»

Norveška statistika: električni avtomobili bolje prenašajo mraz kot klasični

Slo-Tech - V mrzlih zimskih dneh imajo avtomobili več težav z vžigom, električni avtomobili pa tudi s polnjenjem baterij. V ljudski zavesti se jih drži sloves neprimernih za mrzlo podnebje, a največji delež električnih vozil se vozi prav po Norveški. Njihovo podjetje za pomoč na cesti Viking (nekakšen ekvivalent našega AMZS) je objavilo statistiko o težavah na cesti, iz katere sledijo drugačni zaključki. Več težav imajo vozila z motorji na notranje izgorevanje.

Dobršen del Norveške je že od začetka tega leta deležen neobičajno nizkih temperatur. Hkrati imajo na cestah četrtino električnih vozil, kar je že dovolj za statistični pogled. V prvih deverih dneh januarja 2022 se je Viking odzval na 13.000 klicev na pomoč, v letos pa na kar 34.000 klicev na pomoč, kar priča o hudem mrazu in kaosu na cestah. Približno polovica razlogov za klic na pomoč so mrtvi akumulatorji, ko avtomobili preprosto ne vžgejo. In razčlemba po tipih vozil?

Približno 13 odstotkov klicev na pomoč so poslali vozniki...

155 komentarjev

Kitajska bo letos dosegla vrh povpraševanja po bencinu

Slashdot - Sinopec, največji kitajski distributer naftnih derivatov ugotavlja, da bo poraba bencina na Kitajskem dosegla vrh letos, od tu so obeti samo še navzdol. Poglavitni razlog za zmanjšanje povpraševanja po bencinu je strma rast električnih vozil, ki so avgusta dosegli že 38% delež novo prodanih osebnih potniških vozil.

Za dvocikle in tricikle je ocena, da prek 70 odstotkov prevoženih kilometrov že opravijo električna vozila. Pri lahkih tovornih vozilih elektrifikacija dosega že 12 odstotkov novih vozil, pri težkih tovornih vozilih se pričakuje, da bo elektrifikacija iz trenutnih 4 odstotkov dosegla 10 odstotkov do leta 2025. V branžah kot so taksi službe in dostava električna vozila že opravijo več kot polovico kilometrov, čeprav so številčno še v manjšini.

Elektrifikacija transporta že vpliva na povpraševanje po naftnih derivatih, napovedovanje tega pa je pomembno za Sinopec, saj poskrbi za največji del naftnih frakcij na Kitajskem. Hkrati je ustavitev rasti povpraševanja po naftnih...

54 komentarjev

Norveški ladjar električnim avtomobilom prepovedal na trajekte

Slo-Tech - Norveška družba Havila Kystruten, ki je eden izmed dveh ladjarjev, ki opravljata trajektne prevoze na legendarni relaciji Bergen-Kirkenes, je minuli teden nepričakovano prepovedala prevoz električnih avtomobilov, vseh hibridov in vozil z gorivnimi celicami. Za drastično potezo in nove pogoje so se odločili iz varnostnih razlogov, čeprav konkurent Hurtigruten ne vidi nobenih težav z električnimi vozili in jih še naprej prevaža.

Havila je koncesijo za prevoze na tej liniji dobila leta 2018, potem ko je dve desetletji Hurtigruten edini obvladoval to relacijo. Po dobrem letu prevažanja vseh vrst avtomobilov so sedaj spremenili politiko in črtali vse električno ali vodikovo. V podjetju trdijo, da so se bili prisiljeni tako odločiti, ko je zunanja analiza pokazala, da je tveganje za vžig preveliko. Požar na vozilu z baterijami bi bil preveč nevaren za potnike in celotno ladjo. Pojasnjuje, da koncesija zahteva le prevoz potnikov in tovora, ne pa tudi avtomobilov.

Zanimivo je, da analize...

53 komentarjev

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Reuters - Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so...

125 komentarjev

Norvežanom zmanjkuje klasičnih avtomobilov, zato bodo (spet) obdavčili električne

Slo-Tech - Norveška je vodilna država v elektrifikaciji osebnega transporta. Že prihodnje leto bodo kupci izbirali skorajda izključno električne avtomobile, letos pa je bilo avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem približno desetino. Medtem ko so to številke za nova vozila, je tudi na cesti situacija nagnjena v prid elektrifikaciji. V Oslu je na primer električnih vozil že več kot bencinskih. To pa prinaša zanimiv problem -- Norvežanom zmanjkuje klasičnih avtomobilov, ki bi jih mogli obdavčiti. Obdobje izjemno ugodnega lastništva električnih vozil se bo zato moralo končati.

V tej evropski naftni oazi se elektrifikacija ni zgodila samo od sebe. K temu je gotovo pripomogel visok standard, ki ga - paradoksalno - zagotavlja prav izvoz nafte, a odločilni pospešek je s finančnimi vzpodbudami dala država. Intenzivna kampanja se je začela v 90. letih. Postopoma so električna vozila oprostili plačila davka na dodano vrednost in davka na vozila. Uporabljali so lahko pasove za avtobuse,...

15 komentarjev

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile

Slo-Tech - Norveška vlada bi podnebne cilje izpolnila tudi z ustavitvijo prodaje vozil z motorji na notranje izgorevanje do leta 2025, a se bo to očitno zgodilo še prej. Prodaja vozil s konvencionalnimi motorji tam že več let upada in bo po napovedih Norveške avtomobilske zveze (Norges Automobil-Forbund)prihodnje leta padla praktično na ničlo.

V prvih osmih mesecih tega leta je delež vozil brez električnega pogona (baterijski, hribidi in priključni hibridi) zdrknil pod 10 odstotkov. Letos so Norvežani registrirali 110.864 novih vozil, med katerimi jih je 4,73 odstotka z dizelskim motorjem in 4,93 odstotka z bencinskim motorjem. Lani je bilo neelektričnih vozil 20 odstotkov, še leta 2017 pa kar polovica. Ker je hibridov zelo malo, manj kot deset odstotkov, vso povečanje deleža električnih vozil resnično na račun vožnje na elektriko. Izmed 15 najpopularnejših modelov je le en priključni hibrid.

Ne glede na ekstrapolacije se prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanje ne bo povsem...

681 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

V ZDA že uvajajo posebne dajatve na električna vozila

Slo-Tech - Električni avtomobili niso le okolju prijaznejši, vsaj v mestih, temveč je vožnja z njimi tudi cenejša. Elektrika ni obremenjena s trošarinami na goriva, kar pa pomeni, da manj nabere tudi država. Dokler jih je malo, to ni težava, ni pa pričakovati, da bi tudi po popolnem prehodu na električna vozila tako ostalo. V Sloveniji za električna vozila (brez drugih vrst pogona, torej ne za hibride) velja oprostitev plačila letne dajatve, hkrati ne plačamo nič trošarin, nakup vozila pa je subvencioniran. Na Norveškem, kjer vodijo pri deležu električnih vozil, so šli še korak dlje, saj za električna vozila ni treba plačati DDV, letne dajatve, cestnin in v večini mesti niti parkirnin, imajo pa tudi popuste na trajektih in dovoljenje za uporabo posebnih pasov za avtobuse. Medtem pa v ZDA ugotavljajo, da takšen izpad prihodkov ni zaželen, zato so začeli uvajati dodatne dajatve za uporabo električnih vozil.

Čeprav je prodanih električnih vozil v ZDA manj kot 2 odstotka, so jih že začeli...

154 komentarjev

Na Švedskem odprli prvo elektrificirano cesto

Slo-Tech - Na Švedskem so odprli prvi odsek pametne elektrificirane ceste, ki je namenjena električnim vozilom. Dva kilometra dolg odsek med Rosersbergom in letališčem Arlanda v prestolnici se imenuje eRoadArlanda in predstavlja prvo elektrificirano cesto na svetu, ki ni namenjena zgolj javnemu prevozu. V asfalt je zalit kovinski vodnik, s katerim ima vozilo prek posebne roke med vožnjo stik. Na ta način vozilo dobiva električno energijo neposredno iz omrežja in baterijo med vožnjo polni. Za zdaj obstaja le eno primerno vozilo, in sicer en tovornjak švedsko-danske pošte PostNord.

Za varnost je poskrbljeno tako, da je vodnik pod napetostjo le, ko zazna vozilo nad seboj. Na ta način je mogoče cesto popolnoma varno prečkati in celo stopiti na vodnik. Dva kilometra dolg odsek je stal milijon evrov. Ocenjujejo, da bi...

20 komentarjev

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

Slo-Tech - Medtem ko želi Elon Musk ljudi prepričati v nakup električnega avtomobila s samimi prednostmi, ki jih bodo električna vozila imela, na Nizozemskem zelo resno razmišljajo o zakonski prisili. Spodnji dom nizozemskega parlamenta je potrdil predlog zakona, po katerem bi smeli od leta 2025 prodajati le osebne avtomobile brez emisij. Obstoječ vozni park bi seveda ostal legalen, dokler bi pač deloval. Nova vozila pa bi morala biti na električni pogon ali vodikove gorivne celice, prepovedani pa bi bili poleg avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji tudi hibridi.

Preden bi osnutek postal zakon, ga mora podpreti še zgornji dom nizozemskega parlamenta, kar je daleč od gotovosti. Po vsej verjetnosti se...

255 komentarjev