»

Tudi EU bo podrobno preverila Microsoftovo nakano za nakup Activisiona

Slo-Tech - Po Reutersovih neuradnih podatkih tudi v Evropi Microsoftov prevzem Activision Blizzarda ne bo zlahka sprejet. Pred letom dni je Microsoft sporočil, da želi za 69 milijard dolarjev prevzeti znanega založnika iger. Zdelo se je, da gre za odlično kupčijo, saj je Activision Blizzard domovanje iger Call of Duty, World of Warcraft tudi Candy Crush, Microsoft pa ima močan ekosistem Xbox. A varuhi konkurence niso navdušeni.

Najprej je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo, s katero želi blokirati prevzem, sedaj pa se podobno obeta še v Evropski uniji. Evropska komisija pripravlja izjavo o nasprotovanju (statement of objection), ki je prvi korak v postopku. Uradnih komentarjev še ni, končno odločitev pa morajo sprejeti do aprila. Microsoft je le suho dejal, da s Komisijo sodelujejo. Neuradno so v pogajanjih ponudili nekatere zaveze, s čimer so upali, da se bodo izognili uradnemu postopku, a jih Komisija ne sprejema kot zadostne. Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji,...

0 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Zlato padalo direktorja Activisiona težko 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Po Microsoftovem prevzemu Activision Blizzard Kinga (ABK), za katerega bodo v Redmondu odšteli skoraj 69 milijard dolarjev, bo dosedanji izvršni direktor ABK bogato izskočil. Kontroverzni Bobby Kotick bo dobil 15 milijonov dolarjev odpravnine, če ga bodo na cesto poslali brez utemeljenega razloga. Če pa bo nadzorni odbor ocenil, da so se razmere v podjetju izboljšale, bi lahko poleti dobil še 22 milijonov dolarjev odpravnine v delnicah podjetja. Kotick ima sicer v lasti že za 619 milijonov dolarjev delnic podjetja po prevzemnem tečaju. Možno je tudi, da mu bodo pogodbo podaljšali za 12 mesecev - trenutna se mu izteče marca 2023.

Glavna težava v podjetju je toksična kultura, ki se je odražala v spolnem nadlegovanju, mobingu in neprimernem vedenju zaposlenih, zaradi česar je podjetje tudi toženo. Zaradi incidentov se je moral posloviti precejšen del vodilni zaposlenih, po neuradnih informacijah pa so bili prav ti škandali eden od razlogov, da je Microsoft sploh uspel kupiti ABK in...

6 komentarjev

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev

Google se je poravnal z investitorji v tožbi zaradi prikrivanja spolnega nadlegovanja

Slo-Tech - Alphabet, torej Googlovo holdinško podjetje, se je poravnalo z investitorji, ki so podjetje tožili zaradi neprimernega odnosa in ukrepanja ob obtožbah spolnega nadlegovanja. Spor sega v leto 2018, ko so investitorji podjetju očitali, da se ni obnašalo kot dober gospodar in da je zanemarilo obveznosti do investitorjev, s tem ko ni ukrepalo zoper menedžerje, ki so bili deležni hudih obtožb o spolnem nadlegovanju. Trije zaposleni, ki so zaradi obtožb potihoma zapustili podjetje, pa so dobili ogromne odpravnine; Andy Rubin je na primer dobil 90 milijonov dolarjev odpravnine in še za 150 milijonov dolarjev delnic. Ker se je Google vse primere trudil pomesti pod preprogo, namesto da bi problem reševal sistemsko, so leta 2018 tudi lastni zaposleni javno protestirali. Zahtevali več transparentnosti, enako plačilo za enako delo moškim in ženskam, varnejše in anonimne postopke za prijavo spolnega nadlegovanja in odpravo obvezne mediacije.

Vse to so seveda slabe novice za investitorje, saj...

1 komentar

Množičen protest Googlovih zaposlenih

vir: Medium
Medium - Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z...

177 komentarjev

Marissa Mayer zapušča Yahoo s 186 milijoni dolarjev

Slo-Tech - O vodenju Yahooja pod taktirko Marisse Mayer bi sicer lahko razpravljali, a brez dvoma je bilo uspešno za njen žep. Če bodo delničarji 8. junija na skupščini podprli načrt o prodaji internetnega dela Verizonu za 4,9 milijarde dolarjev, se bo s tem vladavina Mayerjeve končala. Vseeno bo bogato nagrajena, saj bo dobila za dobrih 186 milijonov dolarjev odpravnine in kompenzacij. In to kljub temu da za leti 2016 in 2017 ne bo dobila pogodbeno dogovorjenega bonusa, ker Yahoo ni pravočasno razkril velikih vdorov, kar je vplivalo tudi na ceno podjetja (nižja za 350 milijonov dolarjev).

Mayerjeva bo prejela delnice, delniške opcije in delniške enote z omejenimi pravicami v skupni vrednosti, ki po trenutnih tržnih tečajih znaša 186 milijonov dolarjev. Če k temu...

46 komentarjev

Po prodaji Yahooja se Mayerjeva poslavlja

Slo-Tech - Po pričakovanjih si bosta morala trenutna izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer ter soustanovitelj in član upravnega odbora David Filo posloviti. Preostanek podjetja, v katerem bo v resnici le še delež v Alibabi in Yahoo Japan, imenovalo pa se bo Altaba, bo vodil Thomas McInerney, ki je od leta 2012 član upravnega odbora. Pred tem je bil finančni direktor v IAC/InterActiveCorp. Predsednik Altabe pa postaja Eric Brandt, ki se je podjetju pridružil lani, pred tem pa je bil finančni direktor v Broadcomu. Vse to se ima zgoditi po prodaji Verizonu, ki bo očitno izpeljana, čeprav je ob zadnjih razkritij vdorov v Yahoo tudi to postalo negotovo. Na koncu bo edina posledica 350 milijonov dolarjev nižja kupnina.

Za Melisso Mayer bo vseeno dobro poskrbljeno. Dobila...

20 komentarjev