»

Preostale aplikacije za Reddit poizkušajo z naročninami

reddit - Odkar je Reddit začel zaračunavati dostop prek API-jev, ki so jih uporabljale eksterne aplikacije, so te množično izumrle. Apollo, RIF (Reddit is Fun), ReddPlanent, Sync in BaconReader so vse postale zgodovina. Cena za dostop je bila tako visoka, da aplikacije niso bile več rentabilne. Ena redkih izjem je Narwhal, ki se trudi preživeti z naročniškim modelom. Na voljo bo za štiri dolarje mesečno, obljublja pa uporabniško izkušnjo brez reklam in s poudarkom na zasebnosti.

Da bo to težko delo, priča tudi nabirka (Tip Jar), ki jo ima aplikacija in v kateri zbirajo dodatne prispevke (poleg naročnine), ki so namenjeni podpori razvoja. Prav tako razmišljajo, da bi dodali dodaten dolar mesečne naročnine, ki bo uporabnikom omogočal preverjanje obvestil in sporočil. Za zdaj je naročnina sorazmerno nizka in verjetno ne bo pokrivala vseh stroškov, ki bodo nastali z dostopom prek API, a želijo pisci aplikacije najprej preveriti, ali je to sploh smiselno. Redditov dostop bo namreč stal več...

5 komentarjev

Twitter prepovedal objavo fotografij posameznikov brez njihovega dovoljenja

Slo-Tech - Twitter je danes posodobil pravile uporabe in po novem prepoveduje objavljanje fotografij ali videoposnetkov oseb brez njihovega dovoljenja. Že doslej je bilo prepovedano razkrivanje osebnih podatkov, denimo naslova, zdravstvenih, finančnih in drugih informacij. Sedaj pa so prepovedane vsakršne grafične objave, na katerih je osebo možno identificirati. Seveda s podčrtnimi opombami.

S Twitterja seveda ne bodo čez noč izginile fotografije ljudi niti ne bo fizično onemogočeno nalaganje. Daje pa sprememba posamezniku možnost, da po objavi posnetka zahteva in doseže njegov umik, če se z objavo ne strinja. To velja za običajne ljudi, ki upravičeno pričakujejo visoko raven zasebnosti. Ta seveda ni absolutna, tako da objava fotografij množice z nogometne tekme, s protestov ali drugih javnih dogodkov ni problematična, ker tam posamezniki pač ne morejo pričakovati zasebnosti.

Javne osebnosti, denimo politiki, pa morajo trpeti hujše posege v zasebnost in bodo iz omejitev izvzeti. Enako...

6 komentarjev

Twitter kmalu tudi s plačljivo storitvijo?

vir: Pixabay

Slo-Tech - Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in bo veljala 2,99 ameriškega dolarja mesečno, z njo pa bi uporabniki dobili nekaj dodatnih funkcionalnosti. Omenja se Collections, torej možnost urejanja tvitov v nekakšne zaznamke, pa Undo Tweets, pri katerem gre za nekajsekundni zamik pri objavljanju tvitov, v katerem si lahko glede objave premislimo. Kot pri Gmailu. Proti koncu leta naj bi za plačnike omogočili še storitev, ki so jo pridobili od nedavno prevzetega startupa Scroll. Ti vam v zameno za pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev, ki sodelujejo v njihovem projektu, pri čemer slednji od tega dobijo tudi nekaj sredstev.

Novica sicer prihaja iz povsem neuradnih virov, pri Twitterju je za zdaj še ne želijo ne potrditi ne ovreči. So pa v zadnjih tednih v podjetju najavili kar nekaj novosti, denimo prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih, aplikacija po novem omogoča polno prikazovanje "visokih" fotografij na mobilnih napravah, iskanje po...

8 komentarjev

Trump z izvršnim ukazom uresničuje grožnje socialnim omrežjem

Axios - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zmanjšati pravno zaščito, ki jo v Združenih državah uživajo družbena omrežja. Odločitev je neposredna posledica dogodka izpred nekaj dni, ko je Twitter eno od Trumpovih objav označil kot zavajajočo.

V ZDA so si internetne platforme sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja priborile pomembno pridobitev za svobodo govora: 230. člen zakona Communications Decency Act, ki določa, da internetni servisi niso neposredno kazensko odgovorni za vsebine, ki jih na njih objavljajo tretje osebe, dokler ne gre za razne skrajnosti, kot je nasilje. Tako so socialna omrežja, kot je Twitter, zavarovana pred na primer tožbami o razžalitvah v objavah, ki jih na njih puščajo uporabniki. 230. člen so imeli doslej v zobeh že mnogi, z vseh strani političnega prostora. Demokrati in strokovnjaki za dezinformacije opozarjajo, da trenutna dikcija omogoča preveč svobodno širjenje lažne propagande s škodljivimi posledicami,...

30 komentarjev

Vdrli v račun Twitterjevega direktorja Jacka Dorseyja

The Verge - Hekerska skupina Chuckling Squad je v petek slabih dvajset minut na osebnem Twitter računu šefa tega podjetja, Jacka Dorseyja, objavljala rasistična sporočila in grožnje. Očitno pa je šlo za napad skozi ranljivost ponudnika mobilnih storitev in ne vdor v Twitterjev osrednji sistem.

Včeraj zvečer so se na osebnem Twitter računu soustanovitelja in šefa, Jacka Dorseyja, pojavila sporočila z rasistično in antisemitsko vsebino, eno pa je napovedalo tudi bombni napad na sedež podjetja. Za zlorabo računa je stala hekerska skupina Chuckling Squad, ki je v zadnjih tednih že izpeljala podobne napade na več osebnosti z YouTuba in Instagrama. Pri Twitterju so v dvajsetih minutah prevzeli nadzor nad situacijo in pobrisali žaljiva...

8 komentarjev

Twitter ječi pod količino nesnage

Slo-Tech - Od leta 2016 se javnost bolj zaveda, da je družbenih omrežij precej lažnih, avtomatiziranih in drugih zlonamernih računov, s katerimi se poizkuša manipulirati z javnim mnenjem. Enega večjih problemov ima Twitter, kjer mrgoli lažnih računov in aplikacij za širjenje nesnage. Čeprav se bori proti njim in jih bolj ali manj uspešno briše, njihovo število ne usahne. Najnovejša raziskava je pokazala, da Twitter še vedno prepočasi odstranjuje nesnago.

Z umetno inteligenco (strojno učenje) sta raziskovalca v 16-mesečni raziskavi identificirala 167.000 aplikacij, ki so poslale več deset milijonov škodljivih tvitov, ki so širili spam, povezave do malware itd. Medtem ko je umetna inteligenca te aplikacije prepoznala že po nekaj tvitih, je Twitter potreboval več kot 100 objav, da jih je odstranil. Raziskovalca pravita, da je njuno orodje s 93-odstotno natančnostjo uspelo ugotoviti,...

3 komentarji

Saudijci rekrutirali uslužbence Twitterja?

The New York Times - Saudova Arabija je zaradi nedavnega umora disidenta Jamala Khashoggija stopila na naslovnice medijev, ki zdaj postopoma razkrivajo, kako so njihova prizadevanja za utišanje nasprotnikov režima na družabnih platformah v preteklosti dosegla neslutene razsežnosti. To je okusil tudi Khashoggi, ki je bil pred smrtjo izpostavljen hudim osebnim napadom s strani troll farm, organiziranih kot podaljšanje roke saudske vlade.

Kot te dni poroča New York Times, so njihovi aktivisti delovali organizirano, z izmenjavo list posameznikov, ki jih je potrebno nadlegovati, temami, ki so jih orkestrirano nadzorovali ter provladnimi sporočili s katerimi so prek lažnih računov zasipali javnost. Ena takih tem...

14 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev