»

Umrl je John McAfee

Slo-Tech - V zaporu v Barceloni je včeraj umrl John McAfee, ki je čakal na odločitev o izročitvi ZDA zaradi obtožb o utaji odavkov. Njegov odvetnik Javier Villalba je potrdil, da si je McAfee vzel življenje, saj se je po devetih mesecih v zaporu obesil. Pridržali so ga 3. oktobra, ko se je na letališču v Barceloni skušal vkrcati na let za Carigrad. Špansko sodišče je to sredo odločilo, da McAfeeja lahko izročijo ZDA, kjer bi 75-letnik verjetno po obsodbi preostanek svojega življenja preživel v zaporu. ZDA bodo seveda pregon sedaj opustile.

McAfee je živel intenzivno in burno življenje. Leta 1987 je ustanovil podjetje McAfee Associates, ki je pripravilo enega prvih komercialnih protivirusnih programov. Podjetje, ki je bilo svoj čas sinonim za antivirus, je McAfee zapustil leta 1994. Kasneje je prodal tudi delež v podjetju, in sicer preden je Intel kupil podjetje za 7,8 milijarde dolarjev. Ko je zapustil podjetje, je McAfee ustanovil podjetje za aplikacijo PowWow, ki je bila ena prvih...

101 komentar

McAfeejeva spletna stran polna lukenj?

Slo-Tech -

Ponudnik protivirusnih in drugih varnostnih programov McAfee (nedavno ga je pohopsal Intel) naj bi imel kar nekaj osnovnih varnostnih lukenj na svoji strani, poroča varnostna skupina YEHG iz Burme. Podjetje so nanje opozorili v začetku februarja, nakar se v dobrem mesecu dni razen "autoreply" maila ni prav veliko zgodilo. Posledično so par dni nazaj podrobnosti tudi objavili.

Na spletni strani download.mcafee.com je prisotna XSS (cross site scripting) ranljivost, ki omogoča poganjanje poljubne javascript kode. Za lunknjo je kriva 2 leti stara različica spletnega pregledovalnika pomoči (Microsfot .chm format) od podjetja Trisoft (zdaj SDL), ki sicer ponuja CMS rešitve.

Dalje, v eni od javascript datotek so na voljo precej podrobni podatki o imenih internih strežnikov, kar je lahko precej uporabno v primeru vdora v enega od njih.

Končno je bilo mogoče videti izvirno kodo določenih .asp strani, po vsej verjetnosti zaradi...

0 komentarjev

McAfee bo domačim uporabnikom povrnil škodo

CNet - Prejšnji teden je McAfee izdal pokvarjeno posodobitev virusnih definicij svojega protivirusnega programa, ki je kot virus označila tudi sistemsko datoteko svchost.exe. Zaradi tega je na tisoče računalnikov z Windows XP obstalo v vicah neskončnih ponovnih zagonov. Podjetje se je hitro odzvalo in pripravilo popravek za domače in poslovne uporabnike, a škoda je bila že storjena. McAfee se je za vse nevšečnosti opravičil in domačim uporabnikom ponudil povračilo škode.

Podrobnosti še niso razkrili, so...

10 komentarjev

McAfee prevzema Solidcore

CNet - Računalniški varnostni gigant McAfee, ki ga poznamo predvsem kot proizvajalca protivirusnih in drugih programov, ki pomagajo ščititi in varovati naše računalnike, se je odpravil po nakupih. Odločili so se prevzeti Solidcore Systems, za katerega bodo sprva odšteli 33 milijonov dolarjev, kasneje pa še dodatnih 14 milijonov, če bo podjetje dovolj uspešno. Solidcore je znan po tehnologiji za izdelavo belih seznamov, ki se bojuje proti virusom, črvom in drugi računalniški zalegi. Njihova tehnologija se uporablja na strežnikih, mobilnih napravah, računalnikih, bankomatih, blagajnah in drugod. McAfee pravi, da jo trenutno koristi več kot 100 finančnih institucij na 15.000 mestih. Leta 2004 ustanovljeno podjetje zaposluje dobrih 100 ljudi.

McAfee je kar navdušeno nakupoval že v preteklih letih, saj je lani kupil Citadel Security, predlani ScanAlert, v letih poprej pa še Preventsys in Foundstone. Z novo pridobitvijo bodo, tako pravijo, še izboljšali svoj portfelj programov za zaščito in ga...

1 komentar

Največji problem še vedno PEBKAC

Slashdot - Za nepoučene: PEBKAC je akronim, ki ga uporabimo, ko uporabniku ne moremo enostavno povedati, da je prebutast za uporabo računalnika. V angleščini stoji za problem exists between keyboard and chair ali po naše problem je med tipkovnico in stolom. Zadnje študije kažejo, da je PEBKAC še vedno eden izmed glavnih vzrokov za težave z računalniki.

Ameriška McAfee in Državno združenje za kibernetsko varnost (National Cyber Security Alliance, NCSA) sta uporabnika spraševala, kakšno zaščito računalnika kaj uporabljajo. Kar 87 odstotkov uporabnikov je trdilo, da uporabljajo protivirusni program, 70 pa antispyware orodja. Slabše so se uvrstili požarni zidovi s 64 in antiphishing orodja s 27 odstotki. Fino? Niti ne.

Nekaj računalnikov so tudi pregledali in odkrili, da uporabniki nimajo dosti pojma, kaj pravijo. Antispyware orodja so odkrili le na 55, antiphishing pa na 12 odstotkih računalnikov, medtem ko so protivirusnike in požarne zidove našli na več računalnikih, kot so zatrjevali...

47 komentarjev

Šibkejši PS3 se poslavlja

Kotaku - Ob splavitvi svoje nove konzole je Sony na tržišče poslal dva različna modela, čistokrvnega, ki ga večina od nas pozna, in cenejšega, ki je opremljen s samo 20 gigabajti diska, manjkata pa mu tudi čitalec kartic in podpora brežičnim Wi-Fi omrežjem. Omenjene pomanjkljivosti so kupce že od samega začetka odvračale od nakupa cenejše izvedenke (no ja, sicer je tudi Sony ponudbo nagibal v smer dražjega modela), vse skupaj pa je sedaj doseglo vrhunec. Sony je namreč najavil, da je zaradi slabe prodaje proizvodnja 20 GB modela praktično nesmiselna, zato ga v ZDA sploh več ne bodo ponujali. Če in kdaj se bo omenjeno zgodilo tudi na ostalih kontinentih, se še ne ve, a vendarle boste iz izvorne novice morda izvedeli še kaj več.

30 komentarjev

McAfee ne mara Excela

News.com - V petek je podjetje McAfee za svoj antivirusni program izdalo antivirusne definicije z napako, ki je zamenjala Excel in še nekaj ostalih programov za virus W95/CTX. Posledice so seveda brisanje/osamitev datotek, povezanih z MS Office - Excel.exe in Graph.exe, ter še "nekaj" programov različnih proizvajalcev:

IBM (Rational), GreenHills, MS Office, Ansys, Adobe, Autocad, Hyperion, Win MPM, MS Shared, MapInfo, Macromedia, MySQL, CA, Cold Fusion, ATI, FTP Voyager, Visual Studio, PTC, ADS, FEMAP, STAT, Rational...

Podrobnejše poročilo je na voljo tukaj, težave je povzročal antivirusni izdelek za namizne računalnike, medtem ko pri serverski različici ni bilo težav. Napako so sicer hitro odpravili, vendar je dogodek vseeno povzročil precej težav.

Takoimenovni "false positive" primeri napačne identifikacije domnevno škodljivih programov se občasno zgodijo; zadnji odmevnejši primer te vrste se navezuje na Microsoft Anti-Spyware, ki je kot virus označeval izdelek Norton Antivirus.

11 komentarjev

McAfee-jeve novosti!

The Register - Da, tudi veliki gredo včasih po vzoru manjših [0:)]. McAfee je namreč najavil, da bo naslednja verzija osebnega požarnega zidu vključevala hudo novo možnost, to je blokiranje odhodnega prometa (do sedaj se je program ukvarjal 'zgolj' s filtriranjem dostopovnega prometa). Kakorkoli, še vedno pa ostaja težava nefiltriranja, saj program morebitnega spy-warea znotraj avtoriziranih programčkov ne zmore odkriti. Klik!

Bo kaj komentarja, minmax ter odprtosrčna, ups, odprtokodna druščina? [>:D]

1 komentar

Cenzura, pred katero se Slo-Tech skrije...

The Register - Network Associates, sicer stvarilci serije 'McAfee' izdelkov, so toženi iz strani zvezne deželice, ups, države New York. Bit tožbe so navedbe v pogodbi za končnega uporabnika (EULA, za one znalce, ki me čudno gledate), ki prepoveduje objavljanje kritik njihovih izdelkov brez soglasja NAI, kaj šele primerjav s konkurenčnimi produkti.

Jah, kaj sledi? Klavzula, po kateri opisovalci igram ne smejo prisoditi manj kot 94 točk?

4 komentarji

Network Associates patentiral "toplo vodo"

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

McAfee oz. Network Associates je patentiral "toplo vodo". Ameriški patentni urad je izdal patent št. 6.296.456, s katerim je potrdil, da se McAfeejeva programska oprema razlikuje od ostale po "inovativni" funkciji avtomatskega dopolnjevanja spiska virusov. Mimogrede, brez te funkcije bi antivirusno programje že po nekaj tednih vlivalo občutek lažne varnosti in ravno iz tega razloga tovrstno tehnologijo koristijo vsi spodobni antivirusni programi. Patentiranost bo sedaj povzročilo ogromno težav in stroškov proizvajalcem antivirusnih programov, ki bodo morali Network Associates plačevati pravico uporabe patenta za tehnologijo, ki so jo razvili sami in jo uporabljajo že nekaj let. Kaj bo naslednji "inovativni" patent Network Associates? Morda kolo!?
No, take stvari me pa res razpenijo. Če se prav spomnim, je bil Norton (oziroma firma Symantec) tisti, ki je uvedel LiveUpdate. Pozabil je le tehnologijo tudi patentirati... ...

22 komentarjev