»

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Tudi Stack Overflow pripravlja plačljivi dostop za trening umetne inteligence

Slo-Tech - Praksa zbiranja vseh možnih podatkov z interneta za trening umetne inteligence, ki je bila sprva neregulirana in s tem trn v peti lastnikom avtorskih pravic ali ponudnikom storitev, se počasi standardizira. Redditovemu zgledu sledi tudi Stack Overflow, ki uvaja poseben API za dostop do vsebin, ki je namenjen treningu umetne inteligence. Ključni poudarek je seveda plačljivost.

Veliki jezikovni modeli znajo tudi solidno programirati, kar so se naučili na vzorcih kode in na odgovorih, ki jih (ljudje) najdejo na spletni strani Stack Overflow. Med prvimi, ki so že potrdili uporabo novega API, je Google. Za projekt Gemini so podatke pridobili in jih še pridobivajo tudi s Stack Overflowa. Po eni strani se Gemini tako uči pisanja kode in odgovarjanja na vprašanja, ki so povezana s programiranjem, po drugi strani pa bodo lahko uporabniki postavljali vprašanja neposredno v Google Cloud Console. Stack Overflow bo od ponudnikov umetne inteligence terjal, da imajo odgovori tudi referenco na...

5 komentarjev

Reddit uradno vložil zahtevek za kotacijo

Slo-Tech - V četrtek zvečer je Reddit na Komisijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) uradno vložil zahtevek za začetek kotacije borzi. Na NYSE bo delnica kotirala z oznako RDDT, predvidoma že v prvi polovici marca. To je po Pinterestu leta 2019 prvi IPO podjetij, katerih glavna dejavnost so družbena omrežja. Reddit skrbi za istoimensko spletno stran, kjer glavnino prihodkov predstavljajo oglaševalske pogodbe.

V minulem letu so Redditovi prihodki dosegli 804 milijone dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. S tem je ustvarilo 91 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je precej manj kot 159 milijonov dolarjev leta 2022. Čeprav je Reddit ena največkrat obiskanih spletnih strani, še vedno ni dobičkonosna. To želijo sedaj spremeniti, zato so lani ukinili brezplačni dostop za API, kar je nemudoma pokopalo kopico brezplačnih aplikacij za dostop do strani.

Na Redditu je 100.000 skupnosti s 73 milijoni aktivnih uporabnikov dnevno. Na uporabnika v ZDA povprečno zasluži 5,5 dolarja letno. V...

0 komentarjev

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Reddit sklenil dogovor o odplačni rabi vsebin za trening umetne inteligence

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, je Reddit sklenil dogovor z enim izmed podjetij, ki razvijajo umetno inteligenco. Po dogovoru bo Reddit v zameno za približno 60 milijonov dolarjev letno nudil vsebine na svojih straneh za trening umetne inteligence. Podobnih dogovorov v prihodnosti strokovnjaki pričakujejo še več.

Reddit se pospešeno pripravlja na javno ponudbo delnic (IPO), ki bo predvidoma prihodnji mesec. Za čim boljši rezultat sta nujna stabilen denarni tok in dobičkonosnost. Reddit je veliko prahu dvignil lani poleti, ko je ukinil brezplačni dostop do strani prek API, zaradi česar je ugasnil kup eksternih aplikacij za dostop. Kljub silovitemu odzivu skupnosti, je na koncu Reddit večidel dosegel svoje. Aplikacije, ki so še ostale, so morale presedlati na naročnine. Že pred tem, lansko pomlad, je Redditov direktor napovedal, da bodo morala podjetja za trening umetne inteligence na Redditovih vsebinah plačati. To se je sedaj začelo udejanjati.

S...

3 komentarji

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev