»

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Varnostna luknja v letalu?

Boeing 787

vir: Wired News
Wired News - Pri letalu znane letalske družbe Boeing, je bila odkrita kritična varnostna luknja, s pomočjo katere je lahko vsak potnik dobil dostop do nadzorne plošče. Problem je nastal zaradi internetne povezave, namenjene internetnemu priključku za potnike, ki ima dostop do nadzorne plošče, navigacijskega in komunikacijskega sistema ter do podatkov o zamudah zvezne letalske administracije. Natančneje gre za model Boeing 787.

Kot so povedali pri družbi Boeing, so se problema resno lotili, saj so že zasnovali rešitev, ki jo bodo kmalu lahko tudi že preizkusili. Sprejeli so še 800 naročil za isti model, vendar zvezna letalska administracija želi, da se napaka odpravi preden...

26 komentarjev

Samsungova "sposoja" GUI in ikon

TweakNews.net - V Samsung-ovih mobilnih telefonih serije Skin, predstavljenih 24 aprila letos, so se znašle grafične (oblikovalske) rešitve iz konkurenčnega podjetja Apple. Nekaj ikon si je Samsung sposodil tudi pri Microsoftu.



Plagiatorsko potezo so opazili na različnih forumih. Vodja oblikovalskega centra, Chung Kook-hyun, je že priznal napako in povedal, da tovrstni telefoni niso več v prodaji. Za vse prodane telefone si lahko preko spleta naložijo nov grafični meni.

Omenjena nezgoda...

1 komentar

Najslabše službe v znanosti

Slashdot - Prav gotovo nekaj bralcev Slo-Techa ne mara svoje službe iz takšnega ali drugačnega razloga. Kaj pa si mislite o ubogi duši, ki je morala celo poletje v imenu znanosti hoditi po smetišču?

Popular Science je že drugič zapovrstjo oznanil najbolj zanič službe v znanosti. Na seznam so se uspeli uvrstiti nabiralec klopov, arheolog v Iraku ter še mogoče kakšna nenavadna zadolžitev. Ogledate pa si še lahko lanske "zmagovalce".

A še vedno mislite, da je vaša služba zanič?

7 komentarjev

Kaj se zgodi, ko se računalnik sesuje?

Popular Science - Med brskanjem po spletu sem naletel na zanimiv člančič na Popular Science, v katerem avtor na kratko razloži, kaj vse lahko privede do sesutja računalnika; na kratko, sesutje lahko povzroči vsaka komponenta računalnika in vsak program, ki ga uporabljamo. Torej za pojavitev zloglasnega BSODja ni vedno kriv Bill Gates in njegov Microsoft [:D].

Hm, pri tolikšni možnosti, da nekaj gre narobe, je čudež, da naši mlinčki sploh delujejo...

8 komentarjev

IAS Block 3.1

Boeing - Boeing je za vas spisal dve novici iz sveta deloma računalništva, deloma letalstva:

Boeing, ki je odgovoren za razvoj programske opreme v programu F-22, je včeraj svojemu partnerju, Lockheed Martinu, dostavil najnovejši programski paket IASP Block 3.1 (Integrated Avionics system Package). Nova programska oprema bistveno izboljša delovanje radarja, prinaša več funkcij podsistemu za elektronsko bojevanje in navigacijo, ter izboljša in pohitri določanje pozicije z GPS navigacijo. Pred dostavo v Lockheedovo tovarno v Marietti, je bilo celotno programje, kot je to pri Boeingu v navadi, dodobra stestirano na posebej prilagojenem B757 FTB (Flying Test Bed). Po besedah Boeingovih predstavnikov omogoča Block 3.1 izvajanje in testiranje dobrih 90% vseh funkcij, ki so načrtovane za vgradnjo v serijsko proizvodnjo v F-22A in F-22B. Omenjeni lovec naj bi postal operativen do leta 2005.

0 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev

NASA spet poletela visoko

CNN - Ker se Slo-tech ne ukvarja samo z računalništvom, ampak tudi z bolj vesoljskimi stvarmi (SETI), vas bo gotovo zanimala novica o Nasinem podiranju višinskega rekorda. NASA sicer še vedno naskakuje višino 100 000 čevljev (1 čevelj je 37 cm)(rakete ne štejejo), vendar bo tudi novi rekord na 85100 čevljih (31487 metrov) najbrž zadostoval za nekaj časa. Novi rekord je postavilo precej čudno zračno plovilo, ki je v bistvu eno samo krilo z nekaj propelerji, ki jih poganjajo sončne celice. Vendar pa plovilo ni pomembno samo za postavljanje rekordov, saj hoče NASA preizkusiti, če taki primerki letijo na 100 000 čevljih - predvsem zato, ker je taka atmosfera precej podobna oni na Marsu. Če bi Nasi uspelo, potem gotovo nebi bilo več skrbi kako izpeljati pristanek na tem planetu (NASA naj bi v prihodnosti na Mars poslala človeško posadko). Poleg vseh teh znanstvenih namenov, pa je taka zasnova zračnega plovila idealna za razne "satelite za revne" (krilo stane 1 milijon $, kar je mnogo manj od...

2 komentarja