»

Zaradi računalniške napake razpad plačilnega prometa v Avstraliji

Herald Sun - Zadnje čase pogosto poročamo o napakah računalniških sistemov, ki imajo zelo otipljive posledice v realni ekonomiji, in dokaj pogosto so na sporedu Avstralci. Septembra jim je računalniški sistem prizemljil več kot sto poletov, to pot pa je mnogo prebivalcev za nekaj dni pahnil v revščino.

V sredo je nočno obdelavo finančnih transakcij v banki NAB, ki sodi med štiri največje banke v Avstraliji (poleg Commonwealth Banke, Westpaca in ANZ-ja), prekinila okvarjena datoteka. Zaradi te težave se niso izvedle obdelave in v četrtek je zastal celoten promet pri NAB. Nakazila, plače, plačilo položnic, kliring in poravnava transakcij (NAB je na primer klirinška hiša za HSBC), bankomati, promet z nepremičninami - koder bi...

49 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Na Švedskem samo banke z domeno bank

Slashdot - Po svetu je kar pogosto določilo, da podjetje ne sme imeti firme banka, če dejansko ne gre za resnično banko, ki jo običajno nadzoruje nacionalna banka. Švedi so šli še korak dlje in teorijo preslikali na splet, piše Slashdot. Tako so registrarjem zapovedali, da odslej ne bo mogoče registrirati švedske domene, to je .se, ki vsebuje besedo bank, če ne bo prosilec resnična finančna banka. Vsako prijavo bodo preučili posebej, pri čemer bodo uporabo besede banka v smislu skladišče (npr. krvna banka) ali kaj podobno neškodljivega tolerirali. Ne boste pa mogli denimo registrirati bankwithlowestrates.se, če niste banka. Kaj točno bodo storili z osebnimi in geografskimi imeni, še ni povsem jasno.

Registracija slovenskih domen .si je od 6. 11. 2008 povsem sproščena, tako da si lahko kdorkoli izberi kakršnokoli domeno. Seveda pretiravati z zaščitenimi blagovnimi znamkami ne gre, saj vas v slednjem primeru razlastijo.

9 komentarjev

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev

Bo Microsoft kupil Yahoo?

OSNews - Po poročanjih mnogih novičarskih strani je Microsoft z Yahoojem pričel pogajanja o morebitnem prevzemu. Softverskega giganta zelo skrbi uspeh konkurence, natančneje Googla, in ker se jim z dosedanjimi potezami (MSN) niso uspeli preveč približati, bodo pristopili k problemu na drug način. Vse skupaj postaja zanje vedno bolj zaskrbljujoče, saj se Google širi na mnoga področja informacijske tehnologije, trenutno velika grožnja naj bi bil tudi razvoj spletnih pisarniških aplikacij. Če bo do prevzema prišlo, bi Microsoft znal izkašljati okrog 50 milijard dolarjev.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Zaupate bankomatom?

SiOL - Težko si je predstavljati življenje brez bankomatov. Vendar kljub temu obstaja verjetnost, da si ga bomo morali, saj utegnejo postati za vedno izbrisani ali doživeti kakšno metamorfozo. Kot nas je opomnil Cuoresportivo, so nepridipravi nekje v okolici Maribora bankomat opremili s posebnimi napravami, s pomočjo katerih lahko preberejo magnetni zapis s kartice in vtipkano kodo PIN. Zaenkrat je število okuženih bankomatov neznano, zato je pazljivost več kot priporočljiva. Kjerkoli in kadarkoli!

Še vedno zaupate bankomatom?

37 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Dvajset milijonov šeststo tisoč za internet

Vnunet - Internet uporabljam zgolj za e-maile: se mi bolj splača dvajsetkrat dnevno se povezat na internet za eno samo minutko, ali pa enkrat dnevno za dvajset minut?

Morebiti kdo ni razumel "pasti", t.j. da se pri tem ne plača zgolj za vsako na internetu preživeto minuto, ampak tudi vsak klic in bi v prvem primeru prav lahko naklamfali strošek štiridesetih minut dnevno (kar pa so računovodje pri SiOL-u pred časom odpravili).

Pikolovstvo? Niti ne. Angleški ravnatelj je tako prejel račun za -- reci in plačaj -- 57.000 angleških funtov (tečaj cca. 361 SIT). Interneta v tem času koristili kakopak niso, ker je med montažo novega strežnika prišlo do napake, vsled česar je usmerjevalnik noro poskušal vzpostaviti zvezo z internetom, a vedno neuspešno; klici so bili seveda pravilno zaračunani.

Uporabnikom svetujemo: med nevihtami izklopite električno napajanje računala, ko pa niste na internetu, modem za vsak slučaj ugašajte. Če imate Okna.

p.s.: Leto dni nazaj se je nekaj podobnega storilo meni,...

2 komentarja

Deset milijard dolarjev preveč

Yahoo News - Za konec tehle pozno popoldanskih novic pa še zgodba, ki bi bolj spadala v rubriko Saj ni res, pa je. Po poročanju Yahoo je namreč neka ženska na Švedskem na svojem računu našla goro denarja. Gun-Britt Marklund se je odpravila na banko preverit, ali je preživnina za tekoči mesec že nakazana (prbl. 320 dolarjev), a je namesto nje, na svojem računu našla 10 milijard (da, dvet ničel) ameriških dolarjev. Štiridesetletna učiteljica, mati treh otrok, je, kot pravi, takoj sprevidela, da denar ni njej in da mora biti nekaj narobe. Njena preživnina je namreč več kot za dvakrat presegala švedski obrambni proračun.

Kot ponavadi, je bil za napako kriv človeški faktor. Po poročanju tiskovnih predstavnikov udeležene banke, naj bi uslužbenec pri vnašanju nakazila vtipkal nekaj ničel preveč. Banka je Gun-Britt Marklund kot darilo poslala šopek rož, tiskovni predstavnik pa je poudaril, da banka upa, da bo z njimi zadovoljna. Klik!

V Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi. Zakaj? Ker naš proračun ne...

29 komentarjev