»

Samsung predstavil trpežni Xcover 3

Samsung - Že pred začetkom največjega računalniškega sejma CeBIT je Samsung napovedal pametni telefon Xcover 3, ki ga bodo pokazali prihodnji teden v Hannovru. Gre za telefon, ki je namenjen rabi v manj ugodnih pogojih in bi moral preživeti tudi namakanje, umazanijo, prah, padce, udarce in podobno, s čimer nadomešča dve leti star Xcover 2.

Osnovne specifikacije niso nič posebnega: 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 800, štirijedrni 1,2-GHz procesor (bržkone ARM, dasi ni potrjeno), 1,5 GB pomnilnika, 8 GB prostora z možnostjo razširitve s kartico microSD, dvoje kamer s petimi oziroma dvema milijonoma točk, baterija s kapaciteto 2200 mAh, podpora NFC, višinomer, GPS in Glonass. Na njem teče operacijski sistem Android 4.4, ki bo...

50 komentarjev

Danes se začenja CeBIT 2009

Slo-Tech - Danes se začenja največji računalniški sejem na svetu, ki vsako leto poteka v Hannovru. Letos organizatorji na CeBIT-u pričakujejo 4300 razstavljavcev iz 69 držav, ki bodo svoje izdelke predstavljali od danes pa do nedelje, ko se prireditev uradno konča. Celoten dogodek je res ogromen, saj se razteza v več kot dvajsetih halah, tako da je za ogled en dan absolutno premalo. Dnevna vstopnica stane 33 evrov v predprodaji oz. 38 evrov na blagajni, šestdnevna vstopnica pa stane 71 oz. 81 evrov. Študentje, šolarji in vojaki lahko v soboto in nedeljo dobijo vstopnico za 17 evrov, invalidi pa po isti ceni vsak dan. Iz Slovenije se bo na sejmu predstavilo pet podjetij, in sicer Globtel, Gama System, Iskratel, Le-Tehnika, Tipro Keyboards in X-Lab). Glavni temi letošnjega sejma bosta webciety (gre za portmanteau besed web in society, ki označuje ključne tehnološke napredke naše dobe, kot je naprimer internet) in zeleni IT.

10 komentarjev

CeBIT-a je konec

X-Bit Labs - CeBIT se je včeraj nepreklicno končal za letos in če si ga niste uspeli ogledati v živo, vam ostanejo samo še bolj ali manj uporabni coverage člančiči. Tovrstni članek so spisali tudi na X-Bit Labs, kjer so si na petih straneh ogledali še preostalo drugo polovico dogajanja na CeBIT-u. Članek pa pričakujte tudi na Slo-Techu.

0 komentarjev

Grafične novosti na CeBitu

X-Bit Labs -

Kot še vsakokrat doslej, bo tudi na letošnjm CeBitu v Hannovru vroče. Kar se tiče novosti, jasno. Nvidia namerava začeti s prodajo že dolgo napovedovanega GeForceaFX, ATI pa naj bi predstavil zmogljiva R350 ter RV350 procesorja. Svoj lonček kani pristaviti tudi SiS s svojim Xabre II VPU, popolna novost pa bo NV31, predstavljen s strani Nvidie kot zamenjava GeForce4 Titanium kartic. Poglejmo podrobnosti.

R350 je v bistvu grajen na enaki osnovi kot R300, le da je tehnološko nekoliko bolj optimiziran, s čimer lahko dosegamo višje frekvence. Po neuradnih informacijah naj bi R350 vseboval osem cevodov, vsak s po dvema teksturnima enotama, ter 256-bitni DDR-II pomnilnik. Grajen bo 0,13-mikronski tehnologiji. RV350 bo njegova oskubljena verzija -- počasnejša, manj zmogljiva in cenejša.

NV31 bo po napovedih vseboval mnogo tehnologij premierno predstavljenih že v GeForceFX procesorjih z nekaj izboljšavami antialiasing in anisotropic filtriranja. Povedano v vsakdanjem jeziku, NV31 bo...

22 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Reso in Hlod sta se, oba z digitalnim fotoaparatusom v eni in piškotom v drugi roki, znašla na CeBitu. Oba sta se brez privilegija novinarske kartice prebijala čez brezkončne dvorane največjega računalniškega sejma ter občudovala uporabne pritikline. Je bilo na sejmu videti kaj novega v primerjavi s prejšnjim letom? Naj okoli sto slik pove svoje. Drugače pa - s Primožem sva se zaobljubila, da bova prihodnje leto šla na CeBit, pa četudi na lastne stroške. Press kartica nama je zagotovljena. Sedež na ATIjevi predstavitvi pa tudi :D. Uživajte v branju.

7 komentarjev

Zanimanje za SIS na CeBitu

The inquirer - Kar zanimivo je tole podjetje SIS, kajne. Potem, ko so ga po vrsti zavoženih projektov nekateri uvrstili že kar na smetišče računalniške zgodovine, se je podjetje vrnilo v velikem loku in postalo skorajda gonilna sila razvoja procesorskih naborov, oz. že kar gonilna sila, če pogledamo nabor SIS648, ki so ga predstavili na CeBitu. Največje presenečenje je, da nabor že v času najave podpira pomnilnik DDR400 in novo vodilo AGP 8x, ki bo skrbelo za grafične kartice prihodnjih rodov. Vendar pa nabori niso edina stvar, s katero se lahko podjetje pohvali. Če gre verjeti spletnim virom, je odličen tudi nov grafični procesor SIS 330, ki je močno napredoval od cenenega SIS 315. Z zelo zgodnjim silicijem serije A0 je čip dosegel v 3D Marku 2001 SE, kjer je čip ob izdatni podpori procesorje Intel Pentium4 1800 dosegel dobrih 5000 točk. To ga uvršča na raven GeForca 4 MX440 in Radeona 7500. Pred slednjima pa ima tudi to prednost, da vsebuje pixel shader, ki zadostuje specifikacijam 1.3, ne...

1 komentar

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

Athlon 2800+ na CeBitu?

Clubic - Če gre verjeti članku na francoski strani Clubic, potem je AMD na CeBitu prikazal primerek novega Athlona z oznako 2800+, ki naj bi po izračunih deloval s frekvenco 2.2 GHz. Clubicovci so procesor samo slikali zraven Palomina, niso pa priložili kakršnihkoli dokazov, da je slikani čip res to kar naj bi bil. No, če je v vsem skupaj vsaj kanček resnice, potem imamo dokaz, da se AMD v začetku aprila pripravlja na resno ofenzivo. Članek najdete tukaj, če pa vam francoščina ne leži ravno najbolje, pa si lahko preberete niti ne tako slab prevod na Googlu. Še slikica domnevnega Athlona 2800+:

2 komentarja

Zanimivo hladilno telo

več strani - Sicer je novička že malce stara (okoli 6. marca), toda zaradi pomanjkanja novic tudi hudič muhe žre. Firma Neolec je naredila en zanimiv vodni blok ter komplet, ki spada zraven za vodno hlajenje vaše elektronske pošasti. Moram reči, da zadeva izgleda precej dobro ter "vesoljsko", samo cen še ne vemo. Baje bodo kompletek predstavili na CeBITu. Še dve slikici zaradim manka le-teh zadnje čase. Aja, tej stvari se reče Aquastar.

1 komentar

Majhna izboljšavica

Slo-Tech - S Primozem sva se usedla ter dogovorila za eno majhno spremembo. Od sedaj naprej lahko na desni vidite poleg naslova zadnje novice tudi število komentarjev nanjo. Seveda klik na to cifro pomeni direktno povezavo na seznam komentarjev. Upam, da boste še bolj zadovoljni.

35 komentarjev

XBit labsov pregled CeBITa

Jaz - Čeprav vas je večino prejšnjega tedna z raznimi poročili s CeBITa filal že Sergio, sem vseeno moral pristaviti svoj lonček tudi sam. V bistvu me je na ta članek opozoril Timon, toda moram priznati, da je tudi meni precej všeč. XBit Labovci na vse skupaj gledajo z malce bolj resnega vidika, predstavljajo pa predvsem hardverske novosti. Če to leto (tako kot jaz ) niste mogli obiskati CeBITa, vam ta članek toplo priporočam.

0 komentarjev

CeBIT

več strani - Kot že verjetno veste, se je danes začel eden največjih računalniških sejmov, CeBIT, v Hannovru. Sicer si močno želim, da bi bila tam tudi osebno, vendar no such luck letos.
Ta sejem se bo odvijal od 22. do 28. marca. Organizatorji so povedali, da razstavlja nekje 8.500 podjetij in da pričakujejo okoli 750.000 obiskovalcev. Poudarek na sejmu bo predvsem na mobilni telefoniji, ter možnostih BlueTooth tehnologije.
Kaj več o samem sejmu, podrobnosti, trenutne dejavnosti in tako naprej, pa si lahko ogledate na CeBIT-ovi uradni spletni strani, pa tudi na CNN-ovi strani je kar dosti informacij.
Veselo branje in slin slin....

0 komentarjev

Tudi Samuel2 na CeBITu

X-Bit Labs - VIA bo poleg drugih stvari na CeBITu predstavljala tudi novega Cyrixa III, zgrajenega na Samuel2 jedru. O dotičnem procesorju ste na Slo-Techu že lahko brali. Resda je zaradi določenih zadev zanimiv (0.15 mikronska tehnologija izdelave -> navijanje, 64KB L2 predpomnilnika...), toda resno dvomim, da se bo lahko kosal s Celeroni, kaj šele Duroni. In tudi napovedano nizka cena mu verjetno ne bo preveč pomagala, saj bo vsakdo (z dovolj soli v glavi) raje pljunil dva jurja več in si privoščil Durončka.

3 komentarji

Dodana je "Kdo smo?" sekcija

Jaz - V glavnem meniju pod postavko "Ostalo" se od danes naprej nahaja tudi sekcija "Kdo smo?". Tukaj se na vsakemu lasten način predstavljamo vaši dragi Slo-Techerji, Big Kahune, ki ustvarjamo to megastično stran ( kako smo skromni, ane? [>:D]). Vsakdo je napisal točno tisto, kar je hotel napisati in vam s tem povedal točno toliko, kot je hotel, le za našega Primoža sva si s Sergiotom morala izmisliti podatke, ker jih sam ni hotel povedati ( v bistvu ni hotel priznati, da je totalno brez domišljije [:D]). Stran bo po potrebi spreminjana, mogoče pa bomo kdaj v prihodnosti celo dodali kakšno slikico [;)].

10 komentarjev