»

Sodišče: FTC ne more blokirati Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda

Slo-Tech - Sodišče v San Franciscu je zavrnilo FTC-jevo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi Microsoftu prepovedali prevzem Activision Blizzarda, dokler FTC vsebinsko ne odloči. Sodišče je ocenilo, da FTC ni uspel dokazati, da bi prevzem znatno okrnil konkurenco. Microsoftove zaveze, ki jih je podjetje dalo javno in tudi pisno, po oceni sodišča zadostujejo.

Rok za prevzem se izteče do 18. julija in ker FTC do tedaj ne bo sprejel vsebinske odločitve, so prevzem skušali blokirati z začasno odredbo. Prevzem je EU že odobrila, v Veliki Britaniji pa je regulator prižgal rdečo luč in sedaj se Microsoft in Activision Blizzard ukvarjata s tem, kako spremeniti prevzem, da bo v skladu s pogoji. Microsoft je medtem zagotovil, da bo Call of Duty še naprej na voljo izven Microsoftovega ekosistema, denimo na PlayStation. Sodišče ocenjuje, da ima Microsoft interes, da so igre dostopne na čim več platformah, kar dokazujejo tudi zadnje sklenjene pogodbe s ponudniki platform za igre v oblakih.

...

5 komentarjev

Microsoftov prevzem Activisiona še vedno v vicah

Slo-Tech - Še vedno ni jasno, ali bo Microsoft sploh uspel prevzeti Activision Blizzard. Po rdeči luči na Otoku, ki vendarle še ni dokončna, ostaja tudi ameriški FTC neomajen. Včeraj so na zvezno sodišče vložili zahtevek za izdajo začasne odredbe, ki bi blokiral prevzem, dokler upravno sodišče ne odloči o tožbi, s katero FTC prevzem želi prepovedati.

FTC vztraja, da bi združeno podjetje imelo zmožnosti in motiv, da škoduje konkurenci na različnih trgih, med drugim konzol, naročniških storitev in iger v oblaku. Microsoftove konzole Xbox bi imele na primer ekskluziven dostop do iger Activisiona, s čimer bi neupravičeno zapostavljali konkurenčna Nintendo in Sony. Dokončno odločitev o 69 milijard dolarjev težkem prevzemu bo imelo upravno sodišče, dotlej pa želijo z začasno odredbo zaustaviti postopke. Microsoft odvrača, da to ni niti v načrtu niti smiselno, saj bi želeli naslove na čim več konzolah. Dodaja pa, da bi začasna odredba de facto preprečila prevzem, ker lahko postopki na upravnem...

3 komentarji

Nemško sodišče: Facebook ne sme uvažati podatkov iz WhatsAppa

Slo-Tech - Nemško upravno sodišče v Hamburgu je odločilo, da Facebook ne sme brez privoljenja uporabnikov prenašati njihovih osebnih podatkov iz aplikacije WhatsApp v bazo v Facebooku. S tem je deloma potrdilo odredbo informacijskega pooblaščenca Johannesa Casparja. Hkrati je odpravilo del odredbe, ki se je nanašal na obvezno brisanje že prenesenih podatkov. Prepovedana pa je njihova uporaba in nadaljnje prenašanje.

Ko je Facebook kupil WhatsApp, je regulatorjem zatrdil, da baz podatkov niti tehnično ni mogoče povezati. Zato smo bili negativno presenečeni, ko je lani avgusta Facebook najavil, da bo to storil in podatke iz WhatsAppa poslal v Facebook. Evropska komisija je tedaj izjavila, da je Facebook z izjavami ob prevzemu očitno zavajal in mu poslala izjavo o nasprotovanju. Nemški...

3 komentarji

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Sodišče EU dovolilo blokade piratskih strani po razumnem postopku

V tej stavbi na Davčni 1 v Ljubljani bodo pripravljali seznam prepovedanih spletnih strani.

vir: DURS
Slo-Tech - Sodišče Evropske unije je minuli četrtek odločilo, da se ponudniku interneta lahko naloži blokado piratske spletne strani, a le s sodno odredbo in le, če se to naredi na razumen način, torej tak, ki spoštuje pravice vseh udeleženih strani: uporabnikov interneta, ponudnikov interneta, kot tudi ponudnikov vsebin.

Takšen je torej odgovor na vprašanje, ali Direktiva EU o elektronskem poslovanju s tem, ko v 15. členu državam članicam prepoveduje, da ponudnikom interneta naložijo splošno obveznost filtriranja posredovanih vsebin, vseeno dovoljuje nekatere omejene, cenejše, manj zlobne (beri: konkretne) obveznosti filtriranja.

Zadevni operater, avstrijski UPC, se je namreč branil, da ne, saj da s sporno piratsko stranjo, ki naj bi se jo blokiralo (zdaj že pokojni

50 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vs. Urad za varstvo konkurence: 1:0

Slo-Tech - Kot je znano, je Urad za varstvo konkurence julija letos uvedel inšpekcijski nadzor zaradi suma usklajenega ravnanja oziroma omejevalnega sporazuma med trgovskimi družbami Mercator, Spar in Engrotuš. V okviru postopka so pri trgovcih zasegli nekatere podatke iz njihovih računalnikov.

Informacijski pooblaščenec je nato dobil prijavo, da Urad za varstvo konkurence v Mercatorju kopira celotne trde diske nekaterih osebnih računalnikov, na diskih pa naj bi se nahajali tudi osebni podatki in osebna korespondenca zaposlenih.

To naj bi predstavljalo kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj UVK nima zakonske podlage za tovrstno obdelavo osebnih podatkov, zato je Pooblaščenec uvedel inšpekcijski nadzor ter 10. julija 2008 UVK-ju prepovedal kakorkoli uporabljati določene osebne podatke. Konkretno je prepovedal uporabo osebnih podatkov v mapah \\Documents and Settings\ in \\Users\ ter uporabo vseh datotek vrste .nsf (Lotus Notes), .pst, .ost, .pab in .oab (vse Microsoft...

98 komentarjev