatna zaposlovanja in širjenja poslovnih prostorov, največji udarec pa bo po vsej verjetnosti zaprtje portoriške PCB tovarne nekje v sredini tega leta. Kaj to pomeni za tamkajšnje gospodarstvo vrjetno ni potrebno posebej razlagati, saj bo ostalo brez dela kar 1360 ljudi. No, le upamo lahko da se bo Intel pobral s predstavitvijo Tualatin procesorja na sredini tega leta, saj nihče noče, da se ponovi zgodba s 3DFXom in Nvidio (ja, vem da sem malo paranoičen!). Več preberite tukaj.

11 komentarjev

Zipper ::

Res prav neverjeno. Prava tragedija za velikana. Manjsa prodaja, preveliki stroski, nedorecen razvoj in predvsem prevelika prevzetnost lahko pokoplje meni ljubega giganta. Upam, da se bo izvlekel in da AMD ne bo ostal brez konkurenta.

OrlyTM ::

Paranoja ja ali ne ?!? Jaz si ne upam čisto ničesar več trditi zagotovo ... še pred pol leta smo bili vsi prepričani kako dobro gre 3dfx-u, bili so jako veliki, nadmočni in vsi smo težko čakali, kak megalomanski grafični procesor bodo njih inženirji izvrgli iz svojih možganjskih krivulj, a glej ga zlomka ... 3dfx ni več sploh !!! ... samo upamo lahko, da se res ne ponovi kaj podobnega ...
Dejstva so pač taka, da je AMD v vzponu in ima precej nižje stroške poslovanja kot Intel, ki je ogromna korporacija in jo par zaporednih napak in s tem padec prodaje lahko še kako stane.

We shall see ... happy end I hope :)

lp
OrlyTM

Space Surfer ::

Če pa pride do tega nas pa lahko upravičeno zagrabi panika...:O:O

Loki ::

Dvomim, da se bo ponovila zgodba z Nvidio in 3DFXom, saj bi pri takem prevzemu govorili o zares tezkih denarcih.

Mate ::

Hmm... tole pa ne zgleda dobr. Ker ce Intel propade pol smo v dreku. Primer kaj je blo pred enim letom. SAMO intel in VISOKE cene. Zdej je kr kul, intel ma resda se vedno visoke cene, AMD pa nizke... Ampak kaj bo ce ostane samo AMD? The worst scenario would be: Visoke cene pa pocasen razvoj... Ali pac...

No ja tok crno verjetno ne bo... sam vseen ;(

sleby ::

Heh, ce bo isto kot z NVidio in 3dfx-om potem bo cez par let intel spet bolsi in bo kupu AMD :>

undefined ::

Monopolisti leta 2003 (večina že danes):
CPU: AMD
Video/3D: nVIDIA
RAM: Rambus
Zvok: Creative
INet search engine: Altavista

Hehe, veselje, a? cene produktov pa v nebo! >:D

undefined ::

Bebi, Intel se lahko primerja s 3dfx-om, ne pa z Nvidio. AMD se po uspešnosti lahko primerja z Nvidio.
Oba, Intel in 3dfx sta bila nekoč velikana, in ustanovitelja osnov tega, kar posedujemo danes. 3dfx je že propadel, Intel pa zgleda, da je next in line. [:]

Izak ::

IceMan meni se tudi zdi tako kot ti praviš;))) :(

luni ::

Samo Ice to kar si napisal se krega samo s sabo... Ce bo AMD monopolist, pol Rambus nima kaj zravn za delat. AMD pac podpira DDR in dvomim da so dovolj nori da to spremenijo.

undefined ::

Kaj pa če Rambus zmaga tožbo proti DDR-u? AMD ne bo imel druge možnosti. :D

Aja, še najbolj znani monopolist:
OS: Microsoft >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stari dopust

Oddelek: Loža
233401 (2576) Kinjorts
»

Marissa Mayer nova Yahoojeva izvršna direktorica

Oddelek: Novice / Ostale najave
64990 (3934) Magic1
»

Odprtje podjetja v Sloveniji

Oddelek: Loža
275694 (4876) Boeing
»

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Oddelek: Novice / Rezultati
94451 (3002) Key Quest
»

Intel: 90% manj dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
345169 (3180) Shegevara

Več podobnih tem