» »

Turingova nagrada letos utemeljiteljema prevajalnikov

Turingova nagrada letos utemeljiteljema prevajalnikov

Slo-Tech - Računalniško združenje ACM (Association for Computing Machinery) je razglasilo letošnja prejemnika Turingove nagrade, ki je v računalništvu približna ustreznica Nobelove nagrade in nosi milijon dolarjev nagrade. Letos jo prejmeta Jeffrey Ullman in Alfred Aho, ki sta opravila pionirsko delo na področju prevajalnikov in algoritmov. Ullman je zaslužni profesor računalništva na Stanfordu, Aho pa na Columbii. V uradni utemeljitvi letošnje nagrade piše, da se podeli za fundamentalne algoritme in teorijo, na katerih temelji izvedba programskih jezikov, ter sintezo rezultatov v njune vplivne knjige, ki so izobraževale generacije informatikov.

Programski jeziki so dandanes vse bolj intuitivni in zmogljivi, predvsem pa prilagojeni najrazličnejšim namenom uporabe. Z njimi pišemo kodo, ki krmili vse od pametnih telefonov do avtomobilov in superračunalnikov. Ključna infrastruktura pa so prevajalniki, ki višjenivojsko kodo prevajajo v strojno kodo ničel in enic, ki jo razumejo procesorji. Brez prevajalnikov računalništvo ne bi zmoglo razvoja, ki je odgovoren za prodor v vse pore družbe. Ullman in Aho sta ključno prispevala k razvoju modernih prevajalnikov. Spoznala sta se leta 1963, ko sta stopila v prvi letnik podiplomskega študija računalništva na Princetonu. Po zaključenem doktoratu sta se zaposlila v Bell Labs, ki je bil tedaj eden najboljših raziskovalnih laboratorijev v zasebnem sektorju.

Turingove nagrade podeljujejo od leta 1966. Poimenovane so po znamenitem britanskem matematiku Alanu Turingu, ki je širši javnosti najbolj poznan po svojem prispevku k razbitju šifre za nemško Enigmo med drugo svetovno vojno. Turing je sicer eden izmed očetov računalništva. Zamislil si je abstrakten algoritemski sistem, ki se še danes imenuje Turingov stroj in predstavlja konceptualni model računalnika. Britanski odnos do Turinga je bil sicer za časa njegova življenja neprimeren, saj so ga obsodili zaradi velike nespodobnosti in poslali tudi na prisilno zdravljenje. Zato so se mu leta 2009 uradno opravičili, leta 2013 pa so ga še pomilostili, s čimer je država poskusila izprati črn madež iz svoje zgodovine.


6 komentarjev

njyngs ::

Zato so se mu leta 2009 uradno opravičili, leta 2013 pa so ga še pomilostili, s čimer je država poskusila izprati črn madež iz svoje zgodovine.

Ne. Črn madež bi naredili malo manj črn, če bi se mu opraviliči in ga pomilostili v času, ko je bil še živ. Vse po človekovi smrti nima več nobenega učinka na posameznika, ampak je le za benefit in dober izgled druge entitete, ki se igra navideznega dobrotnika.

Ashrack ::

@njyngs
Se popolnoma strinjam s tvojo trditvijo. Ampak v casu kapitalizma, kjer besede skorajda so brez pomena in je edina vrednost kapital, bi morala Britanija to opravicilu podkrepiti s kapitalom, njegovim potomcem.
....

Randomness ::

njegovim potomcem
?

jebitese ::

Leta 1952 je v okviru policijske preiskave o vlomu v njegovo hišo priznal, da je imel homoseksualne odnose, zato so ga pogojno kaznovali in mu naložili zapor ali kemično kastracijo z estrogenom. Odločil se je za slednje, zato so mu po nekaj letih začele rasti prsi. Ker je bil obsojen, ga niso več želeli za kriptografskega svetovalca. 7. junija 1954 ob osmih zvečer je doma naredil samomor z zasrtupljenim jabolkom, namočenim v ciankalij.

Za vse to je bilo dovolj le opravičilo?

poweroff ::

Korak naprej bi bil že, če bi se začeli sedaj malo manj nestrpno obnašat.

Lahko začne kar kraljeva družina z odnosom do "temnopoltih" vnukov...
sudo poweroff

zeleni ::

Ali je bil samomor še danes ni jasno. Takrat so pač na hitro zaključili primer. Cianid je imel v hiši zaradi eksperimentov. Naj bi bil večkrat tudi neroden, kemikalije in strupe pa je okušal, ker ga je zanimal okus.
Niti za prsa ni sigurno, da so mu res rastla.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turingov test še vedno ostaja nedosegljiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5925522 (21982) Personanonim
»

Alan Turing pomiloščen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6322510 (18918) MrStein
»

Dobitnik Turingove nagrade Charles Thacker

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
73600 (3203) driver_x
»

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21115537 (12486) OmegaBlue

Več podobnih tem