»

Deset let generatorja nesmiselnih člankov

Slo-Tech - Pred desetimi leti so trije študentje na MIT-u sestavili program SCIgen, ki skupaj lepi slovnično pravilne stavke brez vsebine ter jih oblikuje v članek z zapletenim naslovom in primerno zgradbo. V resnici je vsa vsebina v njem popolnoma nesmiselna, a to ne pomeni, da takšnih člankov ni mogoče objaviti. V sumljivih revijah, zlasti takih, ki zaračunavajo za objavo člankov, so jih večkrat uspeli objaviti, o čemer smo že obširno pisali.

Zanimiva je zgodovina SCIgena, ki je nastal zgolj kot projekt za zabavo, a je tekom svojega obratovanja pomagal razkriti temnejše plati znanstvenega sveta. Razvili so ga Jeremy Stribling, ki je doktoriral leta 2009 in danes dela za Keybase, Dan Aguayo, ki je magistriral leta 2002 in danes...

10 komentarjev

Comdex se je začel

več strani -

Tudi v sredini letošnjega poletja se je v Las Vegasu pričel Comdex, računalniška prireditev, ki se kaže vsako leto v medlejši luči. Kljub lanskim govoricam o dokončnem koncu se Comdex odvija tudi letos, a zelo medlo.

Letos tako organizatorji napovedujejo kar za polovico manjši obisk kot lani, a trdijo, da če je Comdex že izgubil na kvantiteti, je gotovo pridobil na kvaliteti. Predvsem so imeli tu v mislih več kvalitetnejših predavanj. Več o samem dogajanju v prvih dneh si preberite na tem naslovu in na tem.

0 komentarjev

Barvanje z UV barvicami

Valley Forums - Morda malce bolj "rejversko" (rave - stil življenja in mišljenja) modificiranje računalnikov je barvanje z UV reaktivnimi barvami. Podnevi, ob ugasnjeni UV žarnici, bi ohišje s pleksi oknom lahko izgledalo precej neatraktivno, ko pa prižgete ČrnoLuč™, lahko računalnik zažari v vseh mogočih žarečih odtenkih fluorescentnih barv. Kratek članek so napisali na Valley Forums.

8 komentarjev

Čemu nadgrajujemo računalnike?

Sudhian - Nadgrajevanje starih računalnikov, nenehni nakupi novih, še hitrejših komponent in večna nezadovljnost kupcev nad trenutnimi zmožnostmi računalniške opreme so zagotovo gonilo napredka in razvoja v računalništvo. A vendarle se včasih vprašamo, čemu ljudje sploh nadgrajujejo svoje računalnike? Kaj, tako pomembnega, je manjkalo Wordu 6, da je XP inačica tako zelo nepogrešljiva pri sestavljanju pisarniških dopisov? S podobnimi vprašanji se je ukvarjal Joel Hruska na Sudhian, ki je spisal članek z naslovom Kaj vas vodi nadgrajevati. Njegovo zanimivo razmišljanje in videnje si lahko preberete na tem naslovu.

27 komentarjev

Retrospektiva GeForceaFX

Hardware Accelerated - Nvidiin NV30 grafični procesor aka GeForceFX je zagotovo eden najbolj zanimivih proizvodov zadnjega časa. Sprva dolgo napovedovanje in favoriziranje kartice, nato pa so se pričele pojavljati vesti o domnevnem prenehanju z njihovo proizvodnjo. Če vas je ali vas še zanimajo podrobnosti v zvezi s tem grafičnim čudom, ste vabljeni na branje kratkega članka, v katerem so se na Hardware Accelerated razpisali o njem.

0 komentarjev

GFFX Q&A

Beyond 3D - Beyond3Djevci so na svoji strani objavili članek, v katerem so objavili odgovore nVidie na vprašanja o GeforceuFX, katera so vnaprej zastavili bralci njihove strani. Članek ne razkrije nič posebej novega, je pa zanimivo, kako se nVidia ubada z vprašanji tipa "Ali bo hladilnik GeforceaFX crknil, če notri zatlačim dlako?".

Naj povzamem. Navkljub 40-bitnim digitalno analognim pretvornikom GeforceFX še ne bo omogočal prikaza 40-bitnih barv na namizju, ker v frame bufferju ne podpira 40-bitnih vrednosti. Izvemo tudi, da je na razvoju procesorja delalo kar 1000 ljudi, ter to, da je kalifornijsko podjetje s procesorjem "izredno zadovoljno". Seveda morate v članku tudi znati ločiti zrnje od PR-plev, tako da -- klik!

1 komentar

Comdexa je konec

več strani - V Las Vegasu se je končal računalniški sejem Comdex. Kljub temnim napovedim, je bilo na sejmu predstavljenih kar nekaj novosti. Seveda je bila najbolj odmevna novica nVidie o GeForcu FX. A to ni edina pomembna novost, ki se je pojavila na sejmu. Predstavili so veliko novih ohišji, Canon je pokazal nov fotoaparat, IOmega je predstavila nove zunanje trde diske, Gyration "lebdečo miško" - o kateri smo že pisali - in še mnogo drugih novosti.

Comdex sta si zopet ogledala AnandTech in pa Tom's hardware.

0 komentarjev

Comdex 2002: drugič

AnandTech - Tako, drugi delovni dan letošnjega Comdexa se izteka in čas je, da pogledamo kaj se je danes zgodilo. Intel je ponovno napovedal svoje nove Prescott procesorje, ki naj bi dosegali takte od 3.2 GHz naprej, AMD pa je večino časa predstavljal svojega novopečenega Athlona 64 (berite deset centimetrov nižje). Vse to in še več o današnjem dogajanju lahko preberete na tem naslovu.

Mami, jest bi tut to [:D]

0 komentarjev

Comdex pri stričku Tomu

Tom's Hardware - Očitno je bil prvi dan kar popularen, saj sem na kar nekaj straneh opazil vsaj malce napisanega o Comdexu. Tokrat so na Tom's Hardware spisali kar dolg in zanimiv članek. Poleg seveda GeForceFX so predstavljeni tudi AMD, Enermax, Western Digital in še nekaj pomembnih imen. Letos je Enermax poleg izvrstnih napajalnikov predstavil še novo serijo ohišij, ki po večini vsebujejo pleksi stekla. Seveda je bil tu tudi grafični velikan ATI, ki pa ni predstavil pomembnih novosti. Klik!

0 komentarjev

Comdex 1. dan

Sudhian - Na Sudhian so spisali kratek članek o prvem dnevu trenutno najbolj odmevnega sejma z imeom Comdex, ki se trenutno odvija v mestu luči, v Las Vegasu. Pripravili so kratek opis nVidiine tiskovne konference o novih Geforce FX in pa Shuttlov brezžični sistem. Kratek članek, ki naj bi potešil lakoto vseh občudovalcev. Klik!

Naslednje leto bo na Comdexu gostoval tudi Slo-Tech.

Novo hlajenje GeForceaFX

10 komentarjev

Comdex tokrat zadnjič?

SFGate - Zaradi zmanjšanega obiska in nasploh posledic recesije v industriji informacijske tehnologije, grozi dokončno zaprtje in bankot tudi podjetju Key3Media Group Inc., ki organizira prireditev Comdex.

V podjetju razmišljajo o prodaji, združitvi ali kakšni drugi transakciji, ki bi podjetje rešila dolgov ter drugih finančnih obveznosti. Zmanjšanju dohodkov so botrovala tudi nekatera velika podjetja, ki so prireditve prirejala v svojem imenu v bližnjih hotelih ter se tako izognila plačilu razstavnega prostora.

Podjetje Key3Media je tako v tretjem četrtletju letošnjega leta utrpelo za 315.7 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj stokrat več kot v tretjem četrtletju prejšnjega leta. Uprava trdi, da je prestrukturiranje nujno oz. da je bankrot zelo verjeten. Klik!

1 komentar

Comdex ... bo

X-Bit Labs - Z jutrišnjem se bo uradno začel veliki IT sejem poimenovan Comdex. V Las Vegasu naj bi se zgodil pravi tehnološki boom, saj proizvajalci obljubljajo predstavitve ter napovedi vseh mogočih čudes, mi pa si oglejmo tiste najpomembnejše napovedi za jutri:
  • Intel nam bo predstavil naslednika svojega strežniškega Itanium procesorja, procesor Itanium 2. Predstavili bodo še 533 MHz Quad Pumped Bus čipovje za strežnike ter visoko zmogljive delovne postaje, seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez tehnologij kot so HyperThreading ter HyperThreading II.
  • AMD bo predstavil ClawHammer ter Opteron procesorja, tiktakajoča blizu dveh gigahertzev.
  • nVidia bo končno pokazala svoj NV30 grafični procesor, uradno poimenovan GeForceFX, na žalost pa benchmarki ne bodo dostopni.
  • Ati nima pokazati nič novega, reklamirali bodo pač Radeona 9700 Pro ter 9500 inačico.
  • Govori pa se tudi, da naj bi vsi večji proizvajalci matičnih plošč končno razkrili svoje nForce2 osnovne plošče
Vsekakor bo na sejmu veliko zanimivih...

6 komentarjev

ABC navijanja

MODTHEBOX - Ko berem forum, se mi včasih dovzeva, da ste nekateri mnenja, da nam je navijanje položeno v zibko. Samo, priznati morate, vsakdo mora nekje začeti, in mojster ne postaneš čez noč.

Na vse, ki še niste mojstri navijanja, so poskrbeli na Mod The Box in pripravili kratek članek o navijanju. Sicer se bolj kot s samo tehniko in načini navijanja ubada s semantiko, samo boste vsaj vedeli, kaj se skiva po kraticami FSB in podobnimi, poleg tega pa je pridana še povezava na ABC hlajenja ohišja. Priporočljivo, če še vedno oklevate, ali bi navijali ali ne.

0 komentarjev

Ali res potrebujem najnovejši procesor?

Viper's Lair - Ko človek takole brska po internetu ter bere najnovejše članke najhitrejših in najboljših procesorjev, Intelovih in AMD-jevih, mu kar malce požene kri po žilah. Jasno, ob astronomskih grafih, procesor, čeprav soliden, saj zmore poganjati vse najnovejše programe in igre, kar nekako ni več dovolj hiter in kar nekaj je ljudi, ki se na vrat na nos odpravijo kupovati najhitrejšega Pentiuma4 2.8 GHz.

Toda ali so take nadgradnje procesorja nujne, oziroma, bolje rečeno, se splačajo? Ravno to so se spraševali na Viper's Lair in spisali kratek članek, v katerem obravnavajo to problematiko in zadevo še podkrepili z grafi.

10 komentarjev

Svetloba ima zavore

SMH - Če vam rečem, da Einsteinova enačba E = mc^2 ne drži se mi boste smejali, toda začeli so dokazovati, da je to res. Profesor Davies je za to ugotovitev in delo na tem "projektu" celo dobil "Michael Faraday Award", ki jo podarja Royal Society v Londonu.

Svetloba potuje kot smo do sedaj mislili s 300.000 kilometri na sekundo, toda dokazali so, da se je ob velikem poku hitrost spremenila. Kot pravijo v članku na SMHju hitrost nikoli ni bila "dana od boga", da bi jo lahko enačili z našo predstavo in ji določili točno vrednost. Zelo zanimiv, a kratek članek si le preberite, saj so se s tem odkritjem močno zatresla fizikalna tla. [:D]

11 komentarjev

Kako stiskati?

Tweak Town - Ravno danes se je Primož igral z vrhnjo sliko Slo-Techa ter ugotovil, da se da v Linuxu (meni se zdi, da kar v shellu, nisem prepričan - nisem Linuxaš, priznam) dotično sliko pošteno skrčiti brez kakšnega opaznega upada kakovosti prikaza. Rezultat? Iz 52 KB smo dobili 13 KB, kar se izjemno pozna v količini poslanega prometa ter posledično na obremenitvi strežnika. Orgazmično. Za vse nas, uporabnike Oken, pa tale kratek članek, ki opisuje shranjevanje JPG datotek v programu Adobe Photoshop. Tip vztraja na tem, da je za uporabo na spletu stiskanje v razmerju 1:25 popolnoma sprejemljivo. Mu verjamete?

10 komentarjev

Tipkovnica brez tipk

Tech Extreme - Tipkovnica brez tipk? Saj to ni mogoče, pravite? Je!
Švedsko podjetje Senseboard bo na Comdexu predstavila svoj novi izdelek - SenseboardTM Virtual Keybord, ki deluje tako, da si pritrdimo na roke neke posebne obročke -senzorje, ter nato oponašamo gibe, kot da bi pisali po navadni tipkovnici. Senzorji te gibe zaznajo ter skladno z njimi pošljejo signal do računala. Idealno za prenosnike in dlančnike, ko se trudimo z zelo majhnimi tipkovnicami ali s svinčniki.

9 komentarjev

Slečeni (na) Comdex?

CNet - Na letošnjem Comdexu, ki bo trajal od 12. do 16. novembra v Las Vegasu, pričakujejo nekje 150.000 obiskovalcev. Vsled terorističnega napada na ZDA vemokdaj pa bodo na tem sejmu prepovedane nakupovalne vreče, kamere, kovčki ter prenosni računalniki. Ne, nisem se zatipkal, če ne verjamete - Klik!

5 komentarjev

Matrox G800 kmalu

K-Bench - Po pravici povedano sem na to grafično kartico že kar malce pozabil, toda po nekaterih virih jo bomo videli precej kmalu. Matrox naj bi že imel končane prve primerke ( s kodnim imenom Condor 2 ), ki bi jih morali razkazati na Comdexu. Ali je to res ali ne, bomo zagotovo vedeli v naslednjih dneh. Kakorkoli, dotična grafikulja bi morala iziti že pred približno pol leta, tako da verjetno ne bo šlo za revolucijo v hitrosti, toda navsezadnje Matrox nikoli ni bil znan po čem takem [:\\]. Decembra...

1 komentar