»

ZDA preverjajo, ali TSMC krši sankcije proti Huaweiju

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za trgovino je sporočilo, da je uvedlo preiskavo zoper tajvanskega proizvajalca čipov TSMC. Preverjajo, ali TSMC krši ameriške sankcije in dobavlja čipe kitajskemu Huaweiju. V TSMC nezakonitosti zanikajo in dodajo, da bodo sprejeli popravljalne ukrepe, če bodo potrebni.

Huawei je na seznamu podjetij, ki jim ZDA ne dovolijo dostopa do ameriške tehnologije. To velja tudi za podjetja v tujini, če njihovi izdelki vsebujejo dovolj ameriških komponent. Tak primer je na primer ASML, ki proizvaja naprave za izdelavo čipov. TSMC proizvaja čipe za Nvidio in Apple, podjetji pa za kitajski trg izdelujeta čipe starejših generacij, ki naj ne bi kršili ameriških sankcij.

TSMC ni izrecno potrdil ali zanikal, da bi svoje čipe pošiljal Huaweiju. So pa zagotovili, da se držijo zakonov in bodo poskrbeli, da bo tako tudi ostalo. Precej verjetnejša je posredna prodaja, saj bi Huawei lahko kupoval TSMC-jeve čipe prek posrednikov, ne da bi TSMC to sploh vedel (ali želel vedeti). Od...

18 komentarjev

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Reuters - Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja...

9 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev