»

Trgovanje z ukradenimi kreditnimi karticami spominja na klasične tržnice

Slo-Tech - Pričakovali bi, da je del interneta, kjer se trguje z ukradenim blagom, kot so številke kreditnih kartic, podoben Divjemu zahodu. Resnica je precej drugačna, odkriva Thomas Holt z Univerze v Michiganu, ki je preiskoval dve angleško govoreči in dve rusko govoreči strani, kjer se trguje z nezakonitim. V članku Exploring the social organisation and structure of stolen data markets ugotavlja, da veljajo številna nenapisana pravila in da si kriminalci na koncu zaupajo in drug drugega praviloma ne opetnajstijo, saj se jim to najbolj splača.

Trgovalne strani so dobro organizirane in obiskane, podobno kot Ebay in Amazon za legalne dobrine, a zavarovane pred nepovabljenimi pogledi javnosti. Na njih sodelujejo poklicni kriminalci in ne...

14 komentarjev

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

FBI - FBI je v sodelovanju z lokalnimi policijami več drugih držav včeraj izvedel aretacije 24 posameznikov, ki so v zadnjih dveh letih prek interneta prekupčevali z ukradenimi bančnimi podatki, zlasti številkami kreditnih kartic, še štirje posamezniki pa so še na prostosti. Ulovili so jih z lažno spletno stranjo, ki jo je leta 2010 postavil FBI, in v tem času preprečili oškodovanje več kot 400.000 posameznikov in gmotno škodo v višini 200 milijonov dolarjev. Vodjem grozijo večdesetletne zaporne kazni, če bodo spoznani za krive.

Predlani je FBI zagnal spletno stran carderprofit.cc, kjer so se lahko registrirali zainteresirani za prodajo ali nakup številk kreditnih kartic. Za registracijo so morali pustiti delujoč elektronski naslov, poleg tega pa je FBI beležil še IP-naslove in...

8 komentarjev

Številke kreditnih kartic na rabljenih Xboxih

vir: Kotaku
Kotaku - Raziskovalci z Drexel University v Philadelphia poročajo, da je z rabo splošno dosegljivih modding toolov in malo znanja mogoče z rabljenega Xbox 360 pobrati številko kreditne kartice prejšnjega lastnika, in to neodvisno od tega, če je le ta pred prodajo napravo resetiral na tovarniške nastavitve.

Postopek so preverili na več refurbished Xboxih, ki so jih kupili neposredno od pooblaščenih prodajalcev rabljenih enot, se pravi takih, ki bi morali biti uradno očiščeni (med drugim zato nosijo 90 dni omejene garancije). Nadejajo se, da je pri domači prodaji stanje samo še slabše.

Uporabnikom zato priporočajo, da pred prodajo iz naprave odstranijo trdi disk, ga priklopijo na računalnik in

21 komentarjev

Prodaja ukradenih številk kreditnih kartic na internetu

The New York Times - Zadnje čase zaradi vdora v Sonyjeve strežnike večkrat omenjamo kraje številk kreditnih kartic. Manj znano pa je, kaj se s temi številkami potem zgodi, kdo ji kupi, koliko stanejo in kje se z njimi trguje, zato so nekaj besed o tem napisali v The New York Timesu. Hekerji, ki jih ukradejo, namreč niso končni uporabniki, marveč jih hitro prodajo naprej.

Povod je bila pravzaprav skrb hekerske srenje, da so navedbe skupine, ki je prevzela odgovornost za vdor, o več milijonih ukradenih kartic točne. Če resnično razpolagajo z njimi, utegnejo potopiti živahen črni trg z njimi in njihovo ceno s presežno ponudbo zbiti do tal. Borza teh številk kartic je na skrivnih forumih na internetu,...

2 komentarja

Programerja obtožena zaradi sodelovanja v Madoffovi prevari

ComputerWorld - Lanskega decembra je svet presenetila novica, da legendarni ameriški investitor Bernard Madoff, ki je bil od ustanovitve leta 1960 do decembra 2008 predsednik investicijske družbe Investment Securities LLC, ni nikakršen borzni čarodej, marveč zgolj zelo pokvarjen prevarant. Njegov sklad je namreč beležil visoke donose, a ne previsokih, dodatno verodostojnost pa je njegovemu imenu dajalo redko sprejemanje novih strank in vplačil. Do aretacije lanskega decembra ni nihče posumil, da Madoff v resnici vodi največjo Ponzijevo shemo. V resnici ni dosegal nadpovprečnih donosov, marveč je izgubil desetine milijard vlagateljskih dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na 150 let zapora in 170 milijard dolarjev globe.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sedaj obtožilo še dva programerja, ki naj bi bila Madoffu pomagala voditi prevaro. Jerome O'Hara in George Perez sta bila zaposlena pri Madoffu od leta 1990 oz. 1991, njuna zadolžitev pa je bila razvijanje in vzdrževanje programske opreme, ki je...

6 komentarjev

Na spletu se je znašlo tisoče kreditnih kartic

Slashdot - Neki Avstralec je pri brskanju po internetu (pravzaprav z uporabo funkcije Google Alert) naletel na približno 22.000 številk kreditnih kartic z ostalimi podatki (datum veljavnosti, CVV-številkami, imeni, naslovi), od katerih naj bi jih bilo kakšnih 19.000 še vedno aktivnih. Večinoma gre za britanske in ameriške državljane, ki so imeli svoje Vise ali Mastercarde. Članek trdi, da gre za znano napako Googla, a to ni cela plat medalje. Googlova naloga je preplezati čim več strani in jih poindeksirati, pri čemer številke kreditnih kartic nimajo kaj iskati na javno dostopnih straneh. Kot poročajo na iTnews Australia, je številke na splet izvrgel pokvarjen gateway, ki je glavni krivec za nevšečnosti.

Najditelj je svojo najdbo posredoval Visi in Mastercardu, ki nista imela posluha, zato se je obrnil na forum Whirlpool in spletne časnike, ki so kontaktirali policijo. Čeprav je tema na forumu že zaprta, je njena kopija še vedno dosegljiva v Googlovem predogledu.

10 komentarjev

Kronologija kraje osebnih podatkov v ZDA

Schneier.com - Pri Privacy Rights Clearinghouse so objavili kronologijo varnostnih incidentov, pri katerih so bili ukradeni osebni podatki. Oškodovana podjetja morajo namreč zaradi zahtev nekaterih ameriških zveznih držav (predvsem Kalifornije, podoben ukrep pa se pripravlja tudi na ravni celotne ZDA) javnost in posameznike katerih osebni podatki so bili ukradeni obvestiti o incidendu.

Pregled se začenja s prvo tako objavo podjetja ChoicePoint 15. februarja 2005. Od takrat do danes je bilo na tak način oškodovanih slabih 89 milijonov oseb iz ZDA.

Hiter pregled kaže, da omenjeni incidenti v velikem deležu obsegajo hekanje, krajo ter izgubo strojne opreme.

0 komentarjev

Spamerju grozi 471 let zapora

Philladelphia News - V torek je FBI v Kaliforniji aretiral 39-letnega Allana Erica Carlsona, ki so ga obtožili vdora v 79 računalnikov in pošiljanja masovnih elektronskih sporočil iz le-teh.

Carlson, fanatični navijač lokalnega kluba Philadelphia Phillies, je na 3 elektronske naslove poslal vse skupaj okrog 160.000 sporočil. Tarča sta bila urednika dveh časopisov in klubski naslov. Zaradi velikega števila napačnih naslovov, na katere je pošiljal in ki so vračali obvestila o zavrnitvi, so morali prizadeti lastniki račune zapreti in odpreti nove.

V primeru, da sodišče odloči v prid obtožbam, bo Carlson obtožen na maksimalno 471 let zapora in 117.250.000 $ kazni. Verjetno se vsi strinjate, da je kazen primerna. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

29 komentarjev

Pozitivni vplivi iger

News.com.au - Iger se po pravilu drži negativni prizvok, od tega, da so krive, da mladina uporablja strelno orožje, do tega, da zgolj uničujejo domišljijo. Tega, da je recimo manj nevarno divjanje po cesti, kjer imaš opcijo Load, kot pa da realnih cestah, teh ljudi ne zanima.

V dokaz vsem prej omenjenim sem danes našel novico o vplivu iger na razmišljanje otrok. Tako so v raziskavi preučevali skupino 13. in 14. letnikov, ki so jim zastavili določene probleme v obliki iger, kot primer navajajo Final Fantasy 9. Tako naj bi otroci preko iger razvijali svoje kognitivne sposobnost, se učili skupinskega dela in kompleksnega reševanja problemov. Ločeno so opazovali skupino, ki ni imela učnih problemov in tisto, ki jih je imela, ter opazili, da med njima ni bilo večjih razlik. Ni slabo, kajne.

Glede na denar, ki ga država daje za osnovne šole, lahko potem pričakujemo, da bodo otroci po novem igrali igre?

6 komentarjev

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji

Kupite mu Uplink!

Vnunet - Kakor je omenjeni špil "fantastičen", dejansko v lepih barvah podaja marsikak koristen napotek vsem wannabe hekerjem: vedno poskrbi za zabris sledi v 'log' datotekah.

Sodišče z ugotavljanjem krivde 28-letnega Angleža Stephen-a Carey-a ni imela veliko težav. Tega je namreč podjetje RP Duct Work najelo za izvedbo rednih vzdrževalnih del na IT sistemih, fante pa je stvar milorečeno 'zaje*al'. (Se opravičujem, se ne bo ponovilo.)

Kakorkoli, fanteta podjetje ni želelo izplačati, ta pa je v sistem vgradil zadnja vrata. Tako je iz sistema, sodeč po dnevniških zapiskih, nekega dne ob točno določeni uri nekdo izbrisal 50.000 GBP vredno bazo. Ob enakem času so telefonske centrale povezale Stehpenov modem z onim v podjetju... Klik!

3 komentarji

Dimitrij na prostosti

Electronic Frontier Fundation - Novice o ubogem Dimitriju. Okrožno sodišče v San Joseu (Severna Kalifornija) je pristalo, da bo Dimitrij izpuščen proti varščini v višini 50,000 USD, ki jo bo plačalo rusko podjetje v katerem je zaposlen. Sicer pasoša še ne bo dobil nazaj, a lahko bo vsaj prebival pri svojem ruskem prijatelju.
Na zaslišanju za varščino so se kalifornijski aktivisti (hekerji, kiberpunkerji in ostali) kar precej potrudili, saj so popolnoma napolnili sodno dvorano, pred njo pa je protestiralo še 50 ljudi. Aktivnostim v podporo Dimitrija pa še ni konec. Največja se bo zgodila 30. augusta, ko bodo hkrati z Linux World Expom v San Franciscu priredili protestni shod, ki ga bosta vodila Richard Stallman in Eric S. Raymod. To bo verjetno največji hekerski protest do sedaj. Vzporedno bodo aktivnosti potekale po večih mestih ZDA - hekerji se očitno učijo lekcij od 'anti-globalistov'... celoten koledar aktivnosti lahko preberete tukaj. Za nas je mogoče zanimiv predvsem 'Global IRC Summit'... ...

2 komentarja

Policija aretirala hekerja

CNN - Švicarska policija je aretirala 20-letnega računalniškega svetovalca, ki je osumljen hekanja v računalniški sistem v Davosu. Policija je povedala, da bo švicarski državljan obdolžen z krajo podatkov, neavtoriziranim vstopom v računalniški sistem, škodo na lastnini ter zlorabo kreditnih kartic. Če bo spoznan za krivega, ga lahko obtožijo na do 5 let zapora, ali na denarno kazen.

1 komentar