»

Macron o regulaciji družbenih omrežij, ki bi lahko prerasla v blokado

theguardian.com - Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da bi lahko država med hudimi izgredi ali nemiri onemogočila dostop do družbenih omrežij, da bi zaustavila nasilje. Že dan pozneje iz vlade dežujejo pojasnila, da Macron ni govoril o izklopu interneta ali popolni blokadi družbenih omrežij, temveč naj bi razmišljal o občasni in začasni blokadi družbenih omrežij.

V torek je Macron na srečanju z več kot 250 župani dejal, da morajo pomisliti tudi na to, kako mladi ljudje uporabljajo družbena omrežja in da neke omejitve morajo obstajati. Če bi stvari ušle izpod nadzora, bi jih morali regulirati ali ugasniti. Tega naj ne bi storili nepremišljeno in nenadoma, je dodal Macron, in doslej potrebe po izklopu ni bilo, a tudi o tej možnosti bi se morali trezno pogovoriti.

Odziv kritikov je bil silovit. Francijo so primerjali s Kitajsko, Iranom ali Severno Korejo, kjer so blokade družbenih omrežij nekaj običajnega. Spet drugi so poudarjali, da gre za preusmerjanje pozornosti, da bi se...

78 komentarjev

Teksaški zakon o urejanju družbenih omrežij neustaven

Slo-Tech - Zvezno prizivno sodišče v ZDA je zaustavilo kontroverzni zakon, ki so ga na Floridi sprejeli pred letom dni in ki je spletnim platformam omejeval odločanje o tem, kako bodo regulirale vsebine na lastnih storitvah. Med drugim je zakon uzakonjal prepoved blokade računov politikom, kar se je na primer zgodilo nekdanjemu ameriškemu predsedniku na Twitterju, ter za več kot 14 dni blokirati profile vsem kandidatom za politične funkcije na ravni zvezne države. Nasprotniki zakona so opozarjali, da krši prvi amandma, kar je sedaj potrdilo tudi sodišče.

Tričlanski senat na sodišču v Atlanti (U.S. Circuit Court of Appeals) je soglasno razsodil, da je teksaška vlada prekoračila svoje pristojnosti in z reguliranjem, kako naj družbena omrežja ravnajo in regulirajo govor na svojih platformah, kršila prvi amandma ameriške ustave. Kot je pojasnil sodnik Kevin Newsom, ki je bil sicer nastavljen pod prejšnjo republikansko administracijo, država posameznikom in podjetjem ne sme odrejati, kaj in kako...

8 komentarjev

Britanska raziskava: Prekomerna uporaba družbenih omrežij škoduje duševnemu zdravju mladih

Slo-Tech - Raziskava o duševnem in čustvenem zdravju mladostnikov, ki sta jo v Veliki Britaniji izvedla pedagoški inštitut in The Prince's Trust, je med drugim pokazala, da razširjena uporaba družbenih omrežij na internetu negativno vpliva na duševno zdravje. V kvantitativnem delu raziskave so proučevali 5000 mladostnikov, ki so stari okrog 20 let in živijo v Angliji. Gre za podatke udeležencev velike kohortne študije (Millennium Cohort Study), ki že več let spremlja 19.000 mladih iz celega Združenega kraljestva, ki so bili rojeni v letih 2000-2002. Poleg tega so v fokusnih skupinah sodelovali še z otroki, starimi med 14 in 16 leti.

V raziskavi so osredotočili na analizo, kako se duševno in čustveno zdravje otrok spreminja, ko odraščajo, in kako na to vplivajo osebni, družinski, šolski in drugi okoljski dejavniki. Znano je, da se pogostnost duševnih bolezni z odraščanjem povečuje, še zlasti pri dekletih. A v odraslosti se pri ženskah ta delež stabilizira, pri moških pa se še najprej...

28 komentarjev

V Ugandi začasno blokirali vsa družbena omrežja

Reuters - V Ugandi so pred četrtkovimi predsedniškimi volitvami omejili dostop do vseh družbenih omrežij, poroča Reuters. Uporabniki Facebooka in WhatsAppa so se danes začeli pritoževati, da ne morejo odpreti svojih družbenih omrežij. Izkazalo se je, da je danes ugandska agencija za telekomunikacije vsem ponudnikom dostopa do interneta naložila blokado družbenih omrežij in aplikacij za takojšnje sporočanje, ki bo trajala do preklica.

Uradnega pojasnila iz agencije ali vlade ni bilo. Po neuradnih podatkih Reutersa gre za odziv na poteze Facebooka, ki je blokiral številne provladne profile. Facebook je potrdil, da je včeraj ugasnil večje omrežje profilov, ki so bili povezani z ugandskim ministrstvom za informiranje, ker da so predstavljali lažne in podvojene profile. Facebook v pogojih uporabe ne dovoli anonimne uporabe, kamor sodijo tudi lažni in podvojeni profili, a se v praksi to seveda težko preverja.

V zadnjih letih igrajo družbena omrežja zelo pomembno vlogo pri vsakih volitvah, še...

12 komentarjev

Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Slo-Tech - Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva...

57 komentarjev