»

H.264 ostaja brezplačen za spletno predvajanje videov

Heise - Iz MPEG LA so sporočili, da bodo nadaljevali odrekanje licenčninam za uporabo kodeka H.264 za storitve brezplačnega gledanje videoposnetkov na spletu (free web streaming) vse do izteka licence. Ta velja do konca leta 2015, a so imeli v MPEG LA željo, da bi z začetkom prihodnjega leta začeli zaračunavati rabo. Odločitev je bržkone posledica Googlovega pritiska v okviru Open Web Media Projecta. Spomnimo, da je Google maja kupil On2 Technologies in objavil kodek VP8 pod brezplačno licenco in v sodelovanju z Mozillo, Opero, Adobom in še nekaj drugimi podjetji ustanovil projekt. MPEG LA tako ni imel izbire, če je želel, da H.264 (p)ostane spletni standard.

53 komentarjev

Oblačno tiskanje oglasov

bit-tech.net - Pred 10 dnevi smo poročali, da bo HP svojim tiskalnikom dodelil naslove za elektronsko pošto, s čimer bodo pravzaprav na svoj način omogočili oblačno tiskanje, ki ga bo predstavil tudi Google v svojem Chrome OS. A HP-jevi nameni z naslovi niso popolnoma dobronamerni. Objavili so namreč, da bodo na naslove pošiljali reklame, ki jih bo tiskalnik nato natisnil. Takšni so namreč naslovi in prvi komentarji na velikih novičarskih straneh.

Seveda so nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, kakor je tudi v tem primeru. Tiskanje reklam ne pomeni, da boste prišli domov s počitnic, kjer vas bo čakal kup natisnjenega spama. Reklame se bodo natisnile le, če si boste natisnili svoj...

21 komentarjev

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

Kitajski Zeleni jez vedno manj obvezen

Ars Technica - Ker se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, niti kitajska kislo-pekoča, tudi s programom za avtomatsko cenzuro Zeleni jez ne bo tako hudo. Prva novica je bila, da bodo morali imeti vsi računalniki, prodani od danes dalje, obvezno nameščen omenjeni program, ki bo budno pazil, da uporabniki ne bi zašli v prepovedane kotičke na spletu. Kasneje so vse skupaj nekoliko omilili, saj naj bi bila uporaba programa neobvezna. Sedaj so šli še korak dlje (oz. bolj nazaj).

Oblasti so zaenkrat odstopile od zahteve, da bi imeli od danes naprej vsi novi računalniki omenjeni program prednameščen. Novega roka niso objavili. Razlog za popustljivost naj bi bili nekateri proizvajalci računalnikov, ki so hudo nergali nad temi zahtevami, češ da nimajo dovolj časa. Šolski računalniki in spletne kavarne bodo sicer še vedno dobili Zeleni jez.

3 komentarji

Kaj ponuja največ za svoj denar?

Zmogljivost grafičnih kartic glede na njihovo ceno

Slo-Tech - Zmogljivost kupljenih komponent je velikokrat odvisna od količine vloženega denarja, zaradi česar je potrebno določene artikle med sabo primerjati in izbrati tistega, ki za svojo ceno ponuja največ. Na spletni strani YouGamers so se tako odločili, da izdelajo seznam zmogljivosti računalniških komponent glede na njihovo ceno.

Pri tem so zmogljivost izmerili s pomočjo 3DMark6, pri ceni pa so izbrali najnižjo možno ceno s pomočjo CNet-a. Cena posameznih komponent in s tem tudi njihova zmogljivost glede na ceno se tako lahko spreminja od države do države, vendar je za splošen pregled na zmogljivost komponent glede na ceno omenjen seznam vsekakor primeren.

26 komentarjev

Panika je bila odveč

The Register - Kot smo pred kratkim objavili tudi na Slo-tech, je Thomson Multimedia, ki si lasti pravice mp3 (de)kodiranja, uvedla licenčnino za uporabo kodeka. Kot lahko preberete nekaj novic nižje, naj bi bili v nevarnosti tudi predvajalniki mp3-jev. Vendar temu na srečo ni tako, saj so softverski predvajalniki oproščeni plačila.
Edina sprememba, ki lahko doleti uporabnike mp3-jev, je 0.75 $ povečanje cene hardverskih dekoderjev, kot so različni mp3 diskmeni in sobne komponente. Glede na ceno, ki jo moramo odšteti za te naprave, se najbrž ne boste tolkli po glavi.
Celotno novico najdete tukaj, zgodba pa ima samo en nauk: "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha".

1 komentar

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

LAME vs Frauenhofer

Jaz - Tine mi je poslal nadvse zanimiv e-mail, v katerem govori o svojih ugotovitvah glede uporabe različnih MP3 kodekov. Preberite kar njegov e-mail:

Živjo, danes sem se malo igral in pogledal različne MP3je (kodirane s Frauenhofer-jem -constant rate in LAME-om, variable rate) v Cool Edit-u 2000. Pregledoval sem na Spectral view. Ugotovitev? LAME očitno "odreže" zvok nekje pri 16kHz. Frauenhofer pa NE. Že res boste rekli, da človek skoraj ne sliši nad 16kHz, sam to ni čist res. Ljudje naše starosti (tja do 30 let) načeloma nimajo problemov s slišnostjo vse do 18500Hz. Lame nas torej oskubi za nekje 2500Hz.
Mnenja???
LP
Tine.
PS: prva slikca je LAME, druga pa Frauenhofer, mogoče bo zanimivo za vse bralce Slo-techa. Pa prijazen pozdrav vsem!

Lame

Frauenhofer

18 komentarjev