»

TSMC gradi novo tovarno s 450 mm-rezinami

Reuters - Tajvanski gigant za proizvodnjo polprevodniških vezij in čipov TSMC je napovedal, da bodo začeli graditi nov obrat, v katerem bodo čipe proizvajali iz 450 mm-rezin. Na ta način bodo znižali proizvodne stroške in povečali konkurenčnost. Prve primerke pričakujemo v leti 2013-2014, redno masovno proizvodnjo pa čez pet let. Projekt bo stal 8-10 milijard dolarjev.

Proizvodnja vezij in čipov se začne s čiščenjem silicija. V ta namen je treba silicij najprej primerno očistiti, saj za proizvodnjo električnih naprav potrebujemo silicijev monokristal čistoče "devetih devetk" (99,99999 % Si). Pot do tja je dolga in se začne že precej pred oblikovanjem v rezine, o katerih...

2 komentarja

Sony zapira tovarno zgoščenk

Slo-Tech - Sony je objavil, da bodo konec marca zaprli eno največjih tovarn, kjer proizvajajo CD-je. Tovarna v Pitmanu v New Jerseyju je začela leta 1960 proizvajati vinilne plošče, leta 1988 pa so prešli na proizvodnjo CD-jev. V času največjega povpraševanja so na mesec izdelali 18 milijonov zgoščenk, a to je bilo v neki drugi dobi. Sony že dlje časa tarna, da povpraševanje po CD-jih nezadržno usiha, saj se vedno več vsebin legalno ali ilegalno pretoči z interneta.

Prodaja CD-jev upada že vse od leta 2001 in z njo tudi prihodki. Čeprav se povečuje zanimanje za vinilne plošče, je njihova rast zaradi nizkih absolutnih številk bolj statistična zanimivost kot kaj drugega.

Ni pa to prva tovarna, ki jo Sony...

18 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

Prvi primerki Brookdalea že na voljo!

EBN - Očitno je Intel spet v polnem zagonu in dela prave poteze. Za eno takih bi lahko označili tudi pospešen razvoj Brookdale čipovja, ki bo Pentium4 procesorjem prineslo podporo SDRAMu (pozneje, oziroma kakor hitro bodo lahko, pa tudi DDR SDRAMu). Sodeč po tej novici na EBNju, so največji tajvanski proizvajalci že dobili prve primerke veznih čipov in so trenutno v fazi testiranja na matičnih ploščah. Vse skupaj pomeni, da bo Intel lahko Brookdale izdal prej, kot je bilo načrtovano, mogoče že kar v drugem četrtletju. Seveda je vse odvisno od njihovega interesa in cen RDRAMa. Če bodo le-te ostale tako visoke, bomo Brookdale ugledali po hitrem postopku, če pa se bodo spustile na raven ostalega pomnilnika pa bo izid Brookdala po vsej verjetnosti preložen.

1 komentar

AMD načrtuje novo tovarno

EBN - Sodeč po tej novici na EBNju, se AMD pripravlja na izgradnjo nove tovarne. Imenovala se bo Fab 35, po vsej verjetnosti pa bo del skupnega vlaga, saj so stroški in tveganje preveliki za AMD sam. V tovarno naj bi vložili kar 4 milijarde $, delovala pa bo s 300mm rezinami silicija. Na vprašanje, ali se mu zdi, da se bo povpraševanje po računalnikih dvignilo, je Hector Riuz, predsednik AMDja odgovoril, da se bo po vsej verjetnosti precej dvignilo v drugi polovici tega leta. Računalniški trg je namreč letos precej zasičen in povpraševanje po novih računalnikih je zelo padlo.

6 komentarjev

Black Cube ohišja

ProCooling - No, če smo že pri ohišjih si poglete test YYjevega Cube ohišja na ProCoolingu. Nekateri ste z njimi mogoče seznanjeni, za druge pa bo zadeva po vsej verjetnosti precej fascinantna. Gre namreč za črna serverska ohišja kockaste oblike in zares dobro zasnovo. Kaj naj reče... YYjev Cube je že od nekdaj moje sanjsko ohišje in upam, da si bom kdaj lastil enega. Nuff said .

2 komentarja

Pentium 4 kastriran?

The Register - Sodeč po tej novici na The Register - u so morali inženirji pri Intelu kar pošteno garati, da so naredili P4 tako 'majhnega', kot je. Očitno je P4 tak, kot je bil originalno zamišljen, prevelik in so ga tako mogli 'oskubiti', kar pa seveda pomeni slabše preformanse...očitno je 0.18 mikronska izdelava prevelika, da bi se dalo stlačit noter vse, kar so pri Intelu hoteli...

3 komentarji

SCSI disketnik

3D Chipset - Ok, priznam, to ni ravno gate parajoča novica, toda po svoje je zelo smešna. SCSI disketnik? Zakaj za vraga bi kdo rabil SCSI diketnik? Pri podjetju Winstation očitno mislijo, da je povpraševanje po takih zadevah ogromno in so izdali svoj model. Na posebnem disketniku seveda more biti tudi posebna nalepka s ceno in če si boste zaželeli te ekstravagance, boste za njo odšteli kar 135$. Haaallloooo [:P]?

4 komentarji

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar