»

Intel želi nazaj na veliki oder - z novimi tovarnami

Slo-Tech - Mimo so časi, ko je bil Intel nesporen vladar, AMD pa zaokrožitvena napaka na trgu procesorjev. V zadnjih letih ni zgolj AMD pripravil procesorjev, ki so mu vztrajno najedali tržni delež, temveč ga je po desni prehitela Nvidia, ki je postala največje ameriške podjetje na področju čipov in polprevodnikov. Intelu pa nič ne gre, kot si želijo, zamude in zapleti pa se vrstijo po tekočem traku.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger, ki je na čelu podjetja dve leti, težave priznava. Dejal je, da se v črni luknji niso znašli, ker bi vse potekalo idealno. Imeli so težave z vodstvom, kadri, metodami dela in podobno. Dodal je, da je ključna napaka neuspel prehod v novo dobo dizajna in proizvodnje čipov, ki sta postala ločeni opravili. Medtem ko je Intel uspel kot podjetje, ki je počelo oboje, se je svet vmes spremenil, Intel pa se ni. In sedaj ima Gelsinger načrt.

Intel bo zgradil še več tovarn. Načrtujejo ogromna, več sto milijard dolarjev vredna vlaganja v nove tovarne, kjer bodo...

12 komentarjev

Intel bo gradil novi tovarni

AnandTech - Intel je napovedal izgradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov, ki bosta začeli obratovati leta 2025. Postavili jih bodo na novi lokaciji v zvezni državi Ohio, kar bo prva nova lokacija za Intel v zadnjih 40 letih. Že lani je Intel napovedal tudi postavitev dveh novih tovarn na svoji lokaciji v Arizoni.

V Ohiu je na 400 hektarjih velikem zemljišču prostora za skupno osem tovarn. Izgradnja prvih dveh, ki se bo začela letos, bo stala 20 milijard dolarjev. V njih bodo proizvajali tako čipe za lastne potrebe kot tudi za stranke Intel Foundry Services. Tako velik obrat bo po eni strani potreboval tudi ustrezno izobražene zaposlene, zaradi česar je Intel napovedal 100 milijonov dolarjev vložka v izobraževalni sektor, po drugi strani pa bo ustvaril veliko dela za podizvajalce in dobavitelje. Intel ni razkril, po katerem postopku bo tekla proizvodnja v novih tovarnah. Dejali so le, da po najnovejšem, torej lahko pričakujemo Intel 18A (to je štiri generacije naprej od trenutno...

36 komentarjev

Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Slo-Tech - The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30...

13 komentarjev

AMD se poslavlja od GlobalFoundries, po 7 nm k TSMC-ju

AMD - GlobalFoundries je svojo pot začel kot proizvodni del AMD-ja, dokler ni pred devetimi leti AMD ugotovil, da bi bilo modro ta del osamosvojiti. Predvsem pa je AMD tedaj potreboval denar, ki ga je z deinvesticijo tudi dobil. Čeprav je bil GlobalFoundries odtlej samostojno podjetje, ki je proizvajalo čipe za več naročnikov, je AMD svoje čipe jasno izdeloval v GlobalFoundries in podjetji sta ves čas ohranjali tesen odnos. Tudi najnovejši Ryzni, Threadripperji in Epyci v 14 in 12 nm so izdelali v Globalfoundries. To se sedaj spreminja, saj bo naslednjo generacijo AMD-jevih CPU-jev in GPU-jev izdeloval TSMC, so sporočili v AMD-ju.

V Globalfoundries imajo težave s prehodom na 7-nm litografijo, ki je še lep čas ne bo. Namesto...

29 komentarjev

Samsung v Koreji gradi novo tovarno čipov z EUV

Slo-Tech - Samsung je v Hwaseongu v Južni Koreji začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v 7-nm velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Te dni so položili temeljni kamen, tovarna pa bo po načrtih dokončana do konca prihodnjega leta. Leta 2020 bodo iz nje prispeli prvi čipi po postopku 7LPP (Low Power Plus) EUV. Celotna investicija bo vredna šest milijard dolarjev, pri projektu pa bo sodeloval tudi Qualcomm, saj bo Samsung zanj izdeloval SoC-e za Snapdragone za pametne telefone. V novi tovarni bo Samsung proizvajal čipe tako za lastne potrebe kakor tudi za Qualcomm in še druge naročnike.

Samsungov veliki konkurent na področju proizvodnje čipov TSMC, ki ima 55-odstotni tržni delež, je pri uporabi 7-nm tehnologije že korak pred Korejci. Že lani je namreč...

10 komentarjev

GlobalFoundries investira 10 milijard in prehaja na 14 nm in 20 nm

Fab 8 v zvezni državi New York

Reuters - Globalfoundries, ki je nastal iz AMD-jevega proizvodnega dela, bo širil svoje obrate v ZDA in po svetu, je povedal njegov izvršni direktor. V prihodnjih dveh letih bodo v tovarno v New Yorku vložili 10 milijard dolarjev, poleg tega pa bodo investirali tudi v Nemčiji in Singapurju.

V New Yorku ima GlobalFoundries tako imenovano tovarno 8, ki so jo dogradili leta 2012. Pri proizvodnji že uporabljajo večje, 300 nm-silicijeve rezine, in sicer uporabljajo 28 nm-proizvodni postopek. Kapaciteta tovarne znaša 60.000 rezin mesečno. Trenutna litografija postaja prevelika, zato bo GlobalFoundries z investicijo tovarno moderniziral tako, da bodo proizvajali v 14- in 20 nm-procesu.

Lastnik GlobalFoundries je sicer ATIC, ki ga...

24 komentarjev

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev