»

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Wii bo prinašal profit

Ars Technica - Ko je pred nekaj leti Sony s svojim Playstationom 2 kljub tehnični inferiornosti v veliki meri dobival bitko proti prvi inkarnaciji Xboxa, je Microsoft poskušal z najrazličnejšimi potezami za pridobitev kupcev -- med drugim je tudi znižal svoje cene do te mere, da je konzola podjetju prinašala negativne poslovne rezultate, vse za ceno dolgoročnega uspeha. Od tistih časov se je ta trend razširil na večino proizvajalcev, tako Microsoftov trenutno najnovejši Xbox360 kot prihajajoči Playstation 3 se bosta prodajala za manj denarja, kot sta dejansko vredna (vsaj sprva), dobiček pa bosta prinesla iz prodaje iger in dolgoročno s pocenitvijo izdelave komponent.

Nintendo pa je ubral drugačno pot -- čeprav bo svojim kupcem Wii ponujal po rekordno nizki ceni, bodo z njim vseeno služili. Ob načrtovanju konzole so njene gole hardverske zmogljivosti pustili ob strani in raje razvili inovativen vmesnik, s čemer so žrtvovali določen del (predvsem grafične) zmogljivosti, bodo pa možgani v njihovi...

7 komentarjev

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

jabuk.net - iPod je postal svetovni fenomen in ikona glasbenih predvajalnikov. Uporabnike z belimi slušalkami v tujini srečamo na vsakem koraku, v Sloveniji pa ta trend napreduje nekoliko počasneje. Da bi to glasbeno čudo nekoliko bolj spoznali smo na Jabuku objavili članek o iPodu 4. generacije, ki ga je pisec dodobra pretestiral ter izpostavil vse njegove pomembneješe prednosti in slabosti.



Poleg tega smo stestirali tudi Applov najnovejši računalnik imenovan Mac mini o katerem ste na Slo-Techu imeli možnost že veliko prebrati. Kljub dokaj nizki ceni se je Mac mini dobro odrezal , pri tem pa ostal zelo tih.

Nenazadnje je tu tudi članek o slovenskem paketu 4.0, ki vam omogoča, da na Macu...

60 komentarjev

Ponovno znižanje cen

Digit Life - Zadnje čase smo priče pogostemu nižanju cen procesorjev. Tokrat je podjetje Intel znižalo cene svojim Celeron procesorjem. Znižanje se pozna predvsem pri procesorjim z višjo zmogljivostjo, kot je naprimer Intel Celeron 2.3 GHz, kateremu je cena padla za kar 24 odstotkov. Cene modelov nižje zmogljivosti pa so ostale nespremenjene. Tabela.

1 komentar

Jutri novi iBook in PowerBook

Mac Addict - Apple bo po podatkih nekaterih strani, ki se ukvarjajo z govoricami predstavil prenovljeno obliko prenosnikov iBook in PowerBook, obenem pa precej znižal cene. Prenove bo deležno samo drobovje, oblika pa bo verjetno ostala ista. Pomemben dogodek (vsaj za nekatere [:D]) naj bi se zgodil jutri okoli 9. ure po USA času.

Osnovni model iBooka bo imel po novem 700 MHz G3 procesor, 256 MB pomnilnika in DVD enoto, cena pa bo znašala 990 zelencev. Trdi disk bo ostal velikosti 20 GB. Srednji model bo imel procesor s taktom 800 MHz, vgrajen bo Combo drive (CDRW/DVD) in 30 gigabajtni HDD, pojavljajo pa se tudi govorice, da naj bi povečali zaslon na 13,3". Predvidena cena je 1290 amerikanerjev. Najdražji model bo po specifikacijah enak cenejšemu bratu, le da bo obdržal 14" ekran. Cena? $1590.

Manj je znanega o prenovi PowerBookov. Takt procesorja bo pri začetnem modelu povišan na 800 MHz (sedaj 667), najhitrejšemu modelu pa bodo procesor navili na 1 GHz. Tudi PowerBookom bodo cene padle za 200...

4 komentarji

Cene padajo...

X-Bit Labs - Sicer ne hitro, vendar vztrajno. RAM se spet ceni. Koliko časa bo ta trend ostal in predvsem do kam bodo cene padle, pa seveda vedo samo Danny & Co. Kakorkoli že, upajmo, da cene padejo čim nižje in da ne bo spet kak potres 'navil' ceno:D .

7 komentarjev