» »

Prodaja ukradenih številk kreditnih kartic na internetu

Prodaja ukradenih številk kreditnih kartic na internetu

The New York Times - Zadnje čase zaradi vdora v Sonyjeve strežnike večkrat omenjamo kraje številk kreditnih kartic. Manj znano pa je, kaj se s temi številkami potem zgodi, kdo ji kupi, koliko stanejo in kje se z njimi trguje, zato so nekaj besed o tem napisali v The New York Timesu. Hekerji, ki jih ukradejo, namreč niso končni uporabniki, marveč jih hitro prodajo naprej.

Povod je bila pravzaprav skrb hekerske srenje, da so navedbe skupine, ki je prevzela odgovornost za vdor, o več milijonih ukradenih kartic točne. Če resnično razpolagajo z njimi, utegnejo potopiti živahen črni trg z njimi in njihovo ceno s presežno ponudbo zbiti do tal. Borza teh številk kartic je na skrivnih forumih na internetu, kamor nepovabljeni nimajo vstopa, vse nove člane pa mora osebno preveriti nekdo izmed obstoječih, ki zanje tudi jamči. Tam se navede podatke o kreditnih karticah (ime in naslov imetnika, limit in podobno), ki so naprodaj. Ko je transakcija sklenjena, se poravnava izvede v zasebnih klepetalnicah na ICQ-ju. Cena običajno znaša med pet in deset dolarji na posamezno kartico, odvisno od kakovosti in ponudbe. Toda če se bo na trgu znašlo več milijonov številk s Sonyjevih strežnikov, utegne cena pasti vse do enega dolarja na kartico.

Podjetja pa medtem počasi dojemajo novo filozofijo, da so podatki odgovornost. Predvsem številke kreditnih kartic in podobno nekatera že obravnavajo kot jedrske odpadke, ki jih ni prav prijetno, enostavno in poceni varno skladiščiti. Zato je najbolje, da jih sploh ne, če ni potrebe za to.

2 komentarja

Manu ::

Bi bil že čas, da podjetja argumentirano zbirajo osebne podatke (ne preveč podatkov, ki jih v resnici ne potrebujejo) in jih skrbno shranijo, po možnosti pa sploh ne.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

gumby ::

Manu je izjavil:

Bi bil že čas, da podjetja argumentirano zbirajo osebne podatke (ne preveč podatkov, ki jih v resnici ne potrebujejo) in jih skrbno shranijo, po možnosti pa sploh ne.

V eni drugi pravljici mogoče... sedaj so čisto vsa na "dark side"
my brain hurts


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PlayStation Network še vedno izključen, vložena tožba zoper Sony

Oddelek: Novice / Varnost
306161 (4386) XsenO
»

Profiliranje uporabnikov brez piškotkov

Oddelek: Novice / Android
274079 (2816) MrStein
»

Blippyju ušle številke kreditnih kartic

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
62355 (1771) CyberPunk
»

Generator lažnih identitet

Oddelek: Novice / Zasebnost
204206 (1686) bluefish
»

plačevanje s kreditno kartico

Oddelek: Loža
203960 (3392) borutz

Več podobnih tem