»

Razpad britanske kontrole letenja povzročilo francosko letalo

Slo-Tech - Ogromne težave v britanskem letalskem prometu, ki jih je ta teden zakrivila odpoved računalniška sistema za upravljanje načrtov poletov, so bile najhujša motnja v zadnjem desetletju. Prizadetih je bilo več kot 300.000 potnikov, odzvati pa se je morala celo britanska vlada. Po poročanju The Independenta so se težave začele, ko je francosko letalo oddalo okvarjen načrt poleta. Sistem bi ga bil moral preprosto zavrniti, a zgodilo se je nekaj primerljivo slabšega. Celotni sistem NATS (National Air Traffic Services) se je izključil, zato so morali polete preverjati in potrjevati ročno.

Da se je sistem izključil, je z varnostnega vidika sicer bolje, kot bi deloval napak in potrjeval neustrezne načrte, a to je bolj slaba tolažba. Pravilni odziv bi bil zavrniti francoski načrt poleta. Direktor NATS Martin Rolfe je dejal, da je preliminarna preiskava okrivila francoski let, podrobnosti pa še niso znane. Ločeno preiskavo so napovedali tudi na Downing Streetu. Minister za promet je incident...

18 komentarjev

Izpad informacijskega sistema zaradi pretrganih kablov prizemljil Lufthanso

Slo-Tech - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je moral danes odpovedati ali preložiti več poletov, ker je njihov informacijski sistem odpovedal poslušnost. Izkazalo se je, da so bila kriva zemeljska dela v Eschersheimu blizu Frankfurta na Majni, kjer ima Lufthansa eno izmed domačih letališč. Pri vrtanju so delavci prekinili optične povezave, ki so potekale pet metrov pod površjem, zaradi česar so izpadli informacijski sistemi Lufthanse. V popoldanskih urah se je situacija normalizirala.

Vzrok se je začel že včeraj, ko so ob 19. uri po lokalnem času pretrgali štiri optične povezave Deutsche Telekoma v bližini železniške postaje. Čeznje so kasneje ulili beton, kar je bistveno otežilo popravilo. Ker je Lufthansa eden največjih prevoznikov, od katerega so odvisni tudi ostali, so se težave kot domine prenesle tudi drugam. Ker je bila na frankfurtskem letališču zaradi odpovedanih poletov velika gneča, so morali letala s tem ciljem preusmeriti na druga letališča. Deutsche Bahn, ki je naročil...

31 komentarjev

Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Slo-Tech - Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske...

59 komentarjev

Zaradi računalniških težav po vsem svetu zamude pri letih

Slo-Tech - O zamudah in odpovedih letov zaradi računalniških težav smo že pisali in niso nič novega, a redko se zgodi, da so posledice kakšnega izpada tako globalne, kot so bile včeraj. Zaradi težav s sistemom Altea španskega podjetja Amadeus, ki ga uporablja več kot sto letalskih družb po celem svetu, so danes nastale zamude na letališčih po vsem svetu, od londonskega Heathrowa do Melbourna in Washingtona.

Altea je največji sistem za prijavo potnikov na letih, zaradi česar so posledice izpada najočitnejše. Čeprav so napako odpravili sorazmerno hitro, so se posledice in nakopičene zamude vlekle še več ur. Lufthansa je sporočila, da so težave odpravili v 30 minutah, Air France je imel težave 15 minut, druge družbe prav tako podobno, a je gneča na...

3 komentarji

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je dovolila uporabo vseh elektronskih naprav v vseh fazah leta, s čimer imajo letalski prevozniki proste roke pri regulaciji uporabe elektronskih naprav svojih potnikov.

Spomnimo, da je EASA že lani dovolila uporabo elektronskih naprav v vseh fazah leta (pred tem je bila dovoljena le med letom na potovalni višini), a je bilo treba naprave nastaviti v način brez povezave (flight mode, offline). Odslej te omejitve ne bodo več veljale, tako da bo mogoče ves čas poleta uporabljati vse naprave (pametne telefone, tablice, prenosne računalnike, e-bralnike, predvajalnike itd.) v normalnem načinu, torej s povezavo. S tem želijo približati letalski prevoz uporabnikov, saj bo končno mogoča neomejena...

6 komentarjev

Zaradi NSA v gradnji nov podmorski kabel Brazilija-Portugalska

Slo-Tech - Brazilija in Španija bosta julija začeli graditi nov podmorski kabel, ki bo povezal brazilsko Fortalezo s portugalsko obalo. Kabel bo povečal kapaciteto prenosnih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko, neposredni povod za hitro odločitev za gradnjo pa je ameriško prisluškovanje vsemu prometu, ki teče prek ameriškega ozemlja.

Snowdnovo lansko razkritje je namreč precej pokvarilo načrte za gradnjo novega podmorskega kabla med Brazilijo in ZDA. Direktor brazilskega operaterja Telebras je namreč dejal, da gradnja te povezave ni več prioriteta, ampak da se bodo osredotočili na povezavo z Afriko prek Angole, z Evropo prek Portugalske in lokalne povezave med Fortalezo in São Paulom.

...

24 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev