»

Umrla je Susan Wojcicki, nekdanja direktorica YouTuba

Slo-Tech - Ena izmed prvih zaposlenih v Googlu in kasnejša direktorica YouTuba Susan Wojcicki je po dveh letih boja z rakom včerar zvečer umrla. Vest je na Facebooku potrdil njen mož Dennis Troper. Googlov direktor Sundar Pichai pa je dejal, da je bila Susan Wojcicki ključni del Googlove zgodovine, zato si težko predstavljajo svet brez nje.

Leta 2023 je odstopila kot izvršna direktorica YouTuba, potem ko je to nalogo opravljala devet let. Tedaj je dejala, da želi začeti novo poglavje svojega življenja in osredotočiti na svojo družino, zdravje in osebne projekte. Že tedaj je vedela, da ima raka na pljučih.

Susan Wojcicki je bila 16. zaposlena v Googlu, ki je do danes zrasel v globalnega velikana s 180.000 zaposlenimi. Pred tem je delala v Intelu in Bain & Company. Google se je začel v njeni garaži, kjer sta Sergey Brin in Larry Page začela sestavljati iskalnik. Odtlej je bila družina Wojcicki neločljivo povezana s podjetjem. Njena sestra Anne Wojcicki se je poročila s Sergeyem Brinom, njena...

23 komentarjev

Da bi se rešilo, se 23andMe želi razdeliti

Slo-Tech - Direktorica podjetja za osebno genomiko 23andMe Anne Wojcicki je pred težko nalogo, saj podjetje, ki še nikoli ni ustvarilo dobička, počasi propada. Da bi rešila vsaj del podjetja, želi Wojcicki sedaj podjetja razdeliti na del za osebno genomiko in del za zdravila. Tečaj delnice sicer še vedno pada in je od leta 2020 nižji že za 93 odstotkov, od vrha pa kar za 95 odstotkov. Pri tečaju 0,72 dolarja na delnico podjetju sedaj grozi celo umik z borze Nasdaq.

Umik z borze (delisting) grozi delnicam, ki ne izpolnjujejo pogojev za kotacijo. Takšen dogodek je za podjetje izjemno negativen, ker daje investitorjem jasen signal, da tudi vsi ostali investitorji ne verjamejo več v podjetje. Eden izmed pogojev za začetek kotacije je vsaj 1,1 milijona delnic s tržno kapitalizacijo vsaj osem milijonov dolarjev, cena delnice vsaj 4 dolarjev in pravila glede števila delničarjev. Različne omejitve veljajo na vseh borzah, na večjih in uveljavljenih pa so strožje.

Če tečaj delnice pade pod en dolar...

0 komentarjev

23andMe daleč od nekdanje slave

Slo-Tech - Pred natanko štirimi leti smo ugotavljali, da navdušenje nad osebno genomiko počasi jenja. Storitve, ki so jih opravljala podjetja 23andMe, Ancestry.com, GEDMatch in podobna, imajo namreč vgrajeno slabost. Človekov DNK je nespremenljiv, zato je vsakdo njihova stranka kvečjemu enkrat. Razvoj zdravil pa je povsem drugo področje, kjer so potrebni vložki gigantski. Ker rezultati kakšnih večjih medicinskih prebojev niso dali, pa se številni nikoli ne odločijo zanje. 23andMe, ki je bilo nekoč eno najbolj obetavnih zagonskih podjetij, počasi izgublja tla pod nogami.

Ko je podjetje leta 2021 začelo kotirati na borzi, je bilo nekaj časa vredno celo več kot šest milijard dolarjev. Danes je podjetje vredno 356 milijonov dolarjev. Delnica je izgubila več kot 95 odstotkov vrednosti in je pristala med penny stocks, saj trenutno kotira pri 75 centih. Direktorica Anne Wojcicki, ki je bila nekoč milijarderka, je že dolgo le še milijonarka (Forbes je lani ocenil, da ima pod palcem 270 milijonov...

11 komentarjev

Odstopila direktorica YouTuba

Slo-Tech - Dolgoletna direktorica YouTuba in ena najpomembnejših oseb v Googlu Susan Wojcicki je včeraj odstopila iz osebnih razlogov. V prihodnosti želi več časa nameniti družini, svojemu zdravju in osebnim projektom, je dejala. Nasledil jo bo dolgoletni pomočnik Neal Mohan.

Susan Wojcicki je v Googlu 16. zaposlena, torej je v podjetju praktično od samega začetka. Ustanovitelja podjetja Larry Page in Sergey Brin sta podjetje ustanovila v garaži, ki jo je v imenu svojih staršev oddajala prav Susan Wojcicki. Podjetju se je nato pridružila, še preden je podjetje ustvarilo kakršnekoli prihodke. Leta 1999 je bila vodja marketinga, leta 2003 pa je prva direktorica AdSensa. Odigrala je ključno vlogo pri nakupu YouTuba leta 2006, za kar je Google v eni najboljših kupčij v zgodovini odštel 1,65 milijard dolarjev. Kasneje je YouTube v okviru Googla tudi vodila. V tem času je YouTube postal tretja najbolj obiskana spletna stran, odtlej pa so nastali še številni novi odtenki: YouTube Premium, YouTube...

18 komentarjev

September je mesec Googlovih rojstnih dni

Prvi Googlov strežnik

Slo-Tech - Prav lahko bi se bilo zgodilo, da ne bi nikoli googlali, temveč bi whatboxali ali backrubbali. Če bi se pred četrt stoletja Larry Page in Sergey Brin odločila za enega izmed drugih dveh predlogov, bi se današnji internetni velikan imenoval povsem drugače. Da pa se Google napiše, kakor se napiše, je v resnici pomota. A eno je gotovo. Domena google.com je bila registrirana pred četrt stoletja, 15. septembra 1997, ko si še nihče ni mogel predstavljati, kako korenito bo njen imetnik spremenil svet.

Ko sta Brin in Page v študentskem domu na Stanfordu razmišljala, ali je primernejše ime WhatBox ali BackRub, je Pageov sostanovalec omenil izrazi googol, ki v matematičnem svetu pomeni 10100. Pageu se je ime zelo prikupilo in ko sta ga preverila v iskalniku domen, je bilo ime še neregistrirano. Kmalu zatem je google.com dobil svojega lastnika, leto dni pozneje pa se je rodilo istoimensko podjetje. Glavni razlog, da sta Page in Brin takrat vendarle registrirala podjetje, je bil ček za...

5 komentarjev

YouTube optimizira reševanje avtorskih sporov

vir: Wikipedia
The Verge - Kot je že spomladi napovedala Susan Wojcicki, direktorica Googlove video storitve, so se v podjetju posvetili hitrejšemu in bolj transparentnemu reševanju sporov med imetniki avtorskih pravic in ustvarjalci, ki svoje videe objavljajo na njihovi platformi. Kot je znano, je bil sistem doslej precej bolj na strani prvih.

Imetniki pravic so tako zgolj prijavili svoj zahtevek, niso pa bili dolžni konkretno opredeliti, kje je v določenem posnetku do kršitve prišlo, kar je zlasti pri daljših videih povzročalo težave ustvarjalcem, ki niso natanko vedeli, kaj in koliko izrezati. Še več, tudi ko so to storili, niso bili nikoli prepričani ali so v zadostni meri ugodili vlagatelju zahtevka, v nasprotnem primeru pa tvegali izbris celotnega svojega izdelka. Zdaj bodo...

7 komentarjev