»

Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je podjetje Thecorpora najavilo da je njihov dolgo (kar šest let) pričakovani robot Qbo končno na voljo za prednaročilo. Qbo je odprtokodna robotska platforma, ki vključuje tako odprtokodno strojno opremo kot odprtokodno programsko opremo. Za razliko od nekaterih bolj znanih robotskih platform (kot je naprimer Aldebaranov Nao ), Qbo cilja predvsem na domače uporabnike in manjše "hobi" razvijalce ter tudi šole in univerze.

Qbo je v prednaročilu na voljo v treh različnih okusih - Qbo basic kit, ki je namenjen entuziastom, ki si želijo svojega robota sestaviti sami....

10 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Roboti plešejo na božične pesmi

engadget - Ta novica je namenjena bolj kot ne zabavi ob začetku bolj prazničnih dni. V spodnjem videu si lahko pogledate plesoče robote, ki plešejo na božične pesmi. Spodnji video je v resnici prikupen oglas podjetja RoboBuilder (povezavo na stran najdete spodaj).



Roboti v videu so robotski KIT kompleti podjetja RoboBuilder (točneje model 5720T 'HUNO'). Če želite plesoče robotke tudi doma pa vas bo vsak posamezni robot olajšal za okoli 700$.

Ko bi le bila cena malo bolj dostopna!

16 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne...

32 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase...

27 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Za kratek čas: Kupite duhca!

eBay - Dobro, bodimo si na jasnem -- na eBayevih internetnih dražbah ljudje redno prodajajo vsakovrstne bizarnosti, ki včasih dosežejo želen odziv, včasih pa ne. No, v zadnjih dneh je doživela izreden odziv ta sumljiva dražba, ki se je pričela konec maja, zaključila pa se bo v noči iz danes na jutri. Prodaja se namreč duh, ujet v steklenici. Ali gre za potegavščino? Prodajalec povsem resno in bolj ali manj utemeljeno trdi, da ne. Mi osebno nismo prepričani, a je vseeno trenutna tržna cena narasla s 100 na dobrih štirinajst tisoč ameriških dolarjev. Za morebitni nakup imate še 13 ur časa [:D].

19 komentarjev

Članek: Roboti malo drugače

slikano s flešom,...

Slo-Tech - Življenje je polno stereotipov: od spola kot družbene kategorije prek razlikovanja med tipičnim Američanom in Angležem, ki je v nasprotju s svojim divjaškim kolegom uglajen gospodič, vse do togega upodabljanja pojavne oblike nezemljana kot po človeku podobnem modelu ustvarjenega bitja. Da je temu tako, se lahko prepričamo marsikje -- na cesti, v šolskih učbenikih ter našem forumu -- konec koncev to dokazuje celo to besedilo :).

Kaj je robot? Pač nekaj, kar avtomatsko opravlja neko delo; pri tem naj bo čim bolj podoben človeku oz. bomo pri njem iskali podobnosti, torej roke, uči... Pa postavimo vprašanje malce drugače:

Kakšen je robot? Stvari se zapletejo. Da lahko prerastejo obliko...

5 komentarjev

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji

Robotski "nalagalnik" kaset

Slashdot - Kaj vse lahko naredijo ljudje, ki imajo preveč časa. Nekateri modificirajo, nekateri rišejo grafite na stene, nekateri pa se uležejo na travo in uživajo v skoraj pomladanskem vremenu, ki ga te čase ne manjka. Tisti z največ domišljije pa si zadajo nalogo, da izdelajo stvari tipa "Saj ni res, pa je". Med take ljudi spada tale tip, ki se je odločil, da naredi robota, ki mu bo pomagal nalagati kasete v videorekorder . Ustvarjalec je porabil veliko dela, saj je izdelava takega robota vse prej kot lahek posel. Za krmiljenje pa morate imeti tudi računalnik. Tip je svoj projekt na kratko predstavil in poslikal, na žalost pa ni izdal načrta, kako je vse skupaj naredil.

3 komentarji