»

Apple želi vlagati v OpenAI

Slo-Tech - Po podatkih The Wall Street Journala se Apple resno zanima za vložek v OpenAI, s čimer bi si kupil vstopnico v prvi razred umetne inteligence. OpenAI se namreč pripravlja na nov krog financiranja, ki bo potekal po vrednotenju podjetja na okoli 100 milijard dolarjev. Ta krog financiranja upravlja Thrive Capital, v njem pa bosta izmed največjih sodelovala še Microsoft in Nvidia.

Slednji je bil doslej največji partner in investitor v podjetje, saj ima v OpenAI kar 49-odstotni delež. Leta 2019 je v podjetje vložil 13 milijard dolarjev. Apple pa je junija ob razvoju Apple Intelligence (AI) dejal, da je OpenAI strateški partner. AI bo znala osnovna opravila, denimo pametno iskanje, medtem ko bo zahtevnejše naloge opravljal ChatGPT iz OpenAI. To partnerstvo želi Apple sedaj poglobiti in zakoličiti še z vpisom v lastniško strukturo. Apple se v resnici pogovarja z več ponudniki, saj se zanima tudi za partnerstvo z Googlom (model Gemini), Meto, Anthropicom in Perplexityjem. Zanimivo je, da...

10 komentarjev

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev