»

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Musk je Twitter preimenoval v X

Slo-Tech - Elon Musk nadaljuje strategijo spreminjanja družbenega omrežja Twitter, za katero sicer nikomur ni povsem jasno, kam vodi. Da se utegne posloviti blagovna znamka Twitter, se je namigovalo že dlje časa, sedaj pa je podjetje prenehalo obstajati pod tem imenom. Twitter je odslej preprosto X Corp. Musk je to v svojem slogu potrdil s čivkom, uradno pa je to zapisano v dokumentih za sodišče.

Kaj vse skupaj pomeni, je še prezgodaj ocenjevati. Da Musk ni najbolj navdušen nad blagovno znamko Twitter, kaže že nekaj predhodnih potez. Minuli mesec je zaposlenim v Twitterju dejal, da bodo dobili delnice oziroma opcije za podjetje X Corp. To je holdinško podjetje, v katerem bo živel tudi Twitter, ki naj bi bil nekoč vreden 250 milijard dolarjev. Trenutno je še daleč od tega, saj je po neuradnih ocenah njegova vrednost pol nižja kot ob Muskovem nakupu lani. Musk pa je nedavno s spletne strani umaknil tudi logotip in ga nadomestil z dogecoinom.

Musk je v preteklosti že govoril o aplikaciji za...

82 komentarjev

Musk se spet igra s tečajem dogecoina

Slo-Tech - Danes okrog 17.30 je tečaj kriptovalute dogecoin nenadoma poskočil za približno 20 odstotkov. Ponovno je krivec Elon Musk, ki je v preteklosti že večkrat pokazal svojo naklonjenost tej šaljivi kriptovaluti in si zaradi tega tudi nakopal tožbo. To pot je dogecoin kvišku katapultirala sprememba logotipa na Twitterjevi spletni strani, ki je nenadoma postal dogecoin.

Zakaj je Musk odredil spremembo logotipa v dogecoin, ni jasno. To se je zgodilo le na spletni strani, medtem ko je aplikacija ostala nespremenjena. Morda gre za zapoznelo prvoaprilsko potegavščino ali pa zgolj za eno izmed Muskovih ekscentričnosti. Nekaj ur po spremembi je Musk objavil tudi meme, v katerem namiguje na spremembo. Spomnimo, da je Musk v preteklosti že omogočil nakup promocijskega materiala (merch) za Teslo z dogecoinom. Poleg tega je Musk v preteklosti že objavljal vsebine, ki so mejile na manipulacijo borznih tečajev ali pa kdaj tudi zamolčal pomembna dejstva.

Twitter ni pojasnil, čemu sprememba. Musk pa...

49 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev