»

Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Slo-Tech - Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so...

5 komentarjev

Kako je bil Zavod za gradbeništvo žrtev spletne prevare

Izsek iz poslovnega poročila

Slo-Tech - Na portalu N1 pišejo, da je bil Zavod za gradbeništvo (ZAG) žrtev spletne prevare, zaradi katere so za sedaj izgubili 234.000 evrov (morda pa bodo del tega dobili nazaj). Podrobnosti o incidentu, ki se je zgodil novembra lani, so dostopne v poslovnem poročilu za minulo leto.

V projektu CINDERELA sodeluje tudi makedonski Inštitut za civilni inženiring (CEIM), ki bi mu moral ZAG plačati omenjeni znesek iz projektnih sredstev. V evropskih projektih namreč koordinator prejme avansna sredstva za partnerje, ki jih potem posreduje partnerjem glede na časovnico izvajanja projekta. Ko je ZAG CEIM obvestil, da jim lahko nakažejo denar, je CEIM odgovoril s sporočilom, da imajo nov bančni račun. Po poizvedbi ZAG-a so priložili tudi potrdilo o lastništvu računa, ki je vsebovalo podpise in pečate banke in inštitucije. Zato je ZAG plačilo izvedel na ta novi račun, ki je bil odprt pri švedski banki Nordea na Švedskem.

Ko je CEIM čez dva tedna sporočil, da denarja še niso prejeli, so začeli...

10 komentarjev

Evropska centralna banka začela projekt digitalni evro

Slo-Tech - Evropska centralna banka je sporočila, da začenja projekt digitalnega evra. V prvih 24 mesecih bo tekla raziskovalna faza, v kateri bodo identificirali ključne težave in izzive pri zasnovi in distribuciji digitalnega evra. Šele nato se bodo odločili, ali bodo digitalni evro tudi uvedli kot centralnobančno valuto, ki bo na voljo potrošnikom in podjetjem. Ob tem poudarjajo, da je digitalni evro dodatna oblika valute, ki ne bo zamenjala gotovine. Bo pa bolj podobna gotovini kot današnjemu knjižnemu denarju, saj bo predstavljala terjatev imetnika neposredno do centralne banke, s čimer bo varnejša od knjižnega denarja. Digitalni evro tudi ne bo zgolj bančni račun, ki bi ga imeli komitenti odprti pri centralni banki, ker slednja nima interesa poslovati s končnimi uporabniki. To pomeni, da bodo tudi komercialne banke obstale.

Evrosistem je pred devetimi meseci izdal zadnje poročilo o digitalnih valutah, v katerem je opisal možnost vzpostavitve digitalne valute. Digitalni evro, če bo...

76 komentarjev

Švedska centralna banka preizkuša digitalno valuto

Slo-Tech - Švedska centralna banka Riksbank je sporočila, da začenjajo preizkušanje digitalne državne valute e-krona. Od te najave do uporabe je še dolga in negotova pot, a če se bo to zgodilo, bo digitalna valuta uporabna za vse vsakodnevno bančne aktivnosti s prebivalstvom, denimo plačila, pologe in dvige ter mobilna plačila s pametnimi telefoni. V projektu bodo preizkusili in pokazali, kako bi javnost lahko uporabljala e-krono.

Digitalne valute, ki jih izdajo centralne banke (CBDC) so običajni denar, ki pa obstaja v digitalni obliki. V tem se razlikujejo od kriptovalut, ki niso pod oblastjo nobene države in nad emisijo ni nadzora. Centralne banke so zaradi vzpona kriptovalut, prihajajočih alternativnih digitalnih valut (Facebook Libra) in upadom zanimanja za gotovino začele iskati nove rešitve, kjer so visoko na seznamu digitalne valute. Švedska je idealen laboratorij. Poizkus bo tekel leto dni. Uporabljal bo tehnologijo veriženja blokov (Distributed Ledger Technology), ki jo bo...

30 komentarjev

Soustanovitelj The Pirate Baya obsojen zaradi vdora

TorrentFreak - Na Švedskem so Gottfrida Svartholma Warga, ki ga poznamo zlasti kot enega izmed četverice ustanoviteljev spletne strani Pirate Bay, v s stranjo nepovezanem procesu obsodili zaradi vdora v računalniški sistem. Sodišče še ni izreklo kazni; najvišja zagrožena znaša šest let.

Warg je bil obsojen, ker je nezakonito pridobil dostop v zbirko podatkov o vozniških dovoljenjih, zdravstvenem zavarovanju, v schengenski podatkovni sistem in do več uporabniških imen in gesel e-predalov več kot 10.000 policistov in zaposlenih na davkariji. Vse te podatke je imela Danska shranjena pri ameriškem podjetju CSC, kamor je Warg s pomočjo neimenovanega 21-letnega sostorilca vdrl. Obramba je neuspešno dokazovala, da je napade izvedla tretja...

6 komentarjev

Zaradi računalniških težav švedska borza ustavila trgovanje

klocwork.com - Švedska borza je morala danes za več ustaviti trgovanje s terminskimi pogodbami (futures), ker je nakupno naročilo za več milijard pogodb povzročilo sesutje sistema. Večkrat smo že pisali o slabo napisani programski opremi, ki poganja svet in občasno na rob prepada pripelje borzne sisteme ali cela podjetja, včasih pa težave povzroči kar nadgradnja sistema. Današnji incident ponovno kaže, da sprememb ne gre pričakovati in da bodo borze še naprej ostale tehnično ranljive.

Danes dopoldne se je na švedski borzi pojavilo nakupno naročilo za 4,2 milijarde terminskih pogodb (4.294.967.290) po tečaju 107.000 kron oziroma skupno 460 bilijonov kron (53.000 milijard evrov). Jasno je, da gre za napako, a vse kaže, da ne gre za...

6 komentarjev