»

Kitajska dosegla rekord pri vzdrževanju vroče plazme v fuzijskem reaktorju

Slo-Tech - Kitajski fuzijski reaktor tipa superprevodni tokamak EAST je ta teden postavil rekord, saj je plazmo s temperaturo 120.000.000 °C in reakcijo ohranjal 101 sekundo. Še višjo temperaturo, 160 milijonov stopinj Celzija, pa je ohranjal 20 sekund. S tem so še korak bliže končnemu cilju, ki ga predstavlja plazma s temperaturo 100 milijonov stopinj Celzija, ki bi bila stabilna 1000 sekund (17 minut). Lani je EAST zmogel 100 milijonov stopinj Celzija za 20 sekund. V praksi so torej v letu dni podaljšali čas delovanja za petkrat, kar je osupljiv dosežek.

Kitajska je v svojem drugem fuzijskem reaktorju že dosegla 150 milijonov stopinj Celzija za 10 sekund. S tem je Kitajska močno vpisana na seznam držav, ki uspešno razvijajo fuzijsko energijo. Podobni projekti potekajo tudi v Evropi, Rusiji, Južni Koreji in ZDA. Največji projekt je ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), kjer sodeluje 35 držav, med njimi tudi Kitajska, ki se je pridružila leta 2003. ITER je zaradi več...

42 komentarjev

Ekstremno navijanje s Prometeio

Extreme Overclocking - Za navijanje je poleg dobre strojne opreme pomembno tudi hlajenje, brez katerega se lahko poslovimo od večjih podvigov. Eden izmed najboljših načinov hlajenja vašega mlinčka je kompresorsko hlajenje, kot ga uporabljata sistema Vapochill in Prometeia. Slednji je bil uporabljen tudi pri navijanju P4, ki je pred posegom tiktakal pri 2400 MHz. Prišli so kar do štirih gigaherzov, medtem ko je računalnik stabilno deloval le pri 3800 MHz.

3 komentarji

Thermaltake Aquarius II

PC Arena - Če hočemo dandanes čimbolj naviti procesor, potrebujemo na primer vodno ali kompresorsko hlajenje. Kompresorsko je bolj zapleteno in tudi dražje, vodno hlajenje pa je manj učinkovito, a cenejše. Če niste ravno "sam svoj mojster", lahko posežete po že izdelanih kompletih vodnega hlajenja, kot je na primer Aquarius II, ki ga je izdelal uveljavljeni gigant Thermaltake.

V kompletu boste dobili hladilnik, vodni blok, črpalko in ostale nujno potrebne cevi ter člene. Seveda je vključen tudi ventilator in rezervoar za vodo. Ako pa vam to ne odgovarja, lahko uporabite avtomobilski hladilnik, akvarijsko črpalko in Morphlingove vodne bloke.

...

9 komentarjev

Navijanje P4

Tweak Town - Mnogi resni navijači si lastijo AMD-jeve procesorje, ki se sicer bolj grejejo, a so tudi primernejši za navijanje. Na Tweak Town so tokrat mučili Penitum4 2.4 B. Poleg procesorja so za uspešno navitje uporabili še Albatron PX845PE Pro 2 ploščo, 512MB OCZ DDR400 pomnilnika in Thermalrightov AX-478 hladilnik, nad katerim je ropotal 80 milimetrski Vantec Tornado ventilator. Družbo sta jim delala še Radeon 9700 Pro in 60 GB trdi disk. Rezultat: procesor je deloval pri 2880 MHz z 1.77 V, medtem ko je pomnilnik funkcioniral pri 423MHz. Klik!

5 komentarjev

Tudi najboljšim se včasih kaj ponesreči

Dokazno gradivo :)

vir: HardOCP
Slo-Tech - Pri [H]ard|OCP so se odločili, da bodo poskušali narediti ekstremni overclock Pentiuma IV, vendar so se pri tem omejili na izbiro komponent, ki so na voljo vsem, odmislili pa so tudi razne modifikacije. Za začetek so kupili nekaj izvrstnega hardwarea (P4 3,06 GHz, dve palčki Corsairovega pomnilnika, Asusovo Granite Bay ploščo, Vantecov 520 W napajalnik ter Radeona 9700 Pro), vse skupaj pa so vstavili v Vapochill ohišje, tako da je bilo za hlajenje poskrbljeno. Pričeli so s postopnim dvigovanjem frekvence in prišli do lepih 4,2...

9 komentarjev

Pentium podrl rekord

Tom's Hardware - Navijanje vam je gotovo domače ali vsaj pozano. A obstajajo rekordi in tokrat so ga podrli na Tom's Hardware. Pentiuma so navili do skrajnih meja, saj je tikatakal pri kar 4100 MHz. Seveda mu je bil v podporo še 700 MHz FSB in dvokanalni DDR 400 pomnilnik. Proglasili so ga kar za najhitrejši računalnik, kateremu je s kompresorskim hlajenjem uspelo doseči temperaturo okoli -50° C. Klik!

25 komentarjev

Kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje

Kaltmacher.de - No zakaj gre. Tipček se je spravil navijat svojega TB 1000 MHz. Ker pa le ta oddaja pri navijanju veliko toplote, si je omislil kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje. Dosegel je hitrost 1705 Mhz, kar vsekakor ni malo. Pri tem je uporabil 173W peltier v navezi s kompresorjem. Na koncu je prišel do ugotovitve, da bi šel lahko še višje, če bi imel še močnejši peltier. Na strani pogrešam malo več slik samega hladilnega sistema, ampak za prvo silo bodi te morale zadostovat. Vse skupaj si lahko ogledate tukaj : Hlajenje . Prav tako pa si lahko na strani pogledate COOLBASE bazo navitih mlinčkov.

5 komentarjev