»

Nokia Ozo snema v vse smeri

The Verge - Nokia resda ne proizvaja več pametnih telefonov (a jih kani v prihodnosti spet prodajati) niti zemljevidov, a ji ostajajo telekomunikacijska oprema in nove tehnologije. V Los Angelesu so predstavili novo kamero Ozo, ki kaže, kaj si zamišljajo pod tem pojmom.

Gre za kamero v obliki krogle, ki lahko zajema sliko in zvok povsod okrog sebe, torej vseh 360 stopinj (točneje 4π steradianov). Kamera je namenjena snemanju kadrov za virtualno resničnost, Nokia pa cilja na poslovne in ne domače uporabnike. Glavni trg bodo filmski studii, medijske hiše, oglaševalci in podobno, ki bodo lahko s kamero posneli material za na primer Oculus Rift ali Google Cardboard. Jaunt je že napovedal, da bodo sodelovali z Nokio in uporabljali njihovo opremo.

Kamera ima osem tipal in...

2 komentarja

Samsung pokazal "prosojen" tovornjak

Samsung - Samsung je izdelal delujoč prototip sistema za varnejše prehitevanje priklopnikov, ki izkorišča šest let staro zamisel. Glavni problem pri vožnji za počasnimi tovornjaki je zožano vidno polje, saj zaradi velikosti priklopnika skorajda ne vidimo ceste pred tovornjakom. Tovornjaka sicer ne moremo narediti prozornega, lahko pa se temu približamo s kamero in zasloni.

V Samsungu pravijo, da so jih je k razvoju vzpodbudile dolge enopasovne ceste v Argentini, na katerih vsako uro ugasne eno življenje. Zato so v sprednji del tovornjaka vgradili brezžično kamero, na zadnji vrata priklopnika pa štiri velike zaslone. Ti prikazujejo sliko, kot jo zajema kamera, tako da imajo vozniki za tovornjakom informacijo o dogajanju pred vozilom.

Prototip so neizvirno poimenovali...

40 komentarjev

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

Brezskrbni tudi na delu

vir: Nokia
Nokia - Nokia Observation Camera je nova brezžična kamera za najširši krog ljudi. Digitalni opazovalni fotoaparat, ki ga predstavlja finska Nokia, omogoča sprejem podatkov na daljavo. Zanimiv je podatek, da brezžična napravica tehta le približno 200 gramov, njena velikost pa ne presega 120 mm. Tako lahko brezskrbno opazujete karkoli želite, pa četudi ste v službi. Dogodke, ki se odvijajo pred kamero si namreč lahko ogledate kar preko elektronske pošte ali pa kot večpredstavno sporočilo MMS. Klik!

6 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev

N-Gage

Nokia - Tudi mobilniki niso več to, kar so bili. Včasih je mobilnik komaj šel v žep, dandanašnji pa najmanjše primerke brez problemov skrijemo v dlan. Nekaterim pa mobitel ne pomeni le klicanja, temveč so jim pomembne tudi igre za kratkočasenje ob dolgih sestankih in dolgočasnih šolskih urah. Prav v ta namen so znanstveniki pri Nokii izdelali N-Gage, ki je dokaj podoben Nintendovemu Game Boy Adavance. Tako kot najnovejši mobilniki ima tudi ta barvni zaslon, zaradi katerega igre postanejo še večji užitek.

2 komentarja

Prenovljeni communicator

The Register - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi vsaj vedeli, kaj pomeni beseda communicator, če je v povezavi z Nokio. Telefon, ki ni samo to, telefon, ki ima vedno nekaj več in nekaj, česar še drugi nimajo. Seveda na račun velikosti in cene. Telefon za prave poslovneže, torej.

Vendar je bila serija 9000, kakor so zaradi kodnih imen poimenovali vse izdane telefone, že precej zastarela. Da bi zadovoljili vse prestižne uporabnike, se je Nokia odločila izdati nov model, in sicer 9230. Kaj pa bo poleg tribanda, GPRS podprtih MMS-ov in ostalih dobrot še ponujal, so si ogledali tukaj. Tudi vi si lahko.

Ostali lahko samo upamo, da bo kmalu prišlo do PDA-GSM poroke..

1 komentar

Test Bluetooth plošč

Sudhian - Da so Bluetooth vmesniki dragi, verjetno ni potrebno poudarjati. Da so poleg tega še rahlo nepraktični, če vam zmanjkuje USB portov, tudi ne.

Rešitev se je torej ponujala kar sama, in dve od prvih primerkov Bluetooth matičnih plošč, MSI-jevo KT3 Ultra2-BR in SiS-ovo 648 MAX so vzeli pod drobnogled na Sudhianu. Ugotovitve so bile zelo pozitivne, saj sta plošči skoraj idealna rešitev za delovno multimedijsko postajo, očitki so leteli predvsem na premalo ATA priključkov in odstotnost Firewire vodila. Celoten test najdete tukaj.

Poveži me modro...

0 komentarjev

Teletekst na Nokii 7650

Nowire - Če posedujete mobilni telefon Nokia 7650 ali pa boste kupili prihajajoči model 3650 in brez teleteksta ne morete več, potem je tukaj za vas priročna rešitev. Finsko podjetje Nowire je namreč razvilo program, ki s pomočjo brezžične komunikacije omogoča uporabnikom pregledovanje teleteksta kar preko mobilnega telefona. Teletekst po protokolu wap se seveda s tem ne more primerjati. V prvem primeru gre za okleščeno tekstovno verzijo, v tem primeru pa boste lastniki zgoraj omenjenih mobilnikov teletekst pregledovali v barvah, na večjem zaslonu, v povečavi in veliko lažje ter hitreje. Programčič pozna teletekst iz 19 držav, izbirate lahko izmed 60 TV kanali, med njimi je pa tudi TV Slovenija, kar je pohvalno. Program lahko brezplačno uporabljate 21 dni. Za uradno novico klik tukaj, za dolvleko pa tukaj, tukaj, tukaj ali pa tukaj!

0 komentarjev

Prvi G3 telefon: Nokia 6650

Vnunet - Nokia nas je razsvetlila s čisto prvim mobilnim aparatom, ki specifikaciji telefonije tretje generacije ne le sledi, ampak jo (vsaj tako nam je dano vedeti/misliti) tudi v celoti upošteva.

Nokia 6650, kakor se sveti gral imenuje, kupca razveseli z vsemi modnimi dodatki, kot so barvni zaslon, podpora vsem tem čudnim modrozobim protokolom, sličicam in zvokcem. Aja, vanjo lahko zadegate tudi sim kartico vašega ljubega ponudnika mobilne telefonije ter z aparatom opravite telefonski klic ali dva. Klik!

6 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Se bodo digitalne kamere poslovile?

Infosync - Najprej Sonyericsson, nato Nokia. Analitiki najavljajo da bodo do leta 2002 proizvajalci mobilnih telefonov prodali okoli 16 milijinov mobilnih telefonov z integrirano kamero, do leta 2007 pa kar 147 milijonov tovrstnih izdelkov. Tako naj bi se povečala prodaja mobilcev s kamero v primerjavi z digitalnimi kamerami.

Precej optimistične napovedi, saj so taki mobilci precej dragi (vsaj zame [:D]) in marsikdo si jih ne more in si jih ne bo mogel privoščiti, sploh ko bodo naši operaterji počasi zviševali cene storitev.

1 komentar

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev

Nokia 5210 in 6510

vir: Nokia
Nokia - Še dva nova mobilna telefona finskega podjetja Nokia. Prvi je Nokia 5210, ki cilja na podobne kupce kot Siemensovi mobilniki razreda M, torej na mlajše in bolj aktivne kupce. Zatorej ima Nokia 5210 izboljšano odpornost na prah, vlago in udarce, pohvali pa se lahko tudi z nekaterimi, pri Nokii in tudi drugod do sedaj še ne uveljaljenimi funkcijami, kot so štoparica, odštevalnik (timer) in celo termometer. Novost je tudi zaslon z natančnejšo grafiko, oranžno osvetlitvijo in uro, ki je lahko prikazana čez celoten zaslon. Teža novega mobilnika bo 92 gramov, velik bo 11 x 5 x 2 centimetra in bo omogočal do 170 ur avtonomije ali do malo manj kot štirih ur pogovorov.
Naslednji mobilnik, Nokia 6510 pa bo mešanica med Nokio 6310, od katere bo ohranila...

10 komentarjev

Nokia 7650

vir: Nokia
več strani - Nokia bo v drugem četrtletju izdala nov mobilni telefon s številko 7650. Kot se za serijo 7xxx spodobi, bo imela skrito tipkovnico, ki se ob potrebi "pripelje" izpod telefona. Prav tako bo tu podpora kopici že znanim in novim funkcijam. Tako bo mobilnik podpiral HSCSD, GPRS, Bluetooth, iR, WAP, SyncML, e-mail, J2ME in MMS. Nokia 7650 bo...

15 komentarjev

Nov Plextorjev CD - RW

Electic Tech - No ja, ne popolnoma nov...gre samo za 'dobri stari' 12/10/32 pogon, ki pa je bil predelan za zunanjo uporabo s pomočjo Ultra SCSI priključka. Zanimivo je to, da se lahko stvar priključi tudi na PCMCIA to SCSI adapter, kar omogoča priklop te enote na prenosnik. To pa omogoča snemanje kadarkoli, kjerkoli. Idealno za pirate, ki se veliko selijo (pred roko zakona[:D]), torej.

2 komentarja