»

Napadalci na ključno infrastrukturo izkoriščali privzeta gesla 1111

Slo-Tech - Od konca novembra naprej hekerji, ki so povezani z iransko vojsko, napadajo ameriško ključno infrastrukturo, ki teče na napravah Unitronics. Pri tem pustijo na zaslonih politična sporočila v zvezi z aktualno vojno med Izraelom in Palestino, medtem ko na ključne funkcije infrastrukture niso uspeli vplivati. Napadi potekajo v več zveznih državah, osredotočajo pa se programljive logične krmilnike (PLC) Unitronics Vision Series, ki jih uporabljajo podjetja v preskrbi z vodo, zbiranjem in obdelavo odpadnih voda, proizvodnji hrane in pijač ter zdravstvu.

Glavni problem so naprave, ki so izpostavljene neposredno na internetu, za dostop pa uporabljajo tovarniška gesla. Hekerska skupina, ki jo imenujejo CyberAv3ngers, ni edina, saj so zaznali več deset skupin, pretežno iz Irana in Kitajske. Napadi v več kot 11 zveznih državah so precej enostavni, ker PLC-ji uporabljajo tovarniško geslo 1111, ki ga odgovorni pogostokrat niti ne spremenijo. To je osnovna varnostna pomanjkljivost, katere...

6 komentarjev

Google izgubil proti Epic Games

Slo-Tech - V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google...

23 komentarjev

Francosko sodišče kaznovalo Google zaradi nepoštenih pogojev v Play Storu

Bloomberg - Trgovinsko sodišče v Parizu je Alphabetu (nekdaj Google) izreklo dva milijona evrov kazni zaradi nepoštenih pogojev v spletni tržnici z aplikacijami. Piscem aplikacij, ki so jih ponujali na Googlovi tržnici, so postavljali nepoštene pogoje, ki so jih postavljali neenakovreden položaj v primerjavi s ponudnikom spletne tržnice. Francosko finančno ministrstvo je tožbo zoper Google in tudi Apple vložilo leta 2018, po štirih letih pa je sodišče pritrdilo.

Ena izmed večjih nepravilnosti je obvezna 30-odstotna provizija, ki jo morajo založniki plačati od vseh nakupov na spletni tržnici. Google je s položaja močnejšega enostransko vsilil to in še druga določila, denimo možnost enostranskega spreminjanja ali razdrtja pogodbe. Založniki sploh niso imeli nobene možnosti pogajanja ali spreminjanja pogojev, zato jih je Google s tem postavil v podrejeni položaj, meni sodišče. Google ima sedaj tri mesece časa, da nepoštene pogodbene pogoje spremeni. Google je sicer že pred meseci znižal...

37 komentarjev

Google znižuje provizije pri naročninah v aplikacijah iz Play Stora

Slo-Tech - Google nadaljuje zniževanje provizij, ki jih morajo plačati pisci aplikacij, katere se prodajajo na Google Play Storu. Že marca so znižali provizije s 30 odstotkov na 15 odstotkov pri prodaji aplikacij, dokler založnik ne doseže milijona dolarja prihodkov v koledarskem letu. Sedaj pa se enako znižanje obeta še v aplikacijah, ki prihodke ustvarjajo z naročninami v aplikaciji.

To pomeni, da bodo že od prvega dne po objavi aplikacije provizije za naročnine znašale le 15 odstotkov. Še nižje, 10-odstotne, bodo provizije v programu Play Media Experience. Sem sodijo aplikacije za e-knjige, pretočne glasbene ali video vsebine in podobno, kjer se glavnina prihodkov ustvari s prodajo vsebin in ne aplikacije.

Podobno kot Google je Apple že lani znižal provizije na 15 odstotkov, a le do prvega milijona. Medtem ko Google ta popust omogoča, dokler milijona ne presežemo v koledarskem letu, je pri Applu to enkratni bonus. Znižane provizije pri Googlu začno veljati 1. januarja.

3 komentarji

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav toži Google

Slo-Tech - Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj...

22 komentarjev

Apple Parlerju ponovno dovolil na App Store

9to5Mc - Dobre tri mesece po odstranitvi z Applovega App Stora in Googlovega Play Stora se razvpita aplikacija Parler vsaj na prvega vrača. Apple je v pismu, ki so ga poslali Kongresu, med drugim zapisal tudi, da je Parler izboljšal načine za zaznavanje in moderiranje sovražnega govora in podpihovanja sovraštva. To je bil tudi glavni razlog za odstranitev, ki ga je Apple formaliziral kot kršitve pogojev uporabe. Applova skupina za pregled aplikacij je 14. aprila sklenila, da so predlagane spremembe zadostne, da se Parler vrne na spletno tržnico. Apple pričakuje, da se bo to zgodilo, takoj ko bo Parler izdal posodobljeno verzijo aplikacije. Uradnega komentarja iz Appla, razen omenjenega pisma, ni.

Apple in Google sta Parler družno izbrisala s svojih tržnic, čemur je kmalu sledila še odpoved pogodbe s ponudnikom gostovanja Amazon Web Services. Glavni razlog je bilo v vseh primerih nebrzdano brizganje sovražnosti iz objav na Parlerju. Sprva je bil Parler popolnoma nedosegljiv, sredi februarja...

8 komentarjev

Parler skuša nazaj

Slo-Tech - Družbeno omrežje Parler, ki se je na naslovnice medijev prebilo po čistki skrajnih vsebin na družbenih omrežjih, je 10. januarja doživelo hladno prho, ko jim je Amazon odrekel gostoljubje zaradi vsebin, ki so vzpodbujale k nasilju. Parler je bil eden glavnih kanalov, kjer so se organizirali nasilneži, ki so vdrli v kapitol (vsi posnetki vdora, ki so se znašli na Parlerju). Parler zaradi odpovedi gostovanja Amazon tudi toži. Sedaj se je Parler ponovno pojavil na spletu, obljubljajo pa polno vrnitev, torej tudi verzije za mobilne naprave. Aplikacija še vedno ni v spletnih tržnicah Google Play Store in Apple App Store.

Reuters poroča, da Parlerju pomaga podjetje v ruski lasti (DDoS-Guard), ki ga obvladujeta dva ruska državljana in se sicer ukvarja z zaščito pred napadi DDoS, varnim gostovanjem, zaščito omrežij, izdajanjem certifikatov itd. DDoS-Guard je sicer v preteklosti sodelovali z več stranmi, ki so podpirale rasistične in skrajno desne vsebine ter teorije zarote. Gostili so...

117 komentarjev

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu

3 komentarji

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji

CNet - Microsoft je danes zgodaj zjutraj napovedal, da bodo vložili uradno pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji, ker Google po njihovem mnenju krši protimonopolno zakonodajo. Priznavajo, da se Google uspešno približuje svojemu cilju, ki je organizacija vseh informacij na svetu, a se pri tem zatekajo k praksam, ki na nepošten način preprečujejo nastanek in razvoj konkurence.

Ker ima Google v Evropi še večji tržni delež kot v ZDA - statistike pravijo, da okrog 95-odstotnega - jim ni ostalo drugega, kakor da vložijo formalno pritožbo. Microsoft priznava, da bo marsikdo v tem videl odseve ironije, saj je navsezadnje redmondski velikan preživel več kot desetletje na bojni nogi z ameriškimi in evropskimi varuhi konkurence, a da so se po temeljitem premisleku...

71 komentarjev