»

GDC se odvija na spletu

Gamasutra - Čeprav je bila prireditev Game Developers Conference uradno prestavljena na poletje, se znaten delež predavanj in drugih dejavnosti skozi tekoči teden odvija na spletu - in to brezplačno.

Game Developers Conference v San Franciscu je največji letni dogodek za razvijalce iger na svetu. Karte za obiskovalce predavanj stanejo od več sto dolarjev navzgor, zato je običajno omejen na profesionalce. Posnetki in dokumenti s predavanj so sicer mnogokrat dosegljivi na strani GDC Vault, a se odklenejo šele po določenem času. Letos pa lahko zaradi tegob, povezanih s koronavirusom SARS-CoV-2, zadevo spremljajo tudi navadni smrtniki. GDC 2020 je bil predstavljen na še vedno nedoločen poletni termin, a precej velik delež predavanj se odvija ta teden - na spletu in povsem brezplačno. Neposredne prenose in posnetke je mogoče videti na GDCjevem Twitch kanalu, dosegljivi bodo tudi v Vaultu. Izjema je Microsoft, ki je (seveda) svoj delež ponudil skozi lasten servis Mixer.

Razen predavanj so pretočno...

1 komentar

ScentScape dodaja vonj k igram in filmom

Slo-Tech - Tole ni raca ali pa je zelo dodelana, saj o napovedani napravi poročajo na več straneh na internetu. Podjetje Scent Sciences razvija enoto ScentScape, ki se priključi v USB-vrata računalnika in uporabniško izkušnjo obogati z vključitvijo vonja. Izvršni direktor podjetja Bill Wiles pojasnjuje, da uporabljajo znanje strojne opreme, programske opreme in algoritmov ter kemije, da v napravi skuhajo različne vonjave, ki jih potem uporabnik zavonja.

Razvijalci iger bodo lahko uporabili posebne SDK-je in njihov ScentEditor, da bodo izdelali posebne vonje, ki bodo spremljava ob igranju iger. Prav tako bo z istim sistemom vonjave mogoče dodati videoposnetkom ali kar celim filmom.

ScentScape...

42 komentarjev

Office se seli na internet

Excel v brskalniku

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je na konferenci za profesionalne razvijalce (Microsoft's Professional Developers Conference), ki od ponedeljka do četrtka te dni poteka v Los Angelesu, predstavil še eno novost. Prek servisa Office Live, ki bo povezan z naslednjo različico Officea, bodo uporabniki lahko dostopali do aplikacij Word, Excel, PowerPoint in OneNote prek interneta, z čimer bo odpadla potreba po lokalni namestitvi. Microsoft tudi obljublja, da vas ne bo prikoval na Internet Explorer, saj se bo internetni Office lepo razumel tudi s Firefoxom in Safarijem, kar je vsekakor pohvalna gesta. Beta različice...

49 komentarjev

Intervju z Richardom Huddyem

Slo-Tech - Slo-Tech svojim zvestim bralcem, bralkam in vesoljcem pripravlja intervju z enim izmed najboljših ljudi s področja računalniške grafike današnjega časa -- gospodom Richardom Huddyem. Richard Huddy je s skoraj dvajsetimi leti prakse na področju računalniške grafike eden izmed najbolj spoštovanih predavateljev na konferencah za programerje iger, kot je naprimer GDC ( Game Developers Conference). Lani je tako po štirih letih pri nVidii zapustil delo v oddelku za stike s programerji in z nekaj sodelavci ustanovil podjetje Code Mafia, ki se je kmalu povezalo z ATIjem. Richard Huddy je tako sedaj odgovoren za stike s programerji za ATI. Svoja vprašanja lahko zastavite v temi v forumu.

0 komentarjev

ATI in NVidia objavila prezentacije z GDC-ja

GDC - Tako ATI kot NVidia sta na svojih domačih straneh objavila svoje prezentacije z GDC-ja (Game Developers Conference), ki je potekal prejšnji teden. ATI-jeve prezentacije dobite tukaj in zavzemajo predvsem področje, kjer je ATI v rahli prednosti (SmartShader). NVidine prezentacije pa so na voljo tukaj in obsega praktično vse od optimizacij do prihodnosti. Še posebej se mi zdi zanimiva prezentacija Richarda Huddya What Comes After 4, ki govori o tem, kaj nas čaka v prihodnosti (za vse, ki niste zakapirali: What Comes After "GeForce" 4). Pa veselo branje >:D...

0 komentarjev

Varnostna luknja v WinXP

Washingtonpost - xbite poslal novico:
Nova verzija oken - Windows XP, kot trdi Microsoft, najvarnejša in najbolj zaščitena do sedaj, ima napakico, ki omogoča popoln dostop do računala, takoj ko je le-to priklopjeno na internet, seveda brez lastnikove vrednosti. Microsoft priznava napako ter istočasno poziva uporabnike naj nadgradijo sistem (nevarnost obstaja tako pri Profesional kot pri Home verziji). Za nadgradnjo naj prav tako poskrbijo uporabniki sistemov 98 in ME.
Nadgradnja je na voljo tukaj.

6 komentarjev

Kaj je SmartShader? drugič

AnandTech - ATI-jev SmartShader je na računalniško scenu udaril kot jederska raketa, ki se je spremenila v kita, ki se zaveda samega sebe 5 minut pred smrtjo, na Zemljo. Vzroka sta dva (ali več). Prvi je, da gre za res nekaj inovativnega, kar se bo lahko (ni pa nujno) pokazalo kot konkurenca Nvidii. Drugi pa je malo bolj hm, hm praktične narave. Namreč poletje je in nič takooo zanimivega se ne dogaja. Tako da so vsi pograbili prvo priložnost in razložili za kaj pri SmartShaderju gre. Spodaj je članek Tom's hardwere-a, tukaj pa se razpisuje AnandTech. Priporočam ogled obeh, ker sta natančna in zanimiva. Predvsem pa kratka.

1 komentar

Razmerje moči

The Register - Vsem znano je, da je Nvidia pomagala Microsoftu pri izdelavi DirectX 8.0 knjižice. Očitno je Microsoft spet rabil pomoč.
Pri svojem DirectX 8.1 driverju. Tokrat pa mu je pomagal ATI. ATI je namreč Microsoftu pomagal pri implementaciji Smartshader tehnologije v DirectX 8.1. Če je Nvidia primat pri hitrosti, potem je ATI pri lepoti. Smartshader poizkuša iz navadne grafike (igrice) narediti grafiko podobno filmu. Ta thenologija naj bi bila vgrajena tudi v ATI-jev prihajajoči R200 čip, ki bo domovanje našel na Radeonu 2. Kot pa ATI sam priznava je Smartshader tehnologija, ki ga ima že GeForce3. On ga je le še malo bolj razvil in polepšal. Ampak res zelo malo.

8 komentarjev