»

ChatGPT v letu dni podvojil število uporabnikov

Slo-Tech - Hitra rast uporabe umetne inteligence ne jenja, saj je OpenAI-jev ChatGPT v manj kot letu dni število uporabnikov več kot podvojil. Teh je bilo novembra lani okrog 100 milijonov, sedaj pa jih je že 200 milijonov, če štejemo tedensko aktivne uporabnike. ChatGPT ali druge izdelke OpenAI uporablja 92 odstotkov podjetij s seznama Fortune 500 (največja podjetja v ZDA), pa čeprav imajo mnoga že sprejeto politiko uporabe umetne inteligence, ki neredko vključuje prepoved ali omejitev zgolj na pogodbene partnerje. S tem OpenAI za zdaj kljubuje kritikom, ki umetno inteligenco v trenutni obliki označujejo kot balon in energetsko požrešno igračko.

Podjetja se uporabe umetne inteligence bojijo zaradi neznank pri varovanju podatkov in morebitnega odtekanja. V praksi to predstavlja omejitve za uslužbence, ki umetne inteligence bodisi ne upajo uporabiti bodisi o tem zgolj ne govorijo. To pa predstavlja tudi prepreke pri širjenju znanja in veščin, ki so potrebni za učinkovito uporabo pomočnikov....

34 komentarjev

Apple Intelligence s trikom na voljo tudi v EU

Slo-Tech - Čeprav je Apple napovedal, da njegove umetne inteligence Apple Intelligence v EU ne bo na voljo, so omejitve zelo porozne. V zadnji verziji iOS 18.1 beta 2 je možno AI usposobiti tudi v EU, če si pomagamo z nastavitvami lokacije. Omejitvi sta namreč dve: uporaba ameriške angleščine ter omejitve evropske zakonodaje. Izognemo se jima enostavno, ni pa nujno, da bo to možno tudi v končni verziji iOS 18.1, ko bo ta nared.

Napravo moramo nastaviti na ameriško angleščino (US English), prav tako pa potrebujemo US App Store ID. Potrebujemo tudi združljivo napravo, katerih seznam ta hip ni prav dolg. To so iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ter iPad s procesorjem M1 ali novejšim. Če tem pogojem ustrezamo, moramo najprej namestiti iOS 18.1 beta 2, nato pa spremeniti regijo in jezik v nastavitvah. Potem se bo v pojavila možnost Apple Intelligence & Siri, ki omogoča vpis v čakalno vrsto. Po navadi čakanje ni daljše od nekaj minut, pa bomo dobili dostop odobren.

Nato pa moramo držati pesti, da...

2 komentarja

Apple Intelligence ne bo nared za iOS 18

Slo-Tech - Na isti dan smo izvedeli, da bo Applov vstop v umetno inteligenco s posrečenim imenom Apple Intelligence, ki smo ga pričakovali v iOS 18, zamudil, in dobili možnost, da beta verzijo preizkusimo. Apple je na WDC dejal, da bo Apple Intelligence na voljo za iOS 18, iPadOS 18 in macOS 15, a se to ne bo zgodilo. Videli smo že štiri zaprte beta in dve javni beta verziji, a v nobeni ni bilo Apple Intelligencea.

Končne verzije teh sistemov bodo na voljo sredi septembra, AI pa bo nared približno mesec dni pozneje. Na voljo bo v iOS 18.1, katerega razvijalsko beto je skupaj z beto za iPadOS 18.1 in macOS 15.1 Apple izdal danes. To razvijalcem omogoča, da vendarle preizkusijo neka funkcij, ne pa vseh. Na voljo so pisanje, preverjanje črkovana in slovnice, povzemanje in druga besedilna orodja. Hkrati so vključili novosti pri Siri, ne pa na primer integracije s ChatGPT. Za dostop do AI bo se je treba naročiti in počakati, da splezamo na vrh čakalne liste, saj je AI računsko zahtevna in teče...

1 komentar

Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Slo-Tech - Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri.

Začnimo z novim operacijskim sistemom iOS 18, ki bo po novem podpiral tudi slovenščino, o čemer smo že pisali. Poleg tega prinaša še številne druge novosti, denimo prilagoditev domačega zaslona (postavitev aplikacij, spremembe barv, osvetlitve) in nov videz nadzornega središča. Po novem bo možno tudi pošiljati sporočila prek satelitov, elektronsko pošto bo možno filtrirati po kategorijah. Stikom bomo lahko odslej pošiljali denar, posamezne aplikacije pa bo možno zakleniti, tako da bo za njihovo uporabo treba ponovno potrditi identiteto uporabnika. Številne spremembe bodo doletele tudi iPadOS 18 med njimi na primer aplikacija računalo (da, iPad je nima!).

Pomembne novosti se obetajo na področju umetne inteligence. Siri bo dobila dostop do OpenAI-jevega ChatGPT, ki bo za končne uporabnike brezplačen. Siri bo uporabnika vprašala, ali želi pomoč ChatGPT, kar bo vgrajeno v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia....

58 komentarjev

Applov iOS bo podprl slovenščino

Slo-Tech - Apple bo naposled podprl slovenski jezik v svojem operacijskem sistemu iOS, je videti iz predoglednih verzij nove različice. V iOS 18, ki bo predvidoma izšel septembra, bo namreč na voljo prevod v slovenščino. Zakaj tako dolgo niso dodali našega jezika, uradno ni jasno, saj so na primer hrvaščino podpirali že vrsto let. Prevod v nov jezik je za Apple zanemarljiv strošek, a so si v podjetju bržkone izračunali, da brez slovenščine ne izgubljajo skoraj nič uporabnikov. Vemo pa, zakaj je Apple sedaj naš jezik vendarle dodal.

V to ga je prisilila država. Aprila letos je bila sprejeta novela zakona o javni rabi slovenščine, ki med drugim zahteva, da morajo operacijski sistemi in uporabniški vmesniki omogočati izbor slovenščine in črkovanja v tem jeziku. Določbe se bodo začele uporabljati v 18 mesecih po sprejetju zakona, zato je Apple pohitel in podporo dodal. Slovenščina bo na voljo tudi v iPad OS 18.

Do sprejetja novela zakona Slovenija ni uspela izpogajati prevoda. Kljub pozivom,...

57 komentarjev

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

MacOS 13 Ventura je na voljo

vir: Apple
Apple - Pri Applu so lansirali operacijske sisteme macOS 13 za mace, iPadOS 16 za tablice in iOS 16.1 za telefone.

24. oktober je dan za množično posodabljanje naprav z ugriznjenim jabolkom, kajti nove različice so dobili maci, ipadi in iphoni. V ospredju je macOS 13 ali Ventura, ki prinese predvsem množico izboljšav aplikacij, kjer je eden osrednjih motivov tudi zbliževanje z mobilnimi napravami, oziroma prevzemanje nekaterih funkcij, ki smo jih pred mesecem videli v iOS 16. Pošto je tako mogoče nastaviti za pošiljanje v prihodnosti ali "od-poslati", pa spreminjati sporočila v iMessagu, medtem ko aplikacija Continuity Camera končno omogoči, da iphone nativno uporabimo kot spletno kamerico. Med novim programjem izstopa orodje za večopravilnost Stage Manager, ki je drugačna različica od tiste na tablicah, kjer ima še dosti nerodnosti. Prispela je tudi prva konkretna implementacija orodja Passkey v Safariju, za univerzalno prijavljanje v račune brez tekstovnih gesel. Z Venturo so...

6 komentarjev

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev