»

Kitajska omejila izvoz letalnikov

Slo-Tech - Kitajska je v ponedeljek napovedala izvozne omejitve za nekatere letalnike (drones), ker da želi s tem zavarovati nacionalno varnost in interese države. Omejitve bodo začele veljati 1. septembra in bodo obsegale letalnike in opremo zanje, laserje, telekomunikacijsko opremo in sisteme za zaščito pred letalniki. Čeprav gre večinoma za vojaške letalnike, bodo omejitve prizadele tudi izvoz civilne opreme in letalnike za domačo uporabo.

Čeprav je Kitajska največja proizvajalka letalnikov in tudi pomemben izvoznik v ZDA in Evropo, v ZDA večjih pretresov ni pričakovati. Kongres je vojski že pred štirimi prepovedal uporabo kitajskih brezpilotnih letalnikov. Drugače je z letalniki, ki jih uporabljajo druge agencije, saj jih je kar polovica kitajske izdelave. Tudi v Evropi ima kitajski DJI večinski delež.

Izvozne omejitve bodo od kitajskih podjetij zahtevale pridobitev posebnih dovoljenj za izvoz. V celoti pa bo prepovedan izvoz civilnih letalnikov za vojaško uporabo. Letalniki se...

34 komentarjev

Prvi primer napada na RTP z letalnikom

Slo-Tech - FBI, Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Nacionalni protiteroristični center so v poročilu izpostavili napad na ameriški elektroenergetski sistem, ki so ga lanskega julija neznanci izvedli z brezpilotnim letalnikom (droni). S predelanim komercialno dostopnim letalnikom DJI Mavic 2 so napadli razdelilno-transformatorsko postajo v Pensilvaniji, a jim je spodletelo, ker je letalnik prehitro strmoglavil. Čeprav je šlo za prvi tovrstni napad, pa ga pristojni jemljejo skrajno resno, ker bržkone ni bil zadnji.

Letalnik je imel odstranjene identifikacijske oznake, kamero in spominsko kartico, zato ga ni bilo možno povezati z lastnikom, ki ostaja neznan. Na letalnik je bil z dvema dolgima najlonskima vrvema pritrjen debel bakreni drog, s čimer so očitno želeli ustvariti kratki stik. To je prvi primer, ko so poizkusili letalnik uporabiti za sabotažo elektroenergetskega sistema, še zdaleč pa ni to prvi primer uporabe za nezakonite ali celo teroristične namene. Leta 2018 so z letalnikom

18 komentarjev

Začela veljati strožja uredba o brezpilotnih zrakoplovih (dronih)

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Z novim letom je začela veljati izvedbena uredba 2019/947 (slovensko besedilo), ki določa pravila in postopke za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov. Vse evropske uredbe se neposredno uporabljajo v državah članicah EU. Kot pojasnjujejo na Civilni agenciji za letalstvo, bo v Sloveniji prehodno obdobje trajalo eno leto, ko bodo veljala še stara potrdila ali dovoljenja za izvajanje letalske dejavnosti, a le do izteka veljavnosti obstoječih. Za nove je treba zaprositi po novi evropski zakonodaji.

V praksi to pomeni, da se za uporabo letalnikov (dronov) uporabljajo že omenjena evropska uredba, slovenska uredba o izvajanju evropske izvedbene uredbe ter delegirana uredba 2019/945 za proizvajalce, uvoznike, distributerje ipd.

Letalniki oziroma brezpilotni zrakoplovi, kot se uradno imenujejo, se delijo na tri kategorije: odprto, posebno in certificirano. V odprto kategorijo sodijo letalniki, ki tehtajo od 250 gramov do 25 kilogramov, letijo v vidni liniji in do višine 120 metrov in ne...

57 komentarjev

Volocopter preizkuša potniške letalnike v urbanem okolju

Slo-Tech - Za nemškim razvijalcem letečih taksijev Volocopterjem sta živahna dva tedna: prototip letalnika so poslali v zrak v Singapurju, pokazali pristajališče zanje in obenem razkrili še tovorno izpeljanko. A tudi konkurenca je zelo aktivna in je pripravila nekaj lastnih presenečenj.

Že samovozna cestna sredstva se morajo nenehno otepati označbe znanstvene fantastike, še toliko bolj pa to velja za njihove leteče sorodnike, električne osebne letalnike. Predvsem po zaslugi Uberjevih podivjanih napovedi, da je doba letečih taksijev koj za vogalom, se je ustvaril vtis napihovanja investicijskega balona, ki pri skeptikih zbuja kar nekaj posmeha. A čeprav nas od zračnega prometa nad mesti bržkone loči vsaj še desetletje, je treba priznati, da je napredek na tem področju zares nagel. Prvi povsem električni vertikalni letalniki so pravzaprav poleteli šele pred osmimi leti! Med njimi je bil tudi 16-rotornik zelo nerodnega videza, ki ga je trojica nemških zanesenjakov zvarila iz štirih dronov. Za...

13 komentarjev

Protidronski motilci si utirajo pot v večje vojske

Defense Update - Britanska vojska je ekspresno naročila neubojni protidronski sistem Drone Dome izraelskega podjetja Rafael.

Hitro rastoča nadloga: Brezpilotni letalniki v napadalnih oblikah so hitro postali priljubljeno orožje uporniških in terorističnih skupin. Po tem, ko jih je tako pričela uporabljati Islamska država leta 2014, smo v preteklem letu videli veliko napadov tako na Bližnjem vzhodu kot drugod, na primer nedavno v Venezueli. Običajno gre za cenovno dostopne komercialne modele, na katere se pritrdijo razna eksplozivna telesa. Najpreprostejše inačice so "samomorilske", IS pa je uprizoril tudi več bombniških podvigov, pri katerih so s trotov odmetavali minometne mine.

Zaščitna kupola: En sistem Drone Dome sestavljajo štirje radarji za zaznavo manjših letalnikov...

35 komentarjev

Tudi UPS preizkuša dostavo paketov z letalniki

TechCrunch - UPS je naslednji dostavni velikan, ki je začel preizkušati dostavo paketov z letalniki, podobno kot so to storili v švicarski pošti, francoski pošti in DHL. Pravzaprav je UPS letalnike preizkušal že v preteklosti, to pot pa so projekt še nadgradili. Združili so namreč dostavno vozilo in letalnik.

Glavni problem letalnikov je sorazmerno kratka avtonomija, saj zaradi omejene zmogljivosti baterij in njihove teže v zraku težko prebijejo več kot kakšne pol ure, kar resno vpliva na njihov domet. Če jih torej želimo uporabljati, moramo torej skladišče paketov imeti sorazmerno blizu končnega cilja. Druga možnost je pakete na klasičen način, torej po cesti, pripeljati blizu več naslovov za...

27 komentarjev

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Slo-Tech - V zadnjem času so se brezpilotni zrakoplovi (droni) tako razširili, da je postala regulacija čedalje bolj zasedenega neba tudi v tem področju nujna. Medtem ko se v EU še dogovarjajo, kako bodo uredili registracijo zrakoplovov, so v ZDA že sprejeli novo zakonodajo, po kateri bo registracija obvezna.

Od 21. decembra letos bo obvezna registracija vseh novih letalnikov. To pomeni, da bodo morali kupci novih letalnikov še pred prvim poletom svoja plovila prijaviti pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Do 20. januarja bodo registracije brezplačne, nato pa bo treba plačati 5 dolarjev. Lastniki, ki so svoje letalnike že kupili, jih bodo morali obvezno registrirati do 19. februarja. Registracija bo obvezna za vse, ki tehtajo od 250...

41 komentarjev