»

Adobe ne bo prevzel Figme

vir: Adobe
Slo-Tech - V vodo je padel 20 milijard dolarjev vreden prevzem podjetja Figma, ki ga je bil napovedal Adobe lanskega septembra. Figma proizvaja programsko opremo za digitalni dizajn in je eden največjih konkurentov Adobove linije izdelkov XD. Zato je bilo že ob najavi prevzema veliko ljudi zaskrbljenih, tudi uporabnikov, da bo prevzem močno okrnil konkurenco. To je bil naposled tudi razlog, da prevzema ne bo. Regulatorji ga niso dovolili.

Posebej negativno sta se opredelila evropski in britanski regulator, ki sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem konkurence in zahtevala številne zaveze. V EU so sprožili preliminarno preiskavo, v Veliki Britaniji pa bi regulator verjetno zahteval dezinvestiranje. Britanski CMA je 14. decembra zavrnil zadnje zaveze, ki jih je bil pripravljen dati Adobe, kar bi vključevalo dezinvestiranje. Za 21. december je bilo predvideno še zaslišanje, nato pa bi februarja dobili končno - verjetno negativno - odločitev CMA. Evropska komisija je preiskavo že začela in jo...

8 komentarjev

Facebook z ogromno izgubo prodaja Giphy

CNBC - Kratki animirani posnetki, ki jih pripenjamo v sporočila, so vredni milijone. Niso pa vredni stotine milijonov, kakor je menil Facebook, ko je leta 2020 za 315 milijonov dolarjev kupil Giphy. Sedaj ga je - tudi zaradi zahteve britanskega regulatorja trgov - moral prodati za bistveno manj. Giphy je za 53 milijonov dolarjev romal k Shutterstocku.

Da moral Facebook oziroma Meta prodati Giphy, je CMA odločil lani. CMA je ugotovil, da Giphy tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora in da Facebookovo lastništvo predstavlja nedovoljeno koncentracijo. Obstaja namreč nevarnost, da bi konkurenci z nepoštenimi ali diskriminatornimi pogoji preprečil dostop do storitev, ki jih nudi Giphy. CMA je leta 2021 že kaznoval Facebook, ki pred nakupom Giphyja ni razkril vseh informacij, zato je moral plačati 50 milijonov funtov.

Po dveh letih presojanja pa je bila odločitev jasna. Facebook mora prodati Giphy, kar se bo sedaj tudi uresničilo. Pri tem bodo ustvarili ogromno izgubo. Shutterstock medtem...

4 komentarji

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

Britanski regulator trga bo tehnološkim velikanom prvikrat rekel ne

[dodaj]

Slo-Tech - Britanska Agencija za varstvo konkurence (Competition and Markets Authority) bo najverjetneje prvikrat v zgodovini rekla ne prevzemu, ki ga je izvedel tehnološki velikan, poroča The Financial Times. Gre za Facebookov (sedaj je znan pod imenom Meta) prevzem podjetja Giphy, ki se ukvarja z animiranimi sličicami (gifi) za socialna omrežja in hipno komunikacijo. Facebook je Giphy kupil za 400 milijonov dolarjev, a ga bo moral sedaj očitno prodati.

Preiskava se je začela lanskega junija. Letošnjega avgusta je CMA preliminarno odločila, da prevzem ni dovoljen in da bo moral Facebook podjetje odprodati. Končno odločitev je pričakovati ta teden, a verjetno bo enaka. CMA meni, da obstoji prevelika nevarnost, da bi Facebook konkurenci preprečil dostop do storitev Giphya ali pa to pogojeval z diskriminatornimi pogoji, denimo deljenjem uporabniških podetkov. Giphy je tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora, ki ga je sedaj dobil že obstoječi velikan na tem področju. Oktobra letos je CMA...

6 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja se odmika

vir: Nvidia
Slo-Tech - Velika Britanija se nagiba k blokadi Nvidiinega prevzema ARM-ja, piše Bloomberg. Da z lanskega septembra napovedanim prevzemom ne bo šlo vse gladko, je bilo jasno že aprila, ko so v Veliki Britaniji na zavoro stopili v regulatorju konkurence in ministrstvu za digitalizacijo. Japonska lastnika SoftBank kani za ARM iztržiti 40 milijard dolarjev, Nvidii pa bi dizajner čipov prišel prav. A varuhi konkurence sedaj menijo, da bi ji prišel še preveč prav.

Britanski minister za digitalizacijo, kulturo, medijo in šport Oliver Dowden je aprila od regulatorja CMA (Competition and Markets Authority) zahteval poročilo, ali je prevzem skladen s pravili za varovanje konkurence in ali prinaša tveganja za nacionalno varnost. Konec julija je CMA poročilo pripravil, iz njega pa je razbrati, da bi bil prevzem preveliko tveganje za interese Velike Britanije. Zaradi vprašanj nacionalne varnosti bodo izvedli še dodaten, bolj poglobljen pregled, preden bodo izdali končno mnenje. Čeprav to uradno še ni...

3 komentarji

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo...

0 komentarjev

Instagram bo pomagal zatreti prikrito oglaševanje influencerjev

vir: Pixabay

Slo-Tech - Instagram, družbeno omrežje v lasti Facebooka, je pristalo sodelovanje z britanskim regulatorjem za konkurenco in trgovino (Competition and Markets Authority oz. CMA) ter na sprejem določenih ukrepov, ki bi onemogočili prikrito oglaševanje t. i. spletnih vplivnežev. Ti lahko od podjetij dobivajo velike zneske v zameno za promoviranje njihovih izdelkov.

Paket ukrepov naj bi zagotovil, da bodo vse sponzorirane objave tudi ustrezno označene kot take, obenem pa bodo zagnali tudi izobraževalni projekt Medismart, ki bo mlade uporabnike naučil prepoznavati take vrste oglaševanja. Sami vplivneži bodo morali na morebitno poizvedbo potrditi oz. razkriti ali so v zameno za objavo prejeli kakršnokoli gmotno nadomestilo. Instagram se bo pri prepoznavanju takih vsebin poslužil tudi svojih algoritmov in o tem tudi periodično poročal CMA.

Če ste se razveselili, da bo to končno zaustavilo tudi naše afne, je slaba novca ta, da vse zapisano velja le za britanske influencerje ter tiste, ki s svojimi...

13 komentarjev

Facebook je kupil Giphy

Axios - Facebook je za okoli 400 milijonov ameriških dolarjev prevzel Giphy, eno najbolj priljubljenih spletnih platform za deljenje animiranih sličic. Ker ne gre zgolj za shrambo gifov, temveč tudi zbirko orodij za njihovo spletno uporabo, je poteza že povzročila razburjenje pri tistih, ki si prizadevajo omejiti Facebookov vpliv.

Pred desetletjem je bil Facebookov odnos do animiranih sličic .gif začuda precej odklonilen. Družabno omrežje je bilo do formata neprijazno in da so se animirani memi na njem sploh pojavili, so bili zaslužni pri njihovem spletnem odložišču Giphy, kjer so pred sedmimi leti v Facebook "shekali" prvo bližnjico. Danes so drugi časi; gibljivi odzivi so praktično pogojni refleks TikTok generacije in odraz tega je tudi prevzem Giphyja s strani Facebooka, za kar bo velikan vrgel približno štiristo milijonov ameriških dolarjev. Giphy bo ohranil ime in bo odslej oddelek podružnice Instagram, kakor pa poudarjajo vpleteni, naj se za vse uporabnike njihovih orodij v praksi...

13 komentarjev