»

Dva odstotka elektrike v ZDA gresta za bitcoin

Slo-Tech - Že leta pišemo, da je poraba električne energije za rudarjenje bitcoina znatna. Zaradi zasnove te kriptovalute se to ne spreminja - medtem je ether na primer postal precej bolj okolju prijazen - zato poraba ostaja visoka. Ameriška Agencija za informacije o energiji (EIA) ocenjuje, da se za rudarjenje bitcoina v ZDA porabi od 0,6 do 2,3 odstotka vse električne energije.

Rudarjenja na osebnih računalnikih ali domačih skupkih grafičnih kartic ni več, tudi domači namenski čipi (ASIC) postajajo preteklost. Danes se bitcoin rudari v specializiranih obratih, ki imajo namensko strojno opremo. Glavni razlog so cene električne energije, zato ti obrati delujejo tam, kjer je cena nizka. Zanimivo je, da se je rudarjenje v zadnjem času iz Kitajske selilo v ZDA, saj je Kitajska prepovedala transakcije s kriptovalutami. Leta 2020 so v ZDA narudarili tri odstotke bitcoina, leta 2022 že 38 odstotkov.

Iz tega je možno izračunati tudi porabo električne energije, ki jo ocenjujejo na 25 do 91 TWh...

148 komentarjev

Teksaška farma bitcoinov služi s tem, ko ne rudari

Slo-Tech - Teksaška kriptofarma Riot Platforms, ki se ukvarja z rudarjenjem bitcoinov, je avgusta letos proizvedla 333 bitcoinov, ki so vredni približno devet milijonov dolarjev. To je zavidljiva številka, a Riot Platforms je veliko podjetje, ki ima ogromno kapacitet za rudarjenje. Zanimivo pa je, da avgusta to sploh ni bil glavni prihodek. Še bistveno več, 31,7 milijona dolarjev, so zaslužili s tem, ko niso rudarili.

Riot Platforms je veliki odjemalec električne energije, ki ima zato v Teksasu z upravljavci omrežja sklenjene pogodbe o zagotavljanju stabilnosti omrežja. Ko je poraba električne energije visoka, lahko Riot Platforms dobi plačilo za to, da preneha porabljati električno energijo. Podoben režim imajo veliki porabniki po celem svetu, ki so lahko vključeni v programe za zagotavljanje rezerv in uravnavanje porabe. Letošnji avgust je bil Teksasu izjemno vroč, zato je poraba električne energije za hlajenje narasla. Riot Platforms je zato ustvaril rekordne zaslužke z začasnimi...

11 komentarjev

Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

vir: Intel
Reuters - V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče...

6 komentarjev

Nvidia plačala zaradi zavajanja o prodaji kartic rudarjem

Slo-Tech - Nvidia se je poravnala z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) o plačilu 5,5 milijona dolarjev globe, ker je prikrivala podatke o obsegu prodaje grafičnih kartic za rudarjenje kriptovalut. SEC je ugotovil, da v letu 2018 Nvidia ni razkrila, da je bila prodaja grafičnih kartic za rudarjenje kriptovalut pomemben prispevek k rasti prodaje. Nvidia je v poročilu za SEC to rast pripisovala večji prodaji v segmentu igranja iger, niso pa razkrili obsega rudarjenja kriptovalut, čeprav so ga poznali. Trg kriptovalut je bolj volatilen, to pa predstavlja pomembno informacijo za Nvidiine investitorje. Poročila so bila v tem pogledu zavajajoča.

Problematično je tudi dejstvo, da je Nvidia v ostalih segmentih svojega poslovanja prispevek rudarjev razkrila, torej ga je poznala. Zaradi tega je nastal privid, da Nvidia na vseh področjih transparentno razkriva vpliv kriptovalut, kar pa očitno ni bilo res. To je pomembno, saj je v preteklosti ob padcu trga kriptovalut Nvidia že občutila...

7 komentarjev

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

V Googlov oblak v glavnem vdirajo kriptorudarji

vir: Google
Google - Pri Googlu so v prvem poročilu glede varovanja uporabniških inštanc v svojem oblaku navedli, da je bilo več kot štiri petine vdorov izkoriščenih za rudarjenje kriptovalut.

Googlovi varnostni strokovnjaki, ki bedijo nad inštancami Google Clouda, katere oddajajo v uporabo, so pričeli z izdajanjem varnostnih poročil, ki so jih poimenovali Threat Horizons. V prvi številki (skrajšan povzetek) so pokrili 50 letošnjih vdorov v uporabniške račune in še nekatere druge neprilike. Kar 43 od omenjenih vdorov je pridobljene kapacitete izkoristilo za prikrito rudarjenje kriptovalut. V večini primerov je šlo verjetno za ozek krog napadalcev ali pa vsaj podobno avtomatizirano programsko opremo, ker je v več kot polovici primerov v manj kot 22 sekundah po vdoru na kompromitirane strežnike namestila programje za rudarjenje. Prav tako je bila večinoma krivda na strani uporabnikov, ki so imeli v kar 24 primerih mnogo preenostavna gesla.

Preostalih 7 primerov vdora je odpadlo na phishing kampanje in...

2 komentarja

Švedska: zavoljo podnebja je treba rudarjenje bitcoina prepovedati

Slo-Tech - Generalna direktorja švedske Agencije za zaščito okolja in Agencije za trg vrednostnih papirjev sta v skupni izjavi pozvala k prepovedi rudarjenja na računski moči temelječih kriptovalut, kot je bitcoin. Ker se pri tem metodah porabi veliko električne energije, katere proizvodnja je še vedno povezana z izpusti ogljikovega dioksida, je to početje v nasprotju z podnebnimi zavezami. Na Švedskem imajo tako kot v vsej Skandinaviji na voljo veliko obnovljive energije, zato so v zadnjih letih postali magnet za rudarjenje kriptovalut. A agenciji opozarjata, da bo ta potrebna za zeleni prehod ostalih ključnih storitev, zato rudarjenje ogroža zaveze iz pariškega sporazuma. Zato predlagata, da bi rudarjenje na Švedskem prepovedali.

Dodajajo, da je družbena korist rudarjenja kriptovalut vprašljiva. Švedski regulator finančnih trgov šteje kriptovalute kot problematične, ker prinaša velikanska tveganja za imetnike in ker se često uporabljajo v nezakonitih poslih. Nedavne ocene cambriške...

561 komentarjev

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

Rudarji bitcoina počasi obupujejo

Slo-Tech - Bitcoin je 80 odstotkov niže kot pred letom dni, ko je bila mrzlica na vrhuncu in so trgovali ter rudarili skoraj vsi. Upad njegove vrednosti ni povzročil glavobolov le ljudem, ki so ga kupili blizu vrha, temveč tudi tistim, ki so investirali v opremo za rudarjenje. Pri trenutnih vrednostih namreč rudarjenje bitcoina ni več ekonomsko smiselno, če moramo za elektriko plačevati pošteno ceno. Posledica je zniževanje števila rudarjev in računske moči, ki je temu namenjena.

Novembrsko gibanje bitcoina je bilo najbolj negativno v zadnjih sedmih letih, saj je kriptovaluta izgubila 37 odstotkov. Tako slabo ni bilo vse od avgusta 2011, ko je bitcoin padel za 40 odstotkov. Podobno so se gibale tudi vse ostale kriptovalute, ki so...

131 komentarjev

Rudarjenje bitcoina potratnejše od izkopavanja zlata

Nature - Ocen o porabi energije, ki jo povzroča rudarjenje bitcoina in ostalih kriptovalut, smo slišali že precej. Izračunali so že, da naj bi šlo za bitcoin odstotek svetovne električne energije, čemur številni niso verjeli. V najnovejši raziskavi, ki so jo opravili na Oak Ridgeu v Cincinnatiju in objavili v Nature Sustainability, ugotavljajo, da je rudarjenje kriptovalute potratnejše od pridobivanje zlata ali bakra, ki ju moramo fizično izkopati in prečistiti.

Primerjali so obdobje od začetka leta 2016 do sredine letošnjega leta. Ugotovili so, da je bilo treba v povprečju za rudarjenje kriptovalute, ki je vredna en dolar, potrošiti 17 MJ za bitcoin. Analizirali so še ether, litecoin in monero, za katere so vrednosti znašale 7, 7 in 14 MJ. To moremo primerjati s pridobivanjem kovin. Za dolar vreden aluminij...

62 komentarjev

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Slo-Tech - Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so...

8 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev