»

Microsoft zaključil nakup Activision Blizzarda

Xbox News - Dvajset mesecev po začetku postopka in mnogih pravnih bitkah je Microsoftu naposled uspelo zaključiti največji nakup v zgodovini igričarske industrije, prevzem Activision Blizzarda.

Ko so pri Microsoftu januarja lani napovedali prevzem Activision Blizzarda, smo lahko pričakovali vsaj nekaj namrščenih čel regulatorjev. Slabih 70 milijard dolarjev vreden posel - daleč največji v igričarski in eden največjih v IT industriji sploh - bi namreč združil enega od treh ključnih proizvajalcev konzol in enega od največjih založnikov iger na svetu. A da bo sodna in regulatorna epopeja trajala 20 mesecev, bržkone ni slutil nihče, kot tudi ne, kaj vse bodo morali pri Microsoftu napraviti, da bodo prevzem zaključili. Pomisleki, blokade in tožbe varuhov konkurence na obeh straneh Atlantika bi lahko napolnile knjigo (in jih bodo verjetno več), dočim smo nekaj sočnih dogodkov lahko spremljali tudi zunanji opazovalci, na primer FTC-jev sodni proces, med katerim sta morala Sony in Microsoft...

12 komentarjev

Evropska komisija odobrila Microsoftov prevzem Activision Blizzarda

Evropska komisija - Slab mesec po rdeči luči Britancev za Microsoftov nakup Activision Blizzarda so se na drugi strani Rokavskega preliva odločili drugače: Evropska komisija se s prevzemom strinja, toda ob dodatnih zavezah Redmonda.

Microsoftov spopad z regulatorji širom sveta, da bi ti odobrili največji prevzem v igričarski industriji doslej, namreč Activision Blizzarda, za slabih 70 milijard dolarjev, je poln zaostritev in preobratov. Le slab mesec po tem, ko je britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) pritisnil na zavoro, so se pri Evropski komisiji odločili drugače. V obeh primerih so se pristojni pravzaprav v grobem strinjali v dveh temeljnih postavkah. To je, da se na eni strani ni posebno bati, da bi Microsoft bistveno omejil igre iz studijev Activision Blizzarda - tu je predvsem mišljena franšiza Call of Duty - na lastne klasične platforme, oziroma zignoriral Sonyjeve konzole Playstation, ker so časi ekskluziv za platforme bolj kot ne mimo. In na drugi strani, da...

16 komentarjev

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Reuters: EU prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem Activisiona

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Reutersa bo Evropska komisija Microsoftu izrekla pozitivno mnenje za 69 milijard dolarjev težak prevzem Activisiona, ki ga je začela podrobneje preiskovati pred poldrugim mesecem. Ko je lani Microsoft napovedal prevzem, je namreč završalo. Čeprav predstavlja logično in smiselno kupčijo, saj ima Activison Blizzard Call of Duty, World of Warcraft in Candy Crush, Microsoft pa Xbox. A prav zaradi nevarnosti, da bo Microsoft določene naslove zaklenil na svoje platforme, so varuhi konkurence po vsem svetu pobliže preverili napovedani prevzem.

Evropska komisija bo uradno stališče podala do 25. aprila. Neuradno je jasno, da bo mnenje pozitivno in da od Microsofta ne bo zahtevala odprodaje svojih naložb. Bo pa moral poskrbeti za licenciranje iger svojim rivalom, denimo Sonyju, s čimer bodo preprečili nedovoljeno koncentracijo na trgu. Microsoftov predsednik Brad Smith je že minuli mesec dejal, da s tem ni nobenih težav in da Microsoft načrtuje vzpostavitev dogovorov o...

22 komentarjev

Tudi EU bo podrobno preverila Microsoftovo nakano za nakup Activisiona

Slo-Tech - Po Reutersovih neuradnih podatkih tudi v Evropi Microsoftov prevzem Activision Blizzarda ne bo zlahka sprejet. Pred letom dni je Microsoft sporočil, da želi za 69 milijard dolarjev prevzeti znanega založnika iger. Zdelo se je, da gre za odlično kupčijo, saj je Activision Blizzard domovanje iger Call of Duty, World of Warcraft tudi Candy Crush, Microsoft pa ima močan ekosistem Xbox. A varuhi konkurence niso navdušeni.

Najprej je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo, s katero želi blokirati prevzem, sedaj pa se podobno obeta še v Evropski uniji. Evropska komisija pripravlja izjavo o nasprotovanju (statement of objection), ki je prvi korak v postopku. Uradnih komentarjev še ni, končno odločitev pa morajo sprejeti do aprila. Microsoft je le suho dejal, da s Komisijo sodelujejo. Neuradno so v pogajanjih ponudili nekatere zaveze, s čimer so upali, da se bodo izognili uradnemu postopku, a jih Komisija ne sprejema kot zadostne. Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji,...

0 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Zlato padalo direktorja Activisiona težko 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Po Microsoftovem prevzemu Activision Blizzard Kinga (ABK), za katerega bodo v Redmondu odšteli skoraj 69 milijard dolarjev, bo dosedanji izvršni direktor ABK bogato izskočil. Kontroverzni Bobby Kotick bo dobil 15 milijonov dolarjev odpravnine, če ga bodo na cesto poslali brez utemeljenega razloga. Če pa bo nadzorni odbor ocenil, da so se razmere v podjetju izboljšale, bi lahko poleti dobil še 22 milijonov dolarjev odpravnine v delnicah podjetja. Kotick ima sicer v lasti že za 619 milijonov dolarjev delnic podjetja po prevzemnem tečaju. Možno je tudi, da mu bodo pogodbo podaljšali za 12 mesecev - trenutna se mu izteče marca 2023.

Glavna težava v podjetju je toksična kultura, ki se je odražala v spolnem nadlegovanju, mobingu in neprimernem vedenju zaposlenih, zaradi česar je podjetje tudi toženo. Zaradi incidentov se je moral posloviti precejšen del vodilni zaposlenih, po neuradnih informacijah pa so bili prav ti škandali eden od razlogov, da je Microsoft sploh uspel kupiti ABK in...

6 komentarjev

Sony prevzema Bungie

Playstation - Sony Interactive Entertainment, oddelek japonskega tehnološkega velikana za videoigre, je najavil nakup legendarnega studia Bungie, avtorjev izvirnega Hala in serije Destiny.

Po Microsoftovem udarnem prevzemu Activision Blizzard Kinga je bilo eno od glavnih vprašanj, na kakšen način bodo odgovorili pri največjem tekmecu v panogi, Sonyju. Japonci se niso pustili zvabiti v kakšen soroden megalomanski nakup, temveč odločno nadaljujejo pristop kupovanja skrbno izbranih studijev, ki so ga vodili že v lanskem letu, med drugim s prevzemi hiš Housemarque, Bluepoint in Firesprite. Toda današnja najava je vendarle malce posebna: v SIE so se namreč odločili pohrustati Bungie, legendarni studio za serijami Marathon, Halo in Destiny - torej družbo, ki je, ironično, pomagala na noge postaviti prvi Xbox. Bungie ima sicer za seboj pestro 30-letno zgodovino; po kultnih streljankah Marathon za mace in začetkih franšize Halo so se z Microsoftom leta 2007 razšli in danes nad serijo Halo bedi hiša 343...

12 komentarjev

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev

Take-Two kupuje Zyngo

Axios - Na vidiku je največji prevzem v zgodovini igričarske industrije, kajti pri založniku Take-Two Interactive so naznanili namero po prevzemu studia za razvoj mobilnih iger Zynga, in sicer za kar 12,7 milijarde dolarjev.

Trenutno je na vrhu lestvice prevzemov podjetij v igričarski panogi še vedno Tencentov nakup studia Supercell leta 2016, za slabih 8,6 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko je Microsoftov predlanski prevzem ZeniMaxa na drugem mestu. Toda kmalu bo oba stopnico nižje porinil Take-Two, ki bo pod svoje okrilje vzel slovitega razvijalca mobilnih iger, Zyngo. Nakup bodo izvedli tako v denarju kot delnicah, vrednost pa bo kar 12,7 milijarde ameriških dolarjev. Postopek naj bi bil sicer - če bodo odobritev dali tudi regulatorji - končan v letu dni. S tem bo hiša, ki jo poznamo predvsem po Grand Theft Autu, pa tudi igrah Borderlands, Civilization in Red Dead Redemption, postala lastnik studia, ki je še najbolj razvpit po ... FarmVillu.

Kdor industrijo spremlja bolj površno,...

6 komentarjev

Microsoft kupuje Nuance za skoraj dvajset milijard dolarjev

Microsoft - Microsoftova mrzlica velikih prevzemov ne pojenja: za slabih dvajset milijard ameriških dolarjev kupuje firmo Nuance, ki je med vodilnimi na področju strojnega učenja, prvenstveno pri prevajanju govora v tekst. Gre za drugi največji Microsoftov prevzem v zgodovini, za tistim LinkedIna pred petimi leti.

V Microsoftu zelo dejavno izrabljajo čas, ko so njihovi največji tekmeci zapleteni v vrsto sporov z ameriškimi oblastmi, sami pa so pred dnevi dosegli svojo rekordno tržno vrednost, ki se že približuje dvema bilijonoma dolarjev. Po ZeniMaxu, pa GitHubu in domnevni nameri o nakupu Discorda je tokrat na vrsti podjetje, ki laični javnosti ni tako poznano, a je zelo pomemben igralec na trgu. V Nuancu razvijajo rešitve na podlagi strojnega učenja, vodilni pa so predvsem pri prevajanju govora v pisano besedo. Njihova platforma Dragon se ponaša z najvišjo stopnjo zanesljivosti med konkurenco in je bila svojčas tudi podlaga prepoznave govora za Applovo Siri, pri čemer pa ni znano, koliko se...

19 komentarjev

Microsoft prevzema ZeniMax

Xbox News - Iz Microsofta in Bethesde so danes na igričarsko industrijo spustili megatonsko bombo: redmondski velikan bo prevzel Bethesdinega lastnika, založnika ZeniMax Media, za sedem in pol milijarde ameriških dolarjev. Nakup bo eden največjih v zgodovini industrije in bo Microsoftu v naročje potisnil znamke, kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls in Wolfenstein, vkup z njihovimi razvojnimi studiji, kot sta id Software in Arkane.

Letošnji oglaševalski spopad med Sonyjem in Microsoftom pred izidom nove generacije konzol je pokazal, da v Redmondu še ne dosegajo razvojne moči in kvalitete Sonyjevih internih razvijalskih studijev - in to kljub temu, da se je Microsoft v zadnjem času spustil v nakupovalno mrzlico, med katero je pohopsal na primer Obisidan Entertainment, Ninja Theory, Double Fine in druge hiše. V zadnjih mesecih se je zato šušljalo, da nas čakajo novi nakupi; med tarčami se je omenjalo studio Bungie. Toda zdaj je jasno, da so imeli v Redmondu še precej višje cilje, kajti danes...

32 komentarjev

Uradno: Microsoft za 18.000 ljudi vitkejši

Microsoft - Potrdile so se torkove napovedi, da namerava Microsoft odpuščati. Število zaposlenih nameravajo zmanjšati za 18.000, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Tako obsežnega odpuščanja v Microsoftu vse od ustanovitve še ni bilo.

Novi izvršni direktor Satya Nadella ni okolišil, temveč je zaposlenim jasno sporočil, da bodo do konca leta na cesto poslali 13.000 ljudi, v prihodnjem letu pa še okrog pet tisoč. Čeprav bo več podrobnosti sporočil šele 22. julija, ko bo Microsoft predstavlja poslovne rezultate za pretekli kvartal in zaključeno fiskalno leto 2014, že zdaj vemo poglavitno.

Levji delež odpuščanj bo odpadel na prevzeto Nokio, iz katere se bo moralo posloviti 12.500 ljudi. To je nujno potrebno, ker se številne naloge podvajajo z že obstoječimi v...

11 komentarjev

Activision in Blizzard se združujeta

BBC - Giganta industrije računalniških iger - Activision in Blizzard sta najavila dobrih 18 milijard dolarjev vredno združitev. Krmilo podjetja bo prevzel obstoječi direktor Activisiona, Bobby Kotick. Največji delež v novo nastalem podjetju, Activision Blizzard, pa bo imel trenutni Blizzardov lastnik - družba Vivendi.

Blizzard je sicer trenutno najbolj znan po World of Warcraft s katerim zaslužijo več kot 100 milijonov dolarjev mesečno. Activision pa po svoji serijah za konzole kot sta Guitar Hero in Tony Hawk Pro Skater. Kljub vseemu pa sta skupaj še vedno občutno manjša kot največji na trgu - Electronic Arts.

Glavna obljuba združitve je, da se vsakodnevne operacije v Blizzardu ne bodo spremenile. Toda ali ne bi bilo vredno žrtvovati nekaj Starcraft 2 programerjev za še boljši Guitar Hero 4?

25 komentarjev