»

Ford z novim električnim motorjem Eluminator naslavlja predelovalce vozil

Ford Performance - V ZDA je precej popularno predelovanje starejših vozil, celoten ekosistem okrog tega pa spodbujajo tudi proizvajalci. Ford Performance je tako na trg ponudil Eluminator, električni motor, ki nadomesti motor na notranje izgorevanje, poimenovanje pa je dobil po Aluminatorju, eni izmed verzij motorja na notranje izgorevanje, ki jih prodaja Ford, z zelo očitnim E, ki namiguje, da ima povezavo z elektriko.

Za predstavitev novega motorja sta podjetji MLe Racecars in Roadster Shop predelali F-100 letnik 1978, da po novem vozi na par Eluminatorjev.

Motor je v osnovi enak kot sta tista, uporabljena v Mustangu Mach-E GT. Posamezen meri v dolžino 57cm in proizvede 210 kilovatov moči (281 konjev) in 429Nm navora. Zavrti se do 13.800 obratov na minuto, prestavno razmerje pa ima 9,05:1. Ford že ponuja elektromotor za 3.900 dolarjev.

Dobavljivost elektromotorja, ki je certificiran za cestno vožnjo v 50 ameriških zveznih državah in ki ga ponuja eden izmed velikih ameriških avtomobilskih prozivajalcev, pomeni precej bolj enostavno predelavo za vse elektro-avto-navdušence.

Potrebno je omeniti, da je Chevrolet že lani pokazal "ECrate" komplet, ki vsebuje komponente, ki so sicer redno vgrajevane v Chevy Bolt, a ta zaenkrat ni bil dosegljiv...

27 komentarjev

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile

Slo-Tech - Norveška vlada bi podnebne cilje izpolnila tudi z ustavitvijo prodaje vozil z motorji na notranje izgorevanje do leta 2025, a se bo to očitno zgodilo še prej. Prodaja vozil s konvencionalnimi motorji tam že več let upada in bo po napovedih Norveške avtomobilske zveze (Norges Automobil-Forbund)prihodnje leta padla praktično na ničlo.

V prvih osmih mesecih tega leta je delež vozil brez električnega pogona (baterijski, hribidi in priključni hibridi) zdrknil pod 10 odstotkov. Letos so Norvežani registrirali 110.864 novih vozil, med katerimi jih je 4,73 odstotka z dizelskim motorjem in 4,93 odstotka z bencinskim motorjem. Lani je bilo neelektričnih vozil 20 odstotkov, še leta 2017 pa kar polovica. Ker je hibridov zelo malo, manj kot deset odstotkov, vso povečanje deleža električnih vozil resnično na račun vožnje na elektriko. Izmed 15 najpopularnejših modelov je le en priključni hibrid.

Ne glede na ekstrapolacije se prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanje ne bo povsem...

681 komentarjev

Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Slo-Tech - Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in...

25 komentarjev

Volvovi težki električni kamioni že prihodnje leto

vir: Volvo Trucks

vir: Financial Times
Financial Times - Volvo Trucks namerava leta 2021 prvi pričeti prodajo težkih električnih tovornjakov, polna proizvodnja pa naj bi se začela leto dni pozneje. Vozila so električne različice njihovih siceršnjih modelov Volvo FH, FM in FMX s skupno težo 48 ton. Doseg bo znašal približno 300 kilometrov, odvisno od konfiguracije akumulatorjev, zaradi tega naj bi bila ta vozila namenjena predvsem regionalnemu tovornemu prometu in prevozom v gradbeništvu. V podjetju tako v partnerstvu s podjetjem Swerock trenutno preizkušajo mešalec betona in dvigalo.

Po besedah Rogerja Alma, predsednika uprave, si v zvezi s skupnim stroškom lastništva (TCO), ki poleg cene vozila zajema še operativne stroške, stroške financiranja in drugo, prizadevajo električna tovorna vozila izenačiti z dizelskimi.

Volvo sicer že od leta 2008 prodaja električne avtobuse, lani pa so pričeli s prodajo 27-tonskih kamionov Volvo FE in FL Electric. Še v tem desetletju pa nameravajo ponuditi kamione z daljšim dosegom, ki jih bo poganjala...

216 komentarjev

In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka

Gizmag - Gizmag - Dizelsko gorivo narejeno samo iz vode in zraka je ta mesec predstavil nemški proizvajalec avtomobilov Audi. Gorivo je rezultat sodelovanja velikana z nemškim startupom Sunfire iz Dresdna. Uspeh nemške avtomobilske industrije je pozdravil tudi nemški minister za izobraževanje in raziskave Johanna Wanka, ki je gorivo preizkusil tudi v lastnem avtomobilu Audi A8.

Kar elektriki (še) ni uspelo

Alternative prevladujočim motorjem na notranje izgorevanje so aktualne že več kot sto let (prvi električni avtomobil je na ceste pripeljal že na prelomu 19. v 20. stoletje). V zadnjih letih so sicer alternativna goriva (kot je recimo biodizel) za motorje z notranjim izgorevanjem izpodrinili električni avtomobili, ki pa še vedno zaradi...

153 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev