»

Lastnik družbenega omrežja Truth Social začenja kotacijo na borzi

Slo-Tech - Podjetje Trump Media and Technology Group, ki ima v lasti družbeno omrežje Truth Social, ki ga je ustanovil nekdanji ameriški predsednik, bo prihodnji teden začelo kotirati na borzi. Tja se bo prebilo po bližnjici, saj so se namesto klasičnega in dolgotrajnega postopka javne ponudbe delnic (IPO) odločili za pripojitev k holdinškemu podjetju Digital World Acquisition Corp., kar so delničarji slednjega potrdili v petek. Novo podjetje bo na borzi kotiralo pod oznako DJT.

Nekdanji ameriški predsednik je lastnik 60 odstotkov podjetja in bo ob začetku kotacije formalno bogatejši za dobre tri milijarde dolarjev. S tem bo Trump v boljšem položaju, da plača 454 milijonov dolarjev odškodnine iz civilnega postopka v New Yorku, in še 83 milijonov dolarjev zaradi januarske sodbe. A denar bo moral zbrati hitro, sporazum o združitvi podjetij pa mu prepoveduje prodajo delnic v prvih šestih mesecih. Ali se bo skušal dogovoriti drugače in prodati delnice, kar bi lahko pošteno znižalo njihov tečaj,...

11 komentarjev

Da bi se rešilo, se 23andMe želi razdeliti

Slo-Tech - Direktorica podjetja za osebno genomiko 23andMe Anne Wojcicki je pred težko nalogo, saj podjetje, ki še nikoli ni ustvarilo dobička, počasi propada. Da bi rešila vsaj del podjetja, želi Wojcicki sedaj podjetja razdeliti na del za osebno genomiko in del za zdravila. Tečaj delnice sicer še vedno pada in je od leta 2020 nižji že za 93 odstotkov, od vrha pa kar za 95 odstotkov. Pri tečaju 0,72 dolarja na delnico podjetju sedaj grozi celo umik z borze Nasdaq.

Umik z borze (delisting) grozi delnicam, ki ne izpolnjujejo pogojev za kotacijo. Takšen dogodek je za podjetje izjemno negativen, ker daje investitorjem jasen signal, da tudi vsi ostali investitorji ne verjamejo več v podjetje. Eden izmed pogojev za začetek kotacije je vsaj 1,1 milijona delnic s tržno kapitalizacijo vsaj osem milijonov dolarjev, cena delnice vsaj 4 dolarjev in pravila glede števila delničarjev. Različne omejitve veljajo na vseh borzah, na večjih in uveljavljenih pa so strožje.

Če tečaj delnice pade pod en dolar...

0 komentarjev

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih...

9 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev