»

Valentinovo v Računalniškem muzeju

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Ob pridušeni svetlobi, s pridihom romantične nostalgije, nam bodo na Valentinov večer, 14. 2. 2024, od 18. do 21. ure srca ritmično utripala v pixel grafiki ob retro igralnih izkušnjah.

To bo večer, ko vam bo dovoljeno, da se zaljubite ❣️❣️❣️

…v iskrenost retro konzol in iger za DOS, o katerih ste slišali pripovedovati druge, ki ste jih igrali v mladosti, ali pa jih (še vedno na skrivaj) igra vaša boljša polovica.

Skozi večer pa bo potekal tudi poseben retro-igričarski turnir za unikatno Valentinovo zlato disketo. 🕹️📺

Pocrkljajte se z nepozabnim Valentinovim v Računalniškem muzeju. Zagotovite si vstopnice za dogodek v spletni predprodaji: https://fienta.com/valentinovo-v-muzeju

0 komentarjev

Dr. Enigma Hacking Demo v Računalniškem muzeju (četrtek, 25. maja ob 18h)

Enigma I (foto: Alessandro Nassiri, CC BY-SA 4.0) in Mehano Barbie pisalni stroj

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Navdušujoče ilustrirano predavanje o razbijanju Enigminih šifer z demonstracijo izvirnega, ikoničnega šifrirnega stroja Enigma, ki je krojil usodo 2. Svetovne vojne. ... in manj znan nedolžen otroški pisalni stroj znamke Barbie, izdelan v Sloveniji. Poleg številnih funkcij za oblikovanje besedila, kot so razmik med črkami in podčrtavanje, je bila ta otroška igrača zmožna kodiranja in dekodiranja tajnih sporočil z uporabo vgrajenega načina šifriranja.

Enourno predavanje o Enigmi nas bo popeljalo skozi njeno zanimivo zgodovino, tehnično razlago in človeško zgodbo za enim najpomembnejših razdiranj šifer na svetu. Sledi pol ure dolga demonstracija dr. Baldwinovega osebnega stroja Enigma, kjer si ga bo občinstvo lahko ogledalo, ga fotografiralo, in se ga dejansko dotaknilo, preizkusilo resnično, pristno Enigmo ter zastavilo dodatna vprašanja.

Dr. Mark Baldwin (znan tudi kot dr. Enigma) je svetovni strokovnjak za Enigmo in profesionalni govorec z 20-letnimi izkušnjami. Skupaj s svojim...

9 komentarjev

Turingova nagrada letos utemeljiteljema prevajalnikov

Slo-Tech - Računalniško združenje ACM (Association for Computing Machinery) je razglasilo letošnja prejemnika Turingove nagrade, ki je v računalništvu približna ustreznica Nobelove nagrade in nosi milijon dolarjev nagrade. Letos jo prejmeta Jeffrey Ullman in Alfred Aho, ki sta opravila pionirsko delo na področju prevajalnikov in algoritmov. Ullman je zaslužni profesor računalništva na Stanfordu, Aho pa na Columbii. V uradni utemeljitvi letošnje nagrade piše, da se podeli za fundamentalne algoritme in teorijo, na katerih temelji izvedba programskih jezikov, ter sintezo rezultatov v njune vplivne knjige, ki so izobraževale generacije informatikov.

Programski jeziki so dandanes vse bolj intuitivni in zmogljivi, predvsem pa prilagojeni najrazličnejšim namenom uporabe. Z njimi pišemo kodo, ki krmili vse od pametnih telefonov do avtomobilov in superračunalnikov. Ključna infrastruktura pa so prevajalniki, ki višjenivojsko kodo prevajajo v strojno kodo ničel in enic, ki jo razumejo procesorji. Brez...

6 komentarjev

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Bi se radi igrali z originalno enigmo?

Slo-Tech -
Strokovnjak za nacistični kodirni stroj enigma Britanec Mark Baldwin se bo na povabilo slovenskega blockchian startupa Verity ta teden ustavil v Ljubljani. V četrtek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Kavarni Sputnik predstavil delujoč primerek enigme in razkril vse podrobnosti o tehnologiji, ki je spremenila potek druge svetovne vojne.

Po predavanju Baldwina, ki je znan tudi kor Dr. Enigma, bo sledila okrogla miza o digitalni varnosti in blockchainu. Pogovor bo moderiral soustanovitelj Verity Martin Mikeln, svoje izkušnje pa bodo delili tudi:
- CTO Iconomija Miha Vidmar,
- specialist za varnost pri Tokens Luka Pušić,
- soustanovitelj Bitnika in predsednik Blockchain Think tanka Peter Trček.


Če vas zanima kriptografija, njen vpliv na zgodovino in kaj prinaša...

44 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

Domače branje: "Wright, Peter. 1987. Spycatcher. New York, London: Penguin Books."

Slo-Tech - Wright, Peter. 1987. Spycatcher. New York, London: Penguin Books.

Peter Wright se je leta 1955 pridružil britanski tajni službi MI5, kjer je deloval kot znanstveni sodelavec. Njegova naloga je bila razvoj nadzorne tehnologije, pa tudi operativno delo. Po upokojitvi je izdal knjigo, v kateri opisuje svoje spomine.

Wright je bil obveščevalec v času, ko je Britanija doživela enega hujših vohunskih škandalov, ki je razkril kako je prestreljena s sovjetskimi tajnimi službami. Wright v knjigi opisuje odkritje Cambridške četvorke (oziroma petorke) vohunov, ki so v Britaniji delali za KGB. Štirje izmed njih so bili znani, peti pa ne, Wright pa v svoji knjigi razvija teorijo, da je bil peti človek vohunske skupine Sir Roger Hollis, načelnik tajne službe MI5.
Knjiga Spycatcher daje bralcu vpogled v strukturo in delovanje britanske tajne službe MI5, Wright pa je v njej razkril tudi različne nezakonite dejavnosti. Med drugim tudi prisluškovanje prijateljskim državam ter načrte za...

5 komentarjev

Akustična kriptoanaliza

Slo-Tech - Adi Shamir in Eran Tromer sta odkrila nov način kraje šifrirnih ključev, akustično kriptoanalizo. Gre za to, da s snemanjem zvoka, ki ga oddaja računalnik, lahko ugotovimo kaj počne računalnik. S pomočjo kondenzatorskega mikrofona za 170 USD, mešalne mize za 55 USD, zvočne kartice Audigy 2 za 70 USD ter brezplačnega programa za analizo signalov Baudline, ki teče pod Linuxom, je mogoče ugotoviti ali je procesor aktiven ali pa je v prostem teku (idle), mogoče pa je zaznati tudi različne vzorce procesorskih operacij in dostopov do pomnilnika. V nekaterih primerih je mogoče odkriti tudi RSA tajne ključe, ki se uporabljajo pri šifriranju podatkov, oziroma pridobiti dovolj podatkov za uporabo tehnike časovnega napada (timing attack).
Akustični napad je mogoč tudi če imate v sobi glasno navito glasbo, saj se večina teh signalov nahaja na območju nad 10 kHz, pa tudi, če je v sobi več računalnikov.
Kako je potekal eksperiment si lahko ogledate na spletni strani Acoustic cryptanalysis, na...

15 komentarjev