»

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

Square bo za 25 milijard evrov prevzel avstralski Afterpay

vir: Pixabay

Slo-Tech - Digitalna platforma Square, katere soustanovitelj je Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja, bo prevzela pionirja novodobnih plačilnih storitev, avstralsko podjetje Afterpay. Gre za posojilno platformo, ki deluje po načelu "kupi zdaj, plačaj pozneje" oz. buy now pay later (BNPL) in ima 16 milijonov uporabnikov med kupci, platformo pa kot plačilno opcijo pri svoji spletni prodaji uporablja tudi na tisoče podjetij. 25 milijard evrov sicer predstavlja največji prevzem v avstralski zgodovini, odkupna cena delnic pa je postavljena približno 30 odstotkov nad njihovo trenutno tržno vrednostjo.

Poslovni model podjetij BNPL - take storitve ob Afterpayu denimo ponuja tudi švedska Klarna, pa tudi bolj znani PayPal - je postal eksplozivno popularen pred dobrim letom dni. BNPL družbe trgovcem zaračunavajo določeno nadomestilo, ti pa lahko nato pri svojih transakcijah nudijo manjša potrošniška posojila, ki jih kupci poravnajo v več obrokih, a brez obresti, predvsem pa brez preverjanja kreditne...

10 komentarjev

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

PayPal dodaja kriptovalute

Slo-Tech - Vrednost bitcoina se je povečala za približno desetino, za kar pa je bil to pot zaslužen PayPal. Podjetje je včeraj popoldne sporočilo, da bo v svoji plačilni platformi podprlo bitcoin, s čimer bo možno s to kriptovaluto nakupovati pri več kot 26 milijonih trgovcev, ki sprejemajo PayPal kot izvajalca plačil. Za zdaj bodo bitcoin dobile ameriške stranke, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta, kasneje pa sledita še storitev Venmo in ostali svet.

Izvršni direktor Dan Schulman je pojasnil, da želijo s tem vzpodbuditi uporabo digitalnih žetonov po svetu in svojo mrežo pripraviti na digitalne valute, ki jih bodo v prihodnosti morda uvedle centralne banke ali podjetja. PayPal ima več kot 300 milijonov uporabnikov, ki mesečno izvedejo za približno 70 milijard dolarjev plačil. PayPal bo bitcoin podprl tako, da ga bo možno kupiti ali prodati neposredno v PayPalu, prav tako pa bo možno imeti pozitivno stanje v bitcoinih in jih uporabljati za plačevanje, ne bo pa jih možno...

4 komentarji

Facebook zagrozil z umikom iz EU

vir: Pixabay

Slo-Tech - Potem, ko je irski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov pričel preiskavo o tem, kako Facebook seli podatke evropskih uporabnikov v ZDA, so iz podjetja v odgovoru na začetek postopka med drugim navedli, da jim v primeru prepovedi prenosa podatkov med celinama ni jasno, kako bi še lahko zagotavljali storitve Instagram in Facebooka v EU. Vlogo je podpisala Yvonne Cunnane, šefinja oddelka za varstvo podatkov v irski podružnici Facebooka, ki je ob tem še zapisala, da ne gre za grožnjo, ampak preprosto za odsev realnosti, saj bi bila v tem primeru prizadeta še številna druga podjetja, katerih glavni posel je upravljanje s podatki in to ravno v času okrevanja po pandemiji Covid-19.

Facebook bi moral, če želi spoštovati odredbo, popolnoma spremeniti način kako hrani podatke, predvsem pa bi moral podatke evropskih uporabnikov ločiti od ostalih, ki prosto krožijo po podatkovnih centrih okoli sveta. Glavni namen selitve podatkov v ZDA je sicer izvajanje ciljnega oglaševanja, uklonitev...

189 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Dogodek - D·Talk: Beyond Boring Mobile Development

Beyond Boring Mobile Development

Slo-Tech - V letu 2014, 7 let po izidu prve različice Android OS in 6 let po izidu iPhone OS, se razvoj mobilnih aplikacij bliža vrhuncu. Posamezne aplikacije imajo več 100 milijonov uporabnikov, nekatera razvojna podjetja pa se prodajajo za več milijard evrov. Velikokrat se zato vprašamo, zakaj ne bi bili tudi mi del tega razgibanega okolja polnega izzivov in zabave.

Na D·Labs smo zato že pred več kot štirimi leti pričeli z razvojem mobilnih aplikacij za najbolj popularne mobilne platforme. V tem času nam je uspelo zgraditi ekipo razvojnikov mobilnih aplikacij, ki so veliko več kot le to. Nekateri izmed njih bodo 26. marca delili svoje znanje in izkušnje z vami ter vam pomagali pri uresničitvi vaših ciljev.

...

1 komentar