»

Znamenito predavanje Grace Hopper dostopno vsakomur

Slo-Tech - Ena izmed najbolj slavnih matematičark, ki je imela izjemen vpliv na razvoj računalništva, je brez dvoma Grace Hopper. Matematičarka z doktoratom z Yala, ki je med drugo svetovno vojno delala v mornarici na razvoju računalnika Harvard Mark I in tam ostala do leta 1949, je v naslednjih letih in desetletjih razvila številna orodja, ki so danes del standardnega repertoarja. Iz njenega dela na prevajalniku A-0 se je na primer razvil COBOL.

Tudi ko se je leta 1966 upokojila iz kot rezervna častnica v mornarici, se je kmalu vrnila v uniformo. S posebno izjemo, ki ji jo je dodelil Kongres zaradi izjemnih sposobnosti, je še dolgo let delala v mornarici. Leta 1983 je bila povišana v kotraadmiralko, a tudi po dokončni upokojitvi leta 1986 ni nehala delati. Eno izmed njenih čedalje pogostejših opravil so bili različni govori in predavanja.

Eno najbolj znanih predavanj sega že v leto 1982, ko je predavala zaposlenim v NSA. Predavanje Future Possibilities: Data, Hardware, Software, and People so tedaj tudi posneli, a žal na dve kaseti AMPEX. Posnetek zato javnosti ni bil dostopen, kar je bila izključno tehnološka omejitev. Ameriška NARA (National Archives and Records Administration) je sedaj na zahtevo NSA uspela obnoviti posnetek, ki so...

1 komentar

Nvidia prehaja na odprtokodne jedrne module za svoje grafične kartice

Slo-Tech - Nvidia je sporočila, da bodo od naslednje verzije grafičnih gonilnikov NVIDIA 560 za Linux v celoti prešli na odprtokodne jedrne module. Pred dvema letoma je Nvidia izdala prvi gonilnik za Linux z odprtokodnim jedrnim modulom, ki pa še ni bil na nivoju lastniških. A razvoj je v teh dveh letih hitro tekel, nove funkcije so se dodajale in sedaj je napočil čas.

Za zdaj vse kartice še ne bodo združljive z odprtokodnimi moduli. Podprte arhitekture bodo trenutno NVIDIA Turing, Ampere, Ada Lovelace in Hopper, medtem ko bodo Maxwell, Pascal in Volta še počakali. Novi odprtokokodni gonilniki bodo podpirali HMM (heterogeneous memmory management), varno računanje (confidential computing), nove pomnilniške arhitekture za platformo Grace (coherent memmory architectures).

Situacija je torej hibridna. Grace Hopper in Blackwell odprtkodne gonilnike zahtevata. Za Turing, Ampere, Ada Lovelace ali Hopper so priporočeni, za Maxwell, Pascal in Volta pa jih ni. V večini primerov bo namestitveni...

13 komentarjev

Nvidia privzema strategijo tik-tak

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidijina Computexova predstavitev je tokrat minila brez večjih najav; z eno izjemo: arhitekturo Rubin, ki bo nasledila Blackwell.

Kdor je bil od Jensena Huanga pričakoval, da bo na Computexu 2024 v svoji značilni usnjeni jakni iz pečice potegnil novega geforca, je bil tokrat razočaran. Glavnino predstavitve je sestavljal vnovičen povzetek truda, ki ga zeleni velikan potroši za razvoj infrastrukture za poganjanje strojnega učenja, od vsakovrstnih orodij za generativne algoritme do platform za nadzor robotov. To se sklada z govoricami, da bomo od novih igričarskih kartic letos bržda videli zgolj paradnega RTX 5090, medtem ko bo glavnina družine RTX 50 prispela prihodnjo pomlad. Geforci so bili tokrat pravzaprav še najbolj prisotni ob promociji iniciative RTX AI PCs, s katero želijo v podjetju očitno ukrasti nekaj vetra iz jader Microsoftu in tamkajšnjemu standardu Copilot+ PC, oziroma spomniti, da so zmogljive grafične kartice še vedno precej hitrejše od enot NPU, ko gre za...

9 komentarjev

Nvidia predstavila naslednico arhitekture Hopper, platformo Blackwell

vir: Nvidia
Nvidia - Uvodna predstavitev konference GTC 2024 se je po pričakovanjih vrtela okoli prihodnje Nvidiine arhitekture za superračunalnike, ki nosi ime Blackwell in prispe proti koncu leta.

Letošnja Nvidiina pomladna prireditev GPU Technology Conference (GTC) je prva od začetka epidemije covida-19, ki se v celoti dogaja v živo. Kot se spodobi za eno od največjih podjetij na svetu, se je Jensen Huang za svojo uvodno tiskovko iz tradicionalnega San Jose Convention Centra sprehodil v večjo koncertno dvorano SAP Center, s približno 20.000 sedeži. Po stari navadi je možakar v usnjeni jakni zbranim predočil Nvidiino vizijo razvoja tehnologije in s tem povezanih novih čipov iz zelenega tabora. Govor se je zopet dotikal mnogih različnih področij, od robotike prek avtomobilov do dizajna zdravil, toda če bi bilo treba izluščiti eno misel, oziroma cilj družbe, je Jensen izpostavljal namero, da bi se večina tehnološkega razvoja v prihodnosti odvijala v digitalnih dvojčkih, ki bi seveda tekli v Omniversu,...

13 komentarjev

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

Nvidia predstavila superračunalnik DGX GH200

Nvidia - Na sejmu Computex, ki se na Tajvanu uradno začenja jutri in bo potekal do petka, je vse posvečeno umetni inteligenci, med zvezdami pa je tudi Nvidia. Izvršni direktor Jensen Huang je med drugim povedal, da je proizvodnja čipov Grace Hopper sedaj v polnem teku, ob čemer je predstavil tudi DGX GH200. Gre za superračunalniško platformo, ki jo sestavlja 256 takih superčipov, ki jim služi 144 TB pomnilnika.

V superčipu je 72-jedrni CPU Grace, grafični čip Hopper (132 SM, 528 tenzorskih jeder), 96 GB pomnilnika HBM3 in 512 GB pomnilnika LPDDR5X. Skupaj torej 200 milijard tranzistorjev, ki se med seboj pogovarjajo zelo hitro. Povezava med CPU in GPU zmore 1 TB/s. Nvidia je nato izdelala superračunalnik DGX GH200, ki predstavlja nadgradnjo DGX A100. V njem bo 256 superčipov Grace Hopper in 144 TB pomnilnika, povezanih s 96 lokalnimi (L1) stikali in 36 stikali NVLink L2. Ta so, tako trdi Nvidia, 10-krat hitrejša za povezavo GPU-GPU in 7x hitrejša za povezavo CPU-GPU kot v DGX A100. Celotni...

29 komentarjev

Nvidia najavila prve geforce družine RTX 40

vir: Nvidia
Nvidia - Na jesenski izvedbi letošnje konference GTC so pri Nvidii najavili prva člana naslednje generacije igričarskih grafičnih kartic Geforce, RTX 4090 in RTX 4080. Kot ponavadi so imeli mnogo videti tudi tisti, ki jih zanimajo Nvidiine aktivnosti na področjih superračunalništva, strojnega učenja in vdelanih sistemov.

Znano je bilo, da bo drugo od dveh letošnjih prireditev GPU Technology Conference (GTC) Nvidia izkoristila za lansiranje naslednje družine grafičnih kartic Geforce, RTX 40 - nismo pa vedeli, katere modele bodo predstavili. Ta hip ima podjetje namreč majčken problemček, saj so zaradi zloma kriptotrga in prehoda Ethereuma na način proof-of-stake skladišča polna neprodanih izdelkov aktualne generacije. Tako se je šušljalo, da bodo pokazali zgolj modele na najvišjem delu zmogljivostne lestvice, ker pač edini res prinesejo nekaj novega. To se je tudi zares zgodilo, saj je Jensen Huang v roke vzel zgolj dve kartici: Geforce RTX 4090 in RTX 4080. Razvijalcem pa bodo namenjene...

59 komentarjev

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je po vsem draženju in pobegih informacij naposled pokazala prve tri članice naslednje serije grafičnih kartic Geforce, na arhitekturi Ampere: RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3070. V resnici gre za pošastne naprave z nenavadno visokim številom jedrc CUDA.

Kot je za koronačase sedaj v navadi, Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinjske pečice ne vleče več peciva, temveč zadeve, ki bolj kot stare mame zanimajo navdušence nad računalniško grafiko. Po napovedi izpred tedna dni je bila v ponedeljek na redu predstavitev novih Geforcov, tokrat iz serije RTX 3000 - ali skrajšano, RTX 30. Marsikatera od pobeglih podrobnosti, ki smo jih ujeli v preteklem mesecu, se je izkazala za resnično, ne pa vse. Prezentacija (skrajšan video povzetek) je v resnici obsegala tri kartice: RTXe 3090, 3080 in 3070. Tudi pri pomnilniku so napovedi ujele pravilne količine: RTX 3090 bo nosila 24 gigabajtov, 3080 deset gigabajtov, 3070 pa osem. Toda število CUDA jeder je precej višje, kot je kdorkoli...

33 komentarjev