»

Googlovo nadgrajeno iskanje ima sila neroden štart

Slo-Tech - Strojni odgovori, ki jih v Googlovem iskalniku postreže z Geminijem podprta tehnologija AI Overviews, so v preteklem tednu postali predmet posmeha širom spleta, saj pogosto halucinirajo.

Sredi maja so pri Googlu na dogodku I/O 2024 predstavili vrsto novosti na temelju Geminija, svoje osrednje platforme generativnih algoritmov. Med njimi AI Overviews, dodatek k običajnim rezultatom svojega iskalnika, ki postreže z jedrnatim generiranim odgovorom na podlagi dosegljivih spletnih vsebin, kakršnih smo zadnje čase vajeni od pogovornih botov. V dneh po prireditvi so pričeli tehnologijo postopno lansirati za uporabnike čez Lužo ... in ti so hitro naleteli na milo rečeno nenavadne in zabavne odgovore ter predloge, ki jim jih je iskalnik vrnil. Med množico hecnih idej iskalnika so trditve, da v ligi NBA igrajo psi, da je Barack Obama musliman, ali da so imeli nekateri ameriški predsedniki po ducat diplom. Največ razburjenja pa je upravičeno povzročil napotek, da naj na pico dodamo nekaj...

30 komentarjev

Google predstavil množico orodij na temelju Geminija

vir: Google
Google - Ob uvodu v razvijalsko konferenco Google I/O 2024 so pri velikanu razkrili kopico programskih novosti, ki se v glavnem tičejo integracije Geminija v njihovo popularno programje, videli pa smo tudi nekaj drugih razkritij, kot je generator videa Veo.

Pričel se je Googlov vsakoletni dogodek za razvijalce, konferenca I/O, ki jo zaštartajo s predstavitvijo novosti, ki nas čakajo v poletnih mesecih (krajši video povzetek). Kot je bilo pričakovati, je bila prezentacija močno osrediščena okoli potiskanja rešitev na osnovi strojnega učenja, se pravi predvsem družine algoritmov Gemini, videli pa smo tudi nekaj drugih zanimivosti. Kot so čivkali že vrabci, bodo skušali z Geminijem nadgraditi tako svoja pisarniška orodja kot iskalnik. Plačljivi uporabniki okolja Workspace, oziroma aplikacij Docs, Slides, Sheets, Drive in Gmail, bodo prihodnji mesec dobili vgrajeno podporo Geminija 1.5 Pro, ki bo zanje sestavljal pošto ali analiziral vsebino dokumentov. Iskalnik za začetek - v ZDA že prihodnji...

7 komentarjev

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Slo-Tech - Google se je pošteno ustrašil prihodnosti, ki jo slikajo veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Potem ko je ChatGPT povzročil preplah v podjetju, so sedaj hitro napovedali svojo različico. Le nekaj dni po prvih špekulacijah je kar izvršni direktor Sundar Pichai V blogu zapisal, da pripravljajo eksperimentalno pogovorno umetno inteligenco. Že danes je na voljo v zaprtem krogu preizkuševalcev, v prihodnjih tednih pa naj bi jo pokazali širnemu svetu. Tako hitra napoved in splavitev storitev, ki jo reklamira sam izvršni direktor, podkrepljuje navedbe, da je v Googlu panika. Konkurenca, zlasti Microsoft, namreč že s pridom uporablja ChatGPT, ki so ga integrirali kar v Bing (ni še dostopen).

Novi pomočnik oziroma sogovornik se bo imenoval Bard in bo kakor ChatGPT na voljo brezplačno. Uporabljal bo rezultate s spleta, v čemer bo torej različen od ChatGPT, ki se je treniral na njih, a nato nima več dostopa do interneta, zato so njegovi odgovori zgodovinsko omejeni najpozneje na leto...

12 komentarjev