»

Twitterjevi prihodki decembra strmoglavili

Slo-Tech - Odkar je Twitter v večinski lasti Elona Muska, podjetje ne objavlja več javno svojih poslovnih izidov. A po neuradnih podatkih, ki jih je izbrskal The Wall Street Journal, so prihodki lanskega decembra strmo padli. Po Muskovem prevzem podjetja so številni veliki oglaševalci prenehali sodelovati s platformo, ker jih je skrbelo, kakšne vsebine so bodo zaradi novih pravil moderiranja tam pojavljale. Prihodki so bili lanskega decembra 40 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leto pred tem.

Čeprav je bil Twitter decembra 2021 še v javni kotaciji, ni objavil poslovnih izidov za posamezni mesec. V celotnem zadnjem kvartalu tistega leta pa je podjetje ustvarilo 1,57 milijarde dolarjev prihodkov in 182 milijonov dolarjev dobička. Celotno leto 2021 je sicer Twitter sklenil z 221 milijoni dolarjev izgube. V zadnjih desetih letih je Twitter le dvakrat posloval z dobičkom, nazadnje leta 2019.

Izgubo Twitterja je Musk začel izpostavljati že takoj po prevzemu, med drugim z znamenito izjavo, da...

7 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

SEC zanima Muskovo nakupovanje Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je že 4. aprila pisno pozvala Elona Muska, naj pojasni nepravilnosti pri nakupovanju delnic podjetja Twitter, so sporočili iz SEC-a. Pismo, v katerem ga pozivajo k razjasnitvi, so sedaj javno objavili. Od Muska pričakujejo pojasnila štirih nepravilnosti, od česar so odvisni nadaljnji postopki.

Elon Musk je 4. aprila letos SEC-u prijavil nakup skoraj desetine delnic Twitterja, ki ga je izvedel 14. marca letos. Musk je agenciji nakup razkril 10 dni prepozno, saj je treba nakup več kot petodstotnega deleža podjetja javno razkriti tudi ostalim delničarjem. SEC sedaj od Muska želi izvedeti, zakaj je prepozno priglasil nakup, zakaj je izpolnil napačen obrazec, in sicer namenjenega pasivnim investitorjem, medtem ko je sam aktivni investitor, in zakaj ni izpolnil vseh polj s potrebnimi podatki. Jasno je že, da je Musk prekršil zakonodajo pri prijavi nakupa, zato je sedaj od njegovega sodelovanja s SEC-om in SEC-a odvisno, ali in v...

5 komentarjev

Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko,...

57 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Elon Musk želi prevzeti Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes sporočil, da je pripravljen za 43 milijard dolarjev prevzeti celoten Twitter, ki ga želi spremeniti v oder za popolno svobodo govora. Musk je že dober mesec največji posamezni lastnik Twitterja, saj ima v lasti skoraj desetino delnic, ki jih je kupil marca. Za delnico podjetja ponuja 54,20 dolarja, kar je 38 odstotkov nad vrednostjo 1. aprila, preden je javnosti izvedela za njegov nakup 9,1-odstotnega deleža podjetja. Investitorji niso ravno prepričani, da bo Musk resnično kupil podjetje, saj je delnica danes izgubljala in kotira pri 45 dolarjih.

Musk, ki je s približno 270 milijardami dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu, trdi, da ima več kot dovolj denarja za prevzem Twitterja. Ob tem trdi, da Twitterja ne prevzema zavoljo zaslužka, temveč želi platformo povsem odpreti za popolnoma neomejeno komunikacijo. Javno bi razkril tudi algoritme in izvorno kodo. Kaj bo sedaj storil Twitterjev upravni odbor, ni jasno. Potrdili so, da so prejeli nenačrtovano...

100 komentarjev

Musk dobil sedež v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu 9,2-odstotnega deleža v Twitterju bo Elon Musk sedel v upravni odbor. Ustanovitelj in izvršni direktor SpaceX-a in Tesle je s Twitterjem sklenil dogovor, ki poleg sedeža v upravnem odboru določa tudi, da Musk ne bo kupil več kot 14,9 odstotka podjetja. Na tak način ne bo mogel dobiti kontrolnega deleža v družbi. Dogovor velja, dokler bo Musk v upravnem odboru in še 90 dni zatem. To bo po načrtu trajalo do skupščine v letu 2024.

Ne glede na formalne varovalke, pa bo Musk, ki bo postal direktor razreda II, vsaj neformalno pridobil precej vpliva na smer, v katero bo plul Twitter. Za razliko od Googla, Facebooka in podobnih garažnih podjetij, ki so se prelevila v tehnološke gigante, Twitterjevi ustanovitelji nimajo posebnih delnic, ki bi imele več glasovalnih pravic. Musk bo sicer pred pridružitvijo odboru moral še skozi obvezno preverjanje, a težav ni pričakovati. Twitterjev izvršni direktor je ob tem dejal, da pozdravlja novega člana, ki da bo prinesel dodano vrednost...

10 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev