» »

Poceni vesoljske raziskave

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Oxford ::

NASA ali ESA bi porabili na desettisoče $ oz. € za podobno odpravo. Res pa je, da so in eni in drugi prerasli ta nivo raziskav že davno. Trenutno so bolj "in" deep space raziskave.
Raziskave z baloni ostajajo danes verjetno bolj v domeni vremenarjev.

gzibret ::

Mah, poslati balon v stratosfero ali pa poslati satelit onkraj ionosfere sta dva različna pojma. Pa tile fantje za svoj projekt niso dobili plače. Če bi prišteli k stroškom še plače, pol zadeva nebi stala slabih 2000$, ampak bi moral zraven dodati še kakšno nulo ali dve. Če bi NASA uporabljala high-tech suženjsko delovno silo, ki bi jim računala trajektorije in gradila roverje za 2000 kalorij/dan, bi bile tudi cene vesoljskih raziskav nižje.

Drugače pa - lepe fotke....
Vse je za neki dobr!

edge540 ::

Ja vsekakor zanimivo (kul fotke btw) ampak nazadnje ko sem preveril je bilo vesolje definirano 100 km nad zemeljsko površino. Aja glede raket- takoj ko jih bodo začeli uporabljati namesto balona bo narastla tudi cena tega heca.

Drugače pa svaka čast jim;)

Matthew ::

Zanimivo in kar v redu fotke ja. Edino ne morem, da ne bi omenil, kako g33kish zgleda un model, ki napravico na začetku drži v rokah :D .

Matevžk ::

Hm, kaj naj rečem.
Cena sorodnih projektov "v vesolje" je ponavadi astronomsko visoka zato, ker gre za (vsaj) orbitalne polete .. tole je, kot so že drugi omenili, čisto nekaj drugega in na nek način skoraj zloraba uporabe besede "vesolje" (čeprav je po definiciji pravilno).
Res pa je, da so kljub temu "prišli skozi" zelo poceni, verjetno res zaradi neplačane razvojne delovne sile ...
lp, Matevžk

uio ::

do katere višine pas se da teoretično pridet s takim načinom, navsezadnje balon tudi če nebi počil nebi mogu jet prov velik viši. Mislim da so imeli didušikov oksid ali so mel helij?

Thomas ::

Helij, helij. To je edini sprejemljiv plin. Vodik prehitro uide. Sicer helij tudi uhaja (skozi stene balona), vendar se vsaj vžgati ne more.

Kako visoko to lahko gre?

Na vsakih 5 km višine se atmosferski tlak razpolovi. Na 50 km ga je samo še 1/1000, približno. Na 100 pa eno milijoninko, nekako.

Tako, da z balonom prav visoko - se ne da.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vetrne elektrarne nad New Yorkom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
637620 (5615) Pyr0Beast
»

Cepelin

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
144261 (3694) ql000
»

NASA investira v vesoljske "airbage"

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
414689 (3473) sidd
»

Mehiški piloti in NLP (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
726282 (4451) fRiK0
»

Balon v orbito in zakaj ne

Oddelek: Znanost in tehnologija
203608 (3092) Brane2

Več podobnih tem